Savvaļas zaļumu spēks

© Foto: pixabay.com

Vismaz vienu zaļo salātu porciju mums katram vajadzētu uzturā iekļaut ik dienas, un tiem nevajadzētu būt tikai lokiem, dillēm, pētersīļiem vai citiem plaši pazīstamiem garšaugiem vien.

Izvēle ir gana plaša - jaunās pieneņu lapiņas, nātres, gārsas, balandas, virza, jaunās ceļmallapiņas, zaķkāposti, gaiļbiksītes, vārpata, koku un krūmu pumpuri - īsti labumi, ko bez maksas piedāvā daba. Atliek tikai doties uz pļavu vai mežu, noliekties un savākt, raksta žurnāls "Māja".

Agrā pavasarī dabā atrodamie zaļumi ir dabīgs vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu komplekss, kas satur fitoncīdus, fermentus, rūgtvielas, miecvielas un aromātiskās eļļas. Tajos ir arī folijskābe un antioksidanti - C vitamīns un karotīns. Zaļumi satur hlorofilu, kas piesaista saules enerģiju un palīdz organismam sintezēt cukura un olbaltumu molekulas. Zaļumos esošo kalciju organisms viegli asimilē.

Foto: pixabay.com

Šopavasar noteikti jāsavāc un jāpagaršo:

  • balandas
  • ceļmallapas
  • gārsas
  • nātres
  • pieneņu lapas
  • virza
  • tīruma kosa
  • vārpata
  • gaiļbiksīšu lapas
  • zaķkāposti

Kas ir kas?

Foto: pixabay.com

Balanda: lauka nezāle, augs bez izteiktas garšas, lietojama kā jebkuru zaļo salātu sastāvdaļa.

Ceļmallapas: jaunās lapiņas ir ēdamas, tās kopā ar skābenēm un nātrēm pievieno zaļajiem salātiem.

Gārsa: viena pati var negaršot, taču, ja šo nezāli izmanto kopā ar skābenēm vai pieliek klāt lociņus, sanāk ļoti garšīgi salāti. No jaunajām lapām gatavo salātus, zupas, sautē kopā ar kartupeļiem, vāra biezeņzupu. Labs līdzeklis organisma attīrīšanai.

Nātres: visvērtīgākā - lielā nātre! Jaunās nātrītes nedzeļ, asie matiņi, kas parasti kož, parādās vēlāk, bet, ja bail sadzelties, nātri pirms sasmalcināšanas var applaucēt ar verdošu ūdeni. Sasmalcinātas nātres pievieno dārzeņu zupām, sautējumiem, kartupeļu biezputrai, maizes mīklai, salātiem. Organisma attīrīšanai lieliski der sulu kūres, kur viena no sastāvdaļām - nātre. Nātru tēja ir brīnišķīgs līdzeklis organisma attīrīšanai un maigas ādas iegūšanai - to lieto gan kā tēju dzeršanai, gan kā līdzekli sejas un kakla ādas kopšanai.

Pieneņu lapas: satur ļoti daudz vērtīgu vitamīnu un mikroelementu, kas dzen prom nogurumu un mazasinību. Pirmās pieneņu lapiņas ir maigas, bez izteikta rūgtuma, bet ja to dabiskā garša tomēr traucē, pusstundu pirms lietošanas iemērc vājā sālsūdenī. No pieneņu lapiņām vāra zupu, kopā ar nātrēm, spinātiem, redīsiem iederēsies salātos.

Virza: visu dārzu ravētāju bieds un ienaidnieks, taču virzu zaļā masa ir lielisks ārstniecības līdzeklis cilvēkiem ar sirdsdarbības traucējumiem un kāju tūskām, šī nezāle darbojas kā urīndzenošs līdzeklis. Virzas lapiņas ir garšīgas - tām ir sātīguma piegarša, tāpēc droši pievienojamas visiem zaļajiem salātiem.

Tīruma kosa: jaunie, brūnie, posmainie dzinumi, no kuriem pēc tam izaug nezāles kā mazas, zaļas eglītes… Kosa ļoti bagāta ar silīciju, kas vajadzīgs matiem un nagiem. No kosas pavasara dzinumiem var izspiest sulu vai arī to izmanto līdzīgi kā sparģeļus: savāc, novāra sālsūdenī, tad uz pannas apcep. Kosas zaļos dzinumus var likt pie salātiem vai spiest sulā.

Vārpata: nezāles vērtīgākā daļa ir baltais saknenis. To parasti pievieno dažādām vielmaiņu regulējošām tējām, bet vārpatu mazie, zaļie dzinumi, vitamīnu un minerālvielu pilni, iederēsies zaļumu salātos.

Gaiļbiksīšu lapas: brīnišķīgs C vitamīna avots (vairāk - tikai upenēs!), ārstē klepu, darbojas kā sirdszāles. Maigās, zaļās lapiņas ne ar ko neatšķiras no dārzā augušajām salātu lapām, tāpēc droši liekamas visu zaļo salātu sastāvā.

Zaķkāposti: atrodami mežā no agra pavasara līdz vēlam rudenim - mazās, viegli skābenās lapiņas lieliski papildina un iederas jebkuros salātos.

Kā gatavot?

Foto: pixabay.com

Veselības salātiem par pamatu ieteicams ņemt jebkurus zaļumus - lokus, dilles, pētersīļus, puravus, pievienot redīsus, tomātus, gurķu ripiņas, diedzētas sēklas un graudus, riekstus vai rozīnes.

Salātus var aizdarīt:

  • ar eļļas (der olīveļļa, augu eļļa,ķirbju, dažādas riekstu un kauliņu eļļas) un citrona sulas mērci;
  • ar eļļas un balzamiko etiķa mērci;
  • ar dabīgā jogurta un sinepju mērci;
  • ar kefīru vai rūgušpienu;

Zaļumus var sajaukt ar biezpienu, pievienot sasmalcinātu ķiploka daiviņu un ziest uz rudzu maizes.

Lai nezustu vērtīgās uzturvielas, zaļumus zupām un sautējumiem pievieno gatavošanas beigās.

Noplūktos zaļumus būtu vēlams lietot uzturā uzreiz.

Zaļumus ieteicams nekapāt ar nazi, bet saplūkt ar pirkstiem.

Kā uzglabāt?

Foto: pixabay.com

Zaļumus noskalo lielā ūdens daudzumā, lapas lieki nesaspiežot, nopurina lieko ūdeni, sadala pa porcijām un ietin mitrā drāniņā. Šādi iepakotus zaļumus liek maisiņā un uzglabā ledusskapī apmēram nedēļu.

Zaļumus var arī sakaltēt, iebērt sausā stikla traukā un lietot pēc vajadzības. Jaunās nātres var sasaldēt un lietot zupās. Salātiem saldēti zaļumi gan nebūs piemēroti, jo pēc atkausēšanas tie būs mīksti un zaudējuši garšas īpašības.

PADOMS

  • Iekļaujot savā ēdienkartē nezāles vai gatavojot no tām zāļu tējas, svarīgi atcerēties vienu nosacījumu - jāievēro mērenība! Organisms vairāk vērtīgo vielu neuzņems, ja tējas vietā gatavos čefīru vai salātu bļodai pievienos, piemēram, veselu kaudzi pieneņu lapu.
  • Jālasa vismazākās (jaunākās) lapiņas, kas atrodas pašā auga viducī, nevis lielās, gar sāniem augošās. Mazajās lapiņās ir tikpat labumu, cik lielajās, tikai koncentrētākā veidā. Mazās lapiņas būs arī mīkstas, kraukšķīgas un lielāko daļu no tām salātiem vai aukstajai zupai nevajadzēs pat smalcināt. Paaugušies dzinumi ir cietāki, šķiedraini, turklāt tie jāsmalcina.
  • Nevajag baidīties likt kopā dažādas zālītes - lai kaitētu organismam, katru dienu vajadzētu notiesāt milzum daudz tā saucamo nezāļu, taču diez vai kāds uz to ir spējīgs.

Dzīvesstils

Pildītas olas vienmēr ir gaidīta uzkoda uz svētku galda. Pirmkārt, tas izskatās ļoti eleganti un apetītlīgi, otrkārt, tas iederas jebkuros svētkos, pat bufetes formātā, un, treškārt, ēdiens ir tik vienkārši pagatavojams, ka to var izdarīt pat ne pārāk pieredzējis pavārs. Tikai iepriekš jāizvāra cieti vārītas olas un jāsagatavo pildījumam nepieciešamās sastāvdaļas.

Svarīgākais