Iemesli, kāpēc granātāboli jāuzskata par superēdienu

© Foto: pixabay.com

Granātāboli bieži tiek klasificēti kā “superēdiens” to daudzo ieguvumu veselībai dēļ, tostarp iekaisuma mazināšanas un fiziskās slodzes atjaunošanās veicināšanas, raksta health.com.

Granātāboli ir labi pazīstami ar savu bagātību ar antioksidantiem — molekulām, kas palīdz cīnīties ar iekaisumu un novērš šūnu bojājumus. Šie barojošie augļi ir superēdiens, ir bagāti ar augu izcelsmes fitonutrientiem, piemēram, punikalagīniem, flavonoliem un antocianīniem — savienojumiem, kas atbild par to tumši sarkano krāsu.

Granātābolu sula ir pilna ar uzturvielām un augu savienojumiem, kas palīdz cīnīties pret iekaisumu un šūnu bojājumiem. Bieža tās dzeršana var palīdzēt saglabāt sirds, smadzeņu un zarnu veselību.

Foto: pixabay.com

1.Nodrošina antioksidantu un pretiekaisuma savienojumus

Granātābolu sulas dzeršana var palīdzēt mazināt iekaisumu un aizsargāt pret šūnu bojājumiem. Tas ir saistīts ar sulas augsto antioksidantu un pretiekaisuma savienojumu, piemēram, elagitanīnu, antocianīnu un organisko skābju koncentrāciju.

2.Veicina atjaunošanos pēc fiziskās slodzes

Granātābolu sulas dzeršana palīdz samazināt oksidatīvos bojājumus, ko izraisa fizisks stress (piemēram, fiziskā slodze), un veicina muskuļu atjaunošanos. Tā var arī palīdzēt uzlabot sportisko sniegumu un uzlabot sirds un asinsvadu reakciju fiziskās slodzes laikā.

Foto: pixabay.com

3.Veicina sirds veselību

Granātābolu lietošana uzturā palīdz samazināt sirds slimību riska faktorus, piemēram, paaugstinātu asinsspiedienu un augstu lipīdu līmeni asinīs. Granātābolu sula var arī paaugstināt antioksidantu līmeni asinīs un ABL (“labā”) holesterīna līmeni.

4.Uzlabo kognitīvo veselību

Augstā antioksidantu līmeņa dēļ granātāboli palīdz aizsargāt nervu šūnas no bojājumiem. Proti, granātābolu sulas dzeršana uzlabo noteiktus kognitīvās veselības aspektus, piemēram, atmiņu.

Uzturvērtības fakti

Foto: pixabay.com

Granātāboli ir ļoti barojoši un nodrošina daudzas svarīgas uzturvielas. Viena tase granātābolu sēklu (arilu) satur:

Kalorijas: 144,4

Ogļhidrāti: 32,6 grami

Šķiedvielas: 6,96 grami

Olbaltumvielas: 2,9 grami

Tauki: 2,04 grami

Kālijs: 410 miligrami

B5 vitamīns: 0,656 miligrami

C vitamīns: 17,74 miligrami

E vitamīns: 1,044 miligrami

Folāts: 66,2 miligrami

K vitamīns: 18,6 mikrogrami

Mangāns: 0,208 miligrami

Granātābolu sēklas ir bagātīgs šķiedrvielu avots, kas baro labvēlīgās baktērijas gremošanas traktā un veicina regulāru zarnu kustību. Tās satur arī daudz C vitamīna, antioksidanta, kas ir svarīgs imūnsistēmas darbībai, kolagēna ražošanai, olbaltumvielu metabolismam un neirotransmiteru ražošanai.

Granātāboli satur folātu, kas ir nepieciešama uzturviela grūtniecības laikā, jo tam ir svarīga loma augļa attīstībā.

Granātābolos esošais kālijs regulē asinsspiedienu, nervu sistēmas darbību un daudzos citos svarīgos ķermeņa procesos.

Kas jāzina pirms granātābolu lietošanas uzturā

Granātābolu produkti, piemēram, sēklas un sula, ir droši lietošanai pārtikā. Tomēr cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret granātāboliem, vajadzētu izvairīties no jebkādu granātābolu produktu lietošanas.

Granātābolu sula satur daudz ogļhidrātu, bet maz šķiedrvielu un olbaltumvielu, tāpēc tā jālieto mērenībā, īpaši cilvēkiem ar diabētu un prediabētu, jo tā var paaugstināt cukura līmeni asinīs.