Ziemassvētku dzēriens izrādās veselīgāks, nekā domājām

© Foto: freepik.com

Karstā šokolāde ne tikai silda, bet var arī sniegt labumu veselībai. Dzēriens satur antioksidantus, kas atbalsta sirds darbību, mazina iekaisumu un uzlabo garastāvokli, liecina žurnāls “Health”.

Labi sirds veselībai

Ja karsto šokolādi gatavojat, izmantojot tumšo šokolādi vai nesaldinātu kakao pulveri, tā var sniegt labumu sirds un asinsvadu veselībai.

Saskaņā ar žurnālu “Nutrients”, kakao ir bagāts ar spēcīgiem dabīgiem savienojumiem, ko sauc par flavonoīdiem, kuriem piemīt antioksidanta un pretiekaisuma īpašības. Šie savienojumi palīdz atslābināt un paplašināt asinsvadus, uzlabojot asinsriti un regulējot asinsspiedienu.

Kakao vai tumšā šokolāde var būt īpaši labvēlīga cilvēkiem ar vielmaiņas traucējumiem, piemēram, diabētu vai aptaukošanos.

Ievērojami samazina

Kakao patēriņš ir saistīts ar nelielu, bet ievērojamu samazinājumu:

  • kopējā holesterīna līmeņa,
  • cukura līmeņa asinīs,
  • asinsspiediena.

Minerālvielu uzņemšanas paaugstināšanu

Tumšā šokolāde un karstā šokolāde satur vairākus svarīgus minerālus, kas organismam nepieciešami galveno procesu atbalstam, tostarp:

  • magniju - atbalsta muskuļu un nervu darbību,
  • dzelzi - izmanto olbaltumvielu, kas asinīs pārnēsā skābekli, ražošanā,
  • kāliju - atbalsta muskuļu darbību un barības vielu transportēšanu uz šūnām,
  • fosforu - stiprina kaulus un palīdz šūnām izmantot enerģiju,
  • cinku - svarīgu imūnsistēmas uzturēšanai.

Foto: freepik.com

Garastāvokļa uzlabošanu

Saskaņā ar Frontiersin datiem, malks siltas karstās šokolādes var uzlabot garastāvokli, pateicoties dabīgajiem kakao saturošajiem savienojumiem, tostarp:

  • teobromīnu - vieglu stimulantu, kas darbojas līdzīgi kofeīnam,
  • feniletilamīnu - var izraisīt endorfīnu izdalīšanos, radot labsajūtas efektu,
  • triptofānu - atbalsta serotonīna ražošanu, palīdzot justies mierīgiem un līdzsvarotiem.

Sabalansētu cukura līmeni asinīs

Kakao pulveris un karstās šokolādes maisījumi parasti satur aptuveni 1-2 g šķiedrvielu uz porciju, kas var palīdzēt aizsargāt pret cukura līmeņa kāpumiem asinīs.

Kakao flavonoīdi var uzlabot organisma insulīna izmantošanu un pazemināt cukura līmeni asinīs tukšā dūšā.

Foto: pixabay.com

Kā padarīt karsto šokolādi veselīgāku

Karstā šokolāde ne vienmēr ir barojoša, taču tās pagatavošana noteiktos veidos var uzlabot tās ieguvumus veselībai:

izvēlieties augstas kvalitātes tumšo šokolādi - meklējiet nesaldinātu kakao pulveri vai tumšo šokolādi ar augstu kakao saturu, lai maksimāli palielinātu flavonoīdu un antioksidantu daudzumu;

ierobežojiet pievienotā cukura daudzumu - rafinētā cukura vai aromatizētu sīrupu vietā izmantojiet nelielu daudzumu dabisko saldinātāju;

izvēlieties barojošu šķidru bāzi - pienu ar zemu tauku saturu vai augu izcelsmes alternatīvas, piemēram, mandeļu, auzu vai sojas pienu;

pievienojiet veselīgas piedevas - pamēģiniet karstās kakao tasītē pievienot šķipsniņu kanēļa vai muskatrieksta, lai iegūtu papildu antioksidantus un garšu.

Foto: pixabay.com

Pašgatavota karstā šokolāde

SASTĀVDAĻAS

250 ml piena

pēc jūsu izvēles

1 ēdamkarote kakao

1-2 ēdamkarotes mīksta gaiši brūnā cukura

25 g tumšās vai parastās šokolādes (smalki sakapātas, plus rīvētas pasniegšanai)

1 ēdamkarote putukrējuma vai krējuma ar augstu tauku saturu

PAGATAVOŠANA

Nelielā katliņā uz vidējas uguns uzkarsē pienu, kakao, cukuru un šokolādi, līdz tā tvaiko un šokolāde ir izkususi. Saputojiet, lai izšķīdinātu kakao.

Ielejiet krūzē, pēc tam pievienojiet krējumu, lai tas peldētu virsū. Pasniegšanai sarīvējiet vēl nedaudz šokolādes.

Vairāk receptes skatiet šeit.