© Foto: Scanpix.com

Merilina Monro reiz teica: “Kā sieviete esmu neveiksme. Mani vīrieši no manis gaidīja tik daudz, jo tāds bija mans tēls – seksa simbols. Tādu viņi bija man piedēvējuši, un pati to biju izveidojusi. No manis viņi gaidīja, ka vienmēr skanēs mūzika un būs mūžīga jautrība, bet mana anatomija ir tāda pati kā citām sievietēm, un es nevaru to izmainīt.”

Šis domu grauds ir tikai viens no daudziem, kas apliecina, ka savas dzīves laikā Merilina Monro paspēja daudz - gan piedzīvot, gan iemācīties un saprast pašu dārgāko, kas dots - dzīvi, gan arī atstāt aiz sevis pēdas, par kurām runā un runās vairākus gadu desmitus.

Publicitātes foto

Jāteic, ka dīvas dzīve bija salīdzinoši īsa. 36 gados tā beidzās. Oficiāli viņas nāve tiek klasificēta kā pašnāvība, tomēr līdz pat šodienai pastāv dažādas sazvērestības teorijas par viņas nāves apstākļiem, jo tie bija mīklaini.

1962. gada 5. augustā, kad Merilina Monro nomira, pāršalca ziņas, ka viņa ir pārdozējusi barbiturātu. Šodien barbiturskābi galvenokārt lieto miega un narkozes līdzekļos. Tāpat arī dzīves pēdējos gados viņai bija vairākas privātās dzīves problēmas, kas pēc tam izraisīja smagu depresiju un postošu krīzi.

Foto: Scanpix.com

Monro dzīves krustceles

Merilina Monro savu spīdošo karjeru sāka kā modele, bet 1946.gadā, parakstot līgumu ar filmu studiju “Twentieth Century-Fox”, sākās viņas aktrises karjera. Sākumā Merilina bija redzama mazākās lomās, bet tās bija pietiekami spilgtas, lai aizvestu viņu līdz dīvas cienīgai dzīvei.

Pirmās nopietnās lomas viņa ieguva filmās “The Asphalt Jungle” un “All About Eve”, ar kurām sākās viņas karjeras ceļš. Šodien Merilina Monro tiek dēvēta ne tikai par vienu no skaistākajām aktrisēm pasaulē, bet aktrisi, kas ar savu personību un dzīves atziņām ietekmē daudzas sievietes.

Nonākot slavas alejā, Monro secinājusi, ka Holivuda ir vieta, kur jums maksās tūkstoš dolāru par skūpstu un piecdesmit centus par jūsu dvēseli.

Viņas pašas biogrāfija kādam, kurš Merilinu Monro pazīst tikai pēc iespaidīgā izskata, ne pēc dzīves krustcelēm un līkločiem, varētu likties pat skaudra. Uzaugot dažādās audžuģimenēs un bērnu namos, viņa savā autobiogrāfijā neslēpa, ka dzīves pirmsākumos nebija ne naudas, ne mantas, ne mīlestības.

Taču pārliecību par sevi viņa gadu gaitā izkopa, par to liecina arī viņas pašas teiktais:

Kādu rītu pie spoguļa uzklāju lūpu krāsu un blondās uzacis iekrāsoju tumšākas. Man nebija naudas drēbēm. Man piederēja tikai bārenes gredzens un džemperis. Lūpukrāsa un skropstu tuša bija man kā drēbes, kas pilnveidoja un uzlaboja manu izskatu tā, it kā es būtu uzvilkusi īstu vakarkleitu.

Apzinoties savu skaistumu, Merilina Monro daudzus gadus pavadīja ar apskaužamu pašpārliecinātību, līdz kļuva par spožāko zvaigzni piecdesmito un sešdesmito gadu Holivudā.

Foto: Scanpix.com

Nenoliedzami Monro zelta padomi skaistumkopšanā ir atstājuši ietekmi uz šodienu. Pirmais noteikums bija miegs. Viņa mēdza brīvdienās izgulēties līdz pat pusdienlaikam, atjaunojot savas baterijas, ko uzsvēra vairāku gadu griezumā. Miega režīms bija svarīgs. Tikai tā varēja atpūsties un atgūties pēc intensīvām filmēšanām, vērienīgām ballītēm, kā arī šampaniešu piramīdām, jo viņa bija arī tā, kas mīlēja dzirkstošos dzērienus.

Tas, ka Merilinas Monro galvenais ierocis bija harizma, nav tikai fakts. Par to mēļo daudz. Taču sarkanā lūpa krāsa, skropstu tuša un augstpapēžu kurpes bija viņas galvenie trumpji, lai iekarotu pasauli.

Savas salīdzinoši īsās dzīves laikā, viņa pārliecināja daudzas sievietes, ka rūpes par savu skaistumu, izceļot savu skatienu ar skropstu tušu, kā arī koši sarkanas uzkrāsojot lūpas, var tikai celt pašapziņu. Tāpat viņa bija tā, kas uzskatīja, ka no ķermeņa un tā aprisēm nevajag kaunēties. Tieši otrādi, jārāda pasaulei tas, kas dots.

Merilinas Monro atziņas

Foto: Scanpix.com

Monro ietekme ir jūtama vēl šobaltdien, jo vēl aizvien viņas citāti klejo no vienas sievietes padomu slēptuves pie otras. Un tas nav brīnums, jo šajās atziņās ir jūtams viedums, dzīves pieredze un vērtību skala, kas gadu gaitā izkristalizējās.

  • Sievietē ir jābūt divām skaistām lietām - tās ir acis un lūpas, jo ar skatienu viņa var mīlēt, bet ar lūpām pateikt un pierādīt, ka mīl.
  • Mums, sievietēm, ir tikai divi ieroči - skropstu tuša un asaras, taču mēs tos nevaram izmantot vienlaikus.
  • Skaistumam un sievišķībai nav vecuma, turklāt šīs īpašības nav iespējams radīt. Īstu skaistumu rada sievišķība. Bet sievišķīga sieviete ir tāda, kas ir patiesa, dabiska un reizē mazliet noslēpumaina.
  • Labāk nokavēt, bet atnākt skaistai. Jebkurā gadījumā tas, kas man patiešām patīk, ir nesteigties. Mūsu laiks ir normēts. Bet skaistums un pilnība prasa laiku. Man ir viena vēlēšanās - nemitīgi tiekties pēc aizvien lielākas pilnības.
  • Nebūt perfektai ir īstais skaistums. Būt trakam nozīmē būt ģēnijam, un būt smieklīgam ir labāk, nekā būt garlaicīgam.
  • Iedodiet meitenei pareizās kurpes un viņa iekaros pasauli.
  • Kad es biju maza meitene, man neviens neteica, ka esmu skaista.Visām mazajām meitenēm ir jāsaka, ka viņas ir ļoti skaistas.

Foto: Scanpix.com

  • Es domāju, ka seksualitāte ir pievilcīga tikai tad, ja tā ir dabiska un spontāna.
  • Es atjaunoju sevi, kad esmu viena.
  • Ķermenis ir paredzēts, lai to redzētu, nevis viss aizklāts.
  • Es nezinu, kurš izgudroja augstpapēžu kurpes, bet visas sievietes viņam ir daudz parādā.
  • Man nav iebildumu dzīvot vīriešu pasaulē, kamēr vien varu tajā būt sieviete.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv