© Foto: Pexels.com

Publicēts ikgadējo laimīgāko valstu reitings, kur augstāko vietu lielāko daļu ieņem Eiropas valstis. Ziņojums, ko publicējis Apvienoto Nāciju Organizācijas Ilgtspējīgas attīstības risinājumu tīkls, balstās uz  Gallup World Poll datiem, ko analizējuši pasaules vadošajiem labklājības zinātniekiem.

Reitings atspoguļo vidējo skatījumu uz apmierinātību ar dzīvi attiecīgajās valstīs, kas nosaukts par "subjektīvo labklājību", raksta businessinsider.com.

Somijai ir izdevies noturēties pirmajā vietā, neskatoties uz to, ka Dānija ir ievērojami samazinājusi starpību starp pirmo un otro vietu.

View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

No otras puses, Afganistānā, kas arī 2023. gadā bija ierindota pēdējā vietā, vidējais laimes līmenis pazeminājies vēl vairāk. Amerikā arī novērots uztvertās dzīves kvalitātes kritums, pirmo reizi kopš ziņojuma publicēšanas ASV izkritusi no divdesmit labākajām valstīm.

Šeit saskaņā ar ziņojumu ir saraksts ar 20 laimīgākajām valstīm pasaulē.

20. Apvienotā Karaliste

Foto: Pexels.com

Vecāki cilvēki Apvienotajā Karalistē ir ievērojami laimīgāki nekā jaunākās vecuma grupas. Neskatoties uz to, ka Apvienotā Karaliste saglabā savu reitingu, nesenajā ASV bezpeļņas Sapien Labs ziņojumā par pasaules garīgo stāvokli teikts, ka Apvienotā Karaliste ir otrā nožēlojamākā valsts pasaulē. Tas bija zemāks nekā Ukrainai, un ziņojumā norādīts, ka to veicināja tādi faktori kā viedtālruņu pārmērīga izmantošana, ļoti apstrādātas pārtikas ēšana un sociālo attiecību mazināšanās.

19.Lietuva

Foto: Pexels.com

Lai gan Lietuva kopumā ieņem 19. vietu, saskaņā ar Gallup ziņojumu tā ir cilvēku laimīgākā valsts. Valsts galvaspilsēta Viļņa ir pazīstama ar to, ka labāku darba iespēju dēļ piesaista jaunus darbiniekus no visas pasaules.

18.Čehija

Foto: Pexels.com

Čehija otro gadu pēc kārtas saglabāja savu reitingu 18. vietā. Valsts ir pazīstama ar savu spēcīgo darba un privātās dzīves līdzsvaru un zemo dzīves dārdzību. Saskaņā ar ziņojumu, pieaugošā laime Čehijā un citās Austrumeiropas pārejas valstīs, piemēram, Lietuvā un Slovēnijā, daļēji ir iemesls, kāpēc ASV un Vācija ir noslīdējusi zem 20 labāko atzīmes.

17.Īrija

Foto: Pexels.com

Īrijā ir lēnāks dzīves ritms, un tā ir pilna ar kultūras tradīcijām. Tai ir arī pieejama veselības aprūpe un labs darba un privātās dzīves līdzsvars, kur ir izplatītas un tiek veicinātas nedēļas nogales brīvdienas.

16.Beļģija

Foto: Pexels.com

Neskatoties uz augsto nodokļu likmi, daudzi uzņēmumi Beļģijā piedāvā tādas priekšrocības kā uzņēmuma automašīnas, stipendijas maltītēm un pieejamu veselības aprūpi. Beļģijas Flandrijas reģiona lielākā pilsēta Antverpene iepriekš tika nosaukta par vienu no laimīgākajām pilsētām pasaulē.

15.Kanāda

Foto: Pexels.com

Kanāda un Apvienotā Karaliste ir vienīgās valstis, kur iedzīvotāju skaits pārsniedz 30 miljonus un kas ir iekļuvušas ziņojuma top 20 sarakstā. Vecāki kanādieši ir ievērojami laimīgāki nekā jaunākās vecuma grupas valstī. Saskaņā ar jaunāko un vecāku iedzīvotāju sadalījumu kanādieši, kas jaunāki par 30 gadiem, ierindojās par 50 punktiem zemāk nekā tie, kas ir 60 gadu un vecāki.

14.Austrija

Foto: Pexels.com

Daudzi amerikāņi ir pārcēlušies uz Vīni un Lincu, lai uzlabotu darba iespējas un vispārējo dzīves kvalitāti. Inženierzinātņu speciālistu, medicīnas māsu un maizes izstrādājumu ražotāju trūkums ir pavēris iespējas cilvēkiem, kas dzīvo citās valstīs. Kāds tētis, kurš dzīvo šajā valstī, teicis, ka viņa vispārējā garīgā veselība Austrijā ir uzlabojusies un šī pārcelšanās mazināja viņa satraukumu par darbu. Viņš arī vairāk ceļo un pavada laiku ar ģimeni. Austrieši saņem 38 dienas apmaksātu atvaļinājumu gadā, 25 dienas apmaksātu atvaļinājumu un 13 papildu brīvdienas.

13.Kuveita

Foto: Pexels.com

Kuveita ir tikko ierindojusies 20 laimīgāko valstu topā. Privātajā sektorā strādājošie saņem 30 dienas apmaksātu atvaļinājumu gadā, kas ir viens no lielākajiem apjomiem pasaulē.

12.Kostarika

Foto: Pexels.com

Saskaņā ar Gallup ziņojumu Kostarika atgriezās labāko 20 sarakstā pēc tam, kad 2012. gadā bija tajā pašā vietā. Mājokļi šeit nav lēti, taču daži iedzīvotāji ietaupa naudu par komunālajiem pakalpojumiem un transportu. Uzlabojusies garīgā veselība, kas koncentrējas ap savvaļas dzīvniekiem un dabu.

11.Jaunzēlande

Foto: Pexels.com

Saskaņā ar dažu amerikāņu domām, kuri pārcēlušies uz Jaunzēlandi, mājokļa izmaksas ir augstas un pirkšanas iespējas ir ierobežotas, taču darba un privātās dzīves līdzsvars ir labāks, izglītība un veselības aprūpe ir par zemākām izmaksām.

Neskatoties uz augsto novērtējumu, ziņojums atklāj, ka Jaunzēlandē dzīvojošie jaunieši ir ievērojami mazāk laimīgi nekā vecākie iedzīvotāji. Atsevišķā sarakstā, kurā salīdzinātas jaunas un vecākas vecuma grupas, konstatēts, ka 60 gadus veci un vecāki ierindojās sestajā vietā laimes ziņā pasaulē, bet tie, kas jaunāki par 30 gadiem, ir tikai 27. vietā.

10.Austrālija

Foto: Pexels.com

Austrālijai ir reputācija, jo tā piedāvā unikālu pieredzi dabā un atpūtā, piemēram, snorkelējot ar bruņurupučiem pie Lielā Barjerrifa vai vērojot ķengurus savvaļas dabas rezervātos. Tā ir pazīstama arī ar savu mierīgo kultūru un relaksējošu atmosfēru.

9.Šveice

Foto: Pexels.com

Šveici iepriekš US News & World Report nosauca par pasaules labāko valsti, un tās uzņēmējdarbībai labvēlīgā kultūra bija liela daļa no reitinga. Šveice ir izejvielu centrs un valsts var gūt labumu arī no tās vēsturiskās neitrālās nostājas starptautisko konfliktu laikā.

8.Luksemburga

Foto: Pexels.com

Luksemburga ir pazīstama ar savu bagāto vēsturi, garšīgiem konditorejas izstrādājumiem un pasaku estētiku dažos tās ciematos, piemēram, Echternach. Saskaņā ar kāda amerikāņu studenta teikto, kurš pārcēlās uz tur dzīvot, lai iegūtu pamatskolas izglītību, zemākas mācību izmaksas un lētākas veselības aprūpes vajadzības bija priekšrocība. Citi nozīmīgi faktori bija efektīva transporta sistēma un spēcīgs darba un privātās dzīves līdzsvars.

7.Norvēģija

Foto: Pexels.com

Norvēģija pārskatā saglabāja augstu vietu, taču arī jaunāko vecuma grupu rādītāji kritušies. Lai gan laikapstākļi neliecina par labu, valsts galvaspilsēta Oslo jau iepriekš tika atzīta par labāko pilsētu pasaulē darba un privātās dzīves sabalansēšanai. Oslo ir lielas nodarbinātības iespējas zinātnes, IT, kā arī enerģētikas un vides tehnoloģiju nozarēs.

6.Nīderlande

Foto: Pexels.com

Liela daļa holandiešu kultūras slēpjas jēdzienā "niksen" jeb nedarīšana. Nīderlandes iedzīvotāji novērtē atpūtu un mēdz būt draudzīgi un pretimnākoši citiem. Valsts ir pazīstama arī ar savu transporta sistēmu un hipotēkām holandiešu stila mājokļiem, kas dažiem iedzīvotājiem atvieglo īpašuma iegādi.

5.Izraēla

Foto: Pexels.com

Izraēla palika pasaules laimīgāko valstu pieciniekā, pakāpjoties par vienu reitingu un par 0,9 procentpunktiem zemāk nekā pagājušajā gadā. Lai gan aptauja tika veikta pirms karadarbības Gazā eskalācijas, tā tika veikta pēc 7.oktobra uzbrukuma un ķīlnieku krīzes. Tā kā vīrieši un sievietes armijā iestājas 18 gadu vecumā, izraēlieši augstu vērtē dzīvošanu tagadnē. Valsts arī piešķir lielu nozīmi kopienai un ģimenes dzīvei un mazāku uzsvaru liek uz darbu un statusu.

4.Zviedrija

Foto: Pexels.com

Saskaņā ar Gallup ziņojumu, vecākie Zviedrijas iedzīvotāji ir ievērojami laimīgāki nekā jaunākās vecuma grupas šajā valstī. Zviedrija ir pazīstama ar savu augsto drošības līmeni un spēcīgu darba un privātās dzīves līdzsvaru. Saskaņā ar kādas konsultantes no Kalifornijas, kura pārcēlās uz Zviedriju, stāstīto, tad bija nepieciešami divi gadi, lai iegūtu pilnas slodzes darbu, bet tagad viņa saņem sešas nedēļas apmaksātu atvaļinājumu, kā arī ieguva bezmaksas maģistra grādu.

3.Islande

Foto: Pexels.com

Neskatoties uz ierobežoto saules gaismu ziemās, Islandei otro gadu pēc kārtas izdevās ierindoties laimīgāko valstu trijniekā. Lai gan Islandē īres maksa pieaug, tā joprojām ir lētāka nekā citās valstīs, un dzīves dārdzība ir salīdzinoši zema, un veselības aprūpe ir ļoti subsidēta un gandrīz bezmaksas.

2.Dānija

Foto: Pexels.com

Dānija ir pazīstama ar savu "hygge" kultūru, kas ir dāņu jēdziens atpūsties un baudīt vienkāršas ērtības — šis termins tiek izmantots dažādos apstākļos, lai pastiprinātu priekšstatu par izklaidi. Valsts ir pazīstama arī ar savu izcilo bērnu aprūpi, un Kopenhāgena ir viena no labākajām vietām bērnu audzināšanai.

1.Somija

Foto: Pexels.com

Somijā ir spēcīga demokrātijas izjūta un tās valsts iestādes un politika to pastiprina. Tās iedzīvotāju augsto apmierinātību saista ar labklājības politiku, kas sedz iedzīvotājiem nepieciešamās lietas no "šūpuļa līdz kapam". Politika piedāvā bezmaksas veselības aprūpi un bezmaksas izglītību no pamatskolas līdz koledžai.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv