Mēs zinām, cik ļoti angļi kopj savas tradīcijas un lepojās ar tām. Cik reizes esam smējušies par Burkā kundzi un viņas centieniem baudīt pēcpusdienas tēju augstākajā sabiedrībā no smalka porcelāna.

Tējas baudīšana Anglijā ir vesels rituāls, kur ir svarīgas visas detaļas. Viesiem pēcpusdienu tēju pasniedz pie īpaši pārdomāta galda. Pēc ēdiena un porcelāna kvalitātes var spriest par ģimenes statusu.

Neskatoties uz izplatīto viedokli par britu dzīves stīvumu un vienmuļību, angļu porcelāna izstrādājumi priecē ar maigumu, aristokrātismu un dzīvespriecīgām krāsām.

Angļu porcelānam raksturīgas praktiskas formas. Visas krūzes, šķīvji, salātu bļodas un citi trauki ir ārkārtīgi ērti un funkcionāli. Glazūras kvalitāte pēc apdedzināšanas nodrošina izstrādājumiem gludu un cietu virsmu. Šis pārklājums ļauj krūzēm vienmēr palikt baltām.

Wedgwood

Wedgwood ir sinonīms angļu porcelānam, tā ražošana aizsākās 1759. gadā. Wedgwood iemieso angļu dzīvesveidu, eleganci, radošumu, britu asprātību un, protams, daudz tējas.

Wedgwood vēsture sākas 1759. gadā Burslemā netālu no Stokas pie Trentas, Anglijas keramikas industrijas centrā. Tur fabrikas dibinātājs Džosaija Vedžvūds 29 gadu vecumā bija atvēris pats savu keramikas darbnīcu, lai izpētītu jaunus keramikas veidus. Sasniegumi drīz vien padarīja viņu par "Viņas Majestātes Podnieku" un viņa vārds kļuva par pasaulslavenu zīmolu.

Vedžvūds nenogurstoši un metodiski veica pētījumu, lai ar saviem keramikas izstrādājumiem pārspētu porcelānu no Ķīnas. Daudzus viņa izgudrojumus un sasniegumus joprojām izmanto porcelāna ražošanā. Viņa novatoriskais gars, dizaina metodoloģija un nelokāmā apņemšanās, nodrošināja viņam vārdu “Angļu podnieku tēvs”.

Vedžvūds veica tūkstošiem eksperimentu, izstrādāja unikālus māla sastāvus, akmens un cita veida keramikas variācijas. No šiem materiāliem viņš radīja keramikas priekšmetus ar klasiskiem motīviem un elegantām formām.

“Jasperware” ir viens no Vedžvūda slavenākajiem izgudrojumiem. Šis ir 1774. gadā izgudrotais māla, keramikas un mīkstā porcelāna hibrīds, neglazēts un matēts materiāls, līdzīgs biskvīta porcelānam. Tas izrādījās ideāls materiāls vāžu, skulptūru un dekoratīvu priekšmetu izgatavošanai.

“Jasperware” bija pieejams baltā, melnā, zilā, zaļā, sarkanā un dzeltenā krāsā. Bet vispopulārākā krāsa kopš tā izgudrošanas brīža bija pasteļzila. Nepārprotami maigais zilais tonis kļuva par Wedgwood leģendāro preču zīmi - Wedgwood Blue.

Ikonisko ”Jasperware” izskatu papildina balti reljefi ar klasiskiem motīviem, kas izceļas uz pasteļtoņu keramikas. 1790. gadā Vedžvūds izgatavoja senās Romas Portlendas vāzes kopiju “jasperware” stilā un vienas nakts laikā tā kļuva pasaulslavena.

Publicitātes foto

Fine Bone China

Piena balts, gaišs un caurspīdīgs - Fine Bone China no Anglijas ir viens no labākajiem porcelāna izstrādājumiem pasaulē. Vedžvūda laikabiedri 1790. gados izgudroja kaula porcelānu, pievienojot savām porcelāna receptēm kaulu pelnus. Wedgwood arī sāka ražot kaula porcelānu un padarīja to par zīmola galveno preci. Wedgwood darbnīcās tika izgatavoti tējas komplekti karalienei Katrīnai II un karalienei Šarlotei. Tāpēc Wedgewood traukus sauc par karalisko porcelānu.

Kaulu porcelāns ir izturīgs mīksts porcelāns ar izcili spīdīgu un pienaini baltu krāsu. Tas ir izgatavots gandrīz tāpat, kā tradicionālais Eiropas cietais porcelāns. Kaulu pelnu pievienošana un zemākas apdedzināšanas temperatūras ir vienīgās atšķirības.

Kaulu pelni piešķir porcelānam krēmīgu, siltu krāsu. Arī pašu porcelānu mīkstina īpašā sastāvdaļa, padarot to īpaši izturīgu pret plīsumiem. Caurspīdīgums ir viena no galvenajām porcelāna īpašībām. Daudzi to uzskata par svarīgu kvalitātes īpašību. Zemās apdedzināšanas temperatūras dēļ kaula porcelāns var izveidoties ārkārtīgi plāns un tādējādi būt nesalīdzināmi viegls un caurspīdīgs.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Royal Albert

Ziedu motīvi, romantika, vieglums un rotaļīgums - tas viss ir Royal Albert porcelāns, kas jebkurai pēcpusdienas tējai pievienos vintage greznības pieskārienu.

Royal Albert fabrika dibināta 1896. gadā, porcelāna dizains iedvesmots no Anglijas nacionālā zieda - rozes.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Angļu porcelāns noteikti ir jūsu uzmanības vērts, jo tas ienes eleganci un šarmu, padara galdu īpaši greznu. Ja pilnas trauku servīzes iegāde nav jūsu plānos, tad es ieteiktu papildināt trauku bufeti ar tējas servīzi, tā būs lieta, ar kuru lepoties un lutināt viesus. Arī veidot tējas krūzīšu kolekciju no angļu porcelāna ir īpaši aizraujoši, ņemot vērā dizaina un formu daudzveidību.

Lai top skaists galds!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv