© Foto: Pexels.com

Atbilde uz jautājumu, cik bieži jāmazgā mīlulis, atšķiras atkarībā no šķirnes, dzīvesveida un kažoka. Pat veterinārārsti un eksperti nav vienisprātis par to, cik bieži jāmazgā kucēns, taču Amerikas dzīvnieku cietsirdības novēršanas biedrība (American Society for the Prevention of Cruelty - ASPCA) iesaka bāzes līmeni reizi trijos mēnešos, raksta eu.usatoday.com.

Atkarībā no kucēna aktivitātes līmeņa, apmatojuma veida un ādas stāvokļa tas var svārstīties no dažām reizēm nedēļā līdz reizei dažos mēnešos. Kopumā lielākajai daļai suņu patīk vanna katru mēnesi, bet atkal tas ir atkarīgs no suņa.

Atbilde uz šo jautājumu ir individuāla katram sunim un viņa vajadzībām. Vai viņi pavada savas dienas, draiskojoties pa zāli un spēlējoties dubļos? Vai viņiem ir tendence saslimt ar slimībām? Vai arī tie ir klēpja suņi, kuri labprātāk jūtas telpās?

Foto: Pexels.com

Tas ir atkarīgs arī no viņu matu garuma. Vidēja un gara kažoka suņiem jāmazgājas ik pēc četrām līdz sešām nedēļām, un suņu īpašniekiem ar īsiem kažokiem mājdzīvnieki jāmazgā katru mēnesi līdz ik pēc trim mēnešiem.

Tomēr suņu īpašnieki jābrīdina, ka pārāk daudz mazgāt kucēna kažokus nav īpaši veselīgi. Neiesaka pārmērīgi vannoties suņiem ar biezu kažoku — domājot par labradoru retrīveriem, zelta retrīveriem vai Sibīrijas haskijiem —, jo tas var attīrīt ādu no eļļas.

Zināt, kad un cik bieži peldināt savu suni, var mācīties, taču vēl viens labs rādītājs, ko izmantot, vasarā iet peldēties, kad tas kļūst netīrs. Var notikt dažādi atgadījumi, jo suņi var izstaigāties pa dažādām vietām, kad kažoks kļūst netīrs un var sajust nepatīkamu smaku. Izmantojiet savu ožu un pieskārienu kā signālus suņa vannošanās laikam.

Cik bieži jums vajadzētu kopt suņa kažoku?

Foto: Pexels.com

Regulāra suņa tīrīšana var radīt laimīgu kucēnu un laimīgu saimnieku. ASPCA iesaka katru ķemmēt tīrīt suņus ar gariem kažokiem, bet suņus ar īsu kažoku var ķemmēt reizi nedēļā.

Vai suņiem patīk mazgāties? Tāpat kā lielākā daļa atbilžu par kopšanas jautājumiem, tas ir atkarīgs no suņa. Daži suņi uztraucas mazgāšanās laikā, bet citi ir priecīgi, ka ūdens plūst vannā, dīķī vai baseinā.

Kāpēc suns ir pēc mazgāšanās nemierīgs?

Suņiem, kuri mazgājoties ir nemierīgi vannā, iesaka iedot kaut ko, uz ko koncentrēties, piemēram, uzsmērēt zemesriekstu sviestu uz sienas vai dot gardumu. Varat arī mēģināt tos vannot kā mazuli — atsakoties no dušas un izmantot spaini.

Foto: Pexels.com

Pēc peldes suņi var kļūt nedaudz traki, kratoties vai skraidot apkārt. Suņi kratās vai ripo pa paklāju vai zālāju, lai izžūtu. To daļēji skaidro ar vēlmi atgriezties pie pazīstamā aromāta, skrienot un ripojot, lai atbrīvotos no jaunā, tīrā aromāta. Ja jūsu suns sajūsmināts skraida apkārt, iespējams, ka viņš ir sajūsmā vai viņam pēc tik ilgas uzturēšanās vannā ir jāatbrīvo enerģija.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv