© Foto: pixabay.com

Ja esat vīlušies attiecībās un meklējat vainu sevī, mēģināt atrisināt neizdevušos attiecību problēmas, bet tas sagādā vilšanos un grūtības.

Tad, iespējams, esat satikuši tādu cilvēku, kurš nav spējīgs mīlēt. Kādas ir pazīmes, lai pazītu cilvēku, kurš nav spējīgs izjust sirsnību pret otru? Lasiet psihologu secinājumus.

1.Jūtas nelaimīgs

Foto: pixabay.com

Cilvēks, kurš jūtas nelaimīgs, nespēj mīlēt citus, jo vispirms viņam jāpieņem sava dzīve. Lai labotu šo problēmu, šādiem cilvēkiem ilgi jāstrādā pie attieksmes pret apkārtējo pasauli un saviem iekšējiem kompleksiem. Ir skaidrs, ja cilvēks nemīl un nepieņem sevi, tad viņš nevar būt normālās un līdzvērtīgās attiecībās.

2. Emocionāli noslēgts

Visi cilvēki atšķiras pēc temperamenta. Daži pauž emocijas atklāti, citi dod priekšroku savaldībai un attālumam. Atrodoties attiecībās (draudzība vai mīlestība), agri vai vēlu cilvēks atveras, dodot otram iespēju vismaz daļēji iekļūt savā iekšējā pasaulē. Cilvēki, kuri neprot mīlēt, vienmēr ir emocionāli noslēgti no citiem. Jo vairāk vēlaties no viņiem saņemt, jo izmisīgāk viņi atkāpsies.

3. Ir egocentrisks

Foto: pixabay.com

Vienā vai otrā līmenī katrs cilvēks ir egoists. Mīlēt sevi un rūpēties par savām interesēm ir pilnīgi normāli un pareizi. Cita lieta, kad cilvēki ir tik ļoti aizņemti ar sevi, ka pilnībā aizmirst par tuvinieku jūtām, emocijām un problēmām. Cilvēks, kurš mīl tikai sevi, ir pārliecināts, ka pasaule griežas ap viņu, tāpat kā visi citi cilvēki, kuriem ir tikai jādod. Šāda veida personības piekrīt ņemt, neko nepiedāvājot pretī.

4. Devalvē esošās attiecības

Foto: pixabay.com

Cilvēkam, kurš nespēj saprast tik dziļu sajūtu kā mīlestība, ir ļoti vienkārši un viegli atteikties no labiem cilvēkiem. Personas ar šādām psiholoģiskām problēmām nevērtē labus draugus un nevērtē uzticīgus mīlētājus. Ar saskarsmes grūtībām viņi, visticamāk, dosies patīkamāku attiecību meklējumos un bez nožēlas pārtrauks esošās saites. Apvainojošākais citiem ir tas, ka viņi vienaldzīgi tiek izmesti pāri bortam, tāpat kā nevajadzīgas lietas.

5. Nevēlas strādāt ar problēmām

Ja cilvēki nav vienaldzīgi viens pret otru, tad agri vai vēlu viņi tomēr sapratīs, ka viņu attiecībās rodas problēmas. Vēlme pie sarunu galda rast izeju no strupceļa ir viens no mīlestības rādītājiem. Ja cilvēks atsakās pieņemt problēmas un nemēģina tās risināt, tas nozīmē, ka viņš ir vienaldzīgs pret notiekošo.

6. Neatzīst kļūdas

Foto: pixabay.com

Atzīt savas kļūdas lielākajai daļai cilvēku ir ārkārtīgi grūti, jo tas nozīmē atzīt, ka pieļautas kļūdas. Daudzi atrod morālo spēku atzīt savas kļūdas un atvainoties. Tomēr cilvēki, kuri neprot mīlēt nevienu citu, izņemot sevi, nekad nespers šādu soli egocentrisma dēļ. Viņi izvairīsies, melos, manipulēs un psiholoģiski uzbruks citiem līdz pēdējam, lai tikai neatbildētu par savām kļūdām.

7. Noveļ atbildību uz citiem

Foto: pixabay.com

Cilvēkam, kurš dzīvo bez mīlestības sirdī, vienmēr ir vieglāk meklēt problēmas apkārtējo cilvēku uzvedībā. Jebkurā sarežģītā situācijā viņš cenšas novelt atbildību par savu rīcību vai kļūdām uz citu pleciem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv