Bērnībā mana ome mums vārīja cūku pupas, tas laikam notika vienu reizi gadā. Un tad mēs ar māsu kārtīgi tās saēdāmies turpat pie katla, metot pākstis atpakaļ. Tas ir tik šarmanti, ka Latvijā mēs daudzi esam uzauguši tur, kur pie mājas ir savs dārzs, lai cik gardas lietas mēs varam atrast Rīgas nakts tirgū, nekas nestāv klāt tikko norautam tomātam, pābērtam ar sāli.
Pākšaugi ir gana sātīgi un uzturvielām bagāti. Tie noteikti var pilnvērtīgi aizvietot jebkuru dzīvnieku izcelsmes proteīna maltīti. Man patīk tos variēt ar dažādiem dārzeņiem un dažādām garšvielām. Viena lieta, ko esmu novērojusi, gatavojot veģetārās maltītes, tām tiešām ir nepieciešamas gan izteiktas garšvielas, gan mērces, gan tekstūras, lai veidotu to pasakaino garšu buķeti, kas ļauj mums justies paēdušiem. Šonedēļ gatavoju šos trīs ēdienus un katrs no viņiem man patīk labāk par iepriekšējo. Viens ir sātīgs un maigs, ka aicina ierauties dīvānā zem segas un vērot lietu ārā pa logu, otru es varu iztēloties gan ēdot aukstā laikā, gan uz terase vasarā, kur puķkāposts un karamelizētie sīpoli ietu roku rokā ar Chardonnay glāzi. Bet trešais - jums tas noteikti ir jāpagatavo pašiem. Šī garšu kombinācija ir tieši tas, ko es meklēju veģetāros ēdienos - maigs, sāļš, nedaudz pikants, kraukšķīgs un svaigs.
Fenhelim ir interesanta garša, daudzi to pielīdzina anīsam, un tā tas patiesi ir. Bet ir kompānijas, kurās tieši fenhelis spēj parādīt savu labo pusi, tāpat kā mums cilvēkiem - ir draugi, kuri mums liek spīdēt, un ir draugi, kas pabīda malā. Tāpēc, lai dzīvē spīdētu, ir svarīgi izvēlēties īsto kompāniju. Šis ēdiens noteikti var pilnvērtīgi aizstāt jūsu ikdienišķo pusdienu maltīti. Izmantoju lēcas no kārbas un pupas no burciņas, līdz ar to šo recepti var pagatavot 25 minūtēs.
Nepieciešams:
kārba lēcu
1/2 lielo balto pupiņu (stikla burciņā ar zilo etiķeti Rimi)
1 liels fenhelis
1/2 saldā sīpola
40 - 60 g sviesta
pāris zariņi timiāna
4-6 šķēles pancettas (cūkas krūtiņas)
1/2 citrona miziņa un sula
6 kale kāposta lapas bez stiebra
PAGATAVOŠANA
Šķiet, ka turku zirņi ir gana aktuāli daudzu valstu virtuvēs gan salātos, gan sautējumos un, protams, humuss - gandrīz vai brīnums, kā šis tuvo austrumu princis ir iekarojis mūsu sirdis. To tirgo arī degvielas uzpildes stacijās. Tik familiārs latvieša dvēselei ir turku zirnis. Cepts, vārīts, sautēts, samalts, šajā receptē - cepts krāsnī, nedaudz kraukšķīgs un pikants. Šis ēdiens izdabās jūsu kaprīzēm, jo ir gan sāļš, gan skābs, gan nedaudz saldens un tajā ir daudz dažādu tekstūru.
Nepieciešams:
maza galviņa puķkāposta
1/2 burciņa ar turku zirņiem, mizotiem (tas nozīmē, ka miziņu noņem)
1 avokado
1/2 saldā sīpola (var likt veselu)
2 ēd. k. olīveļļas
30 g sviesta
Marināde:
2 tējk. medus
1 tējk. kūpinājuma garšvielas vai kāds paprikas siltais mix
1 citrona sulas un miziņa
Mērce:
3 - 4 ēd.k. tahini pastas
1 ēd.k. medus
1/2 citrona vai apelsīna sula
ūdens
sāls
fetas siers sadrupināšanai pa virsu
sezama sēklas (pēc izvēles)
koriandrs, pētersīļi (pēc izvēles)
PAGATAVOŠANA
Jūs nekad neuzzināsiet, kā tas viss garšo, ja nepagatavosiet! Šis ēdiens ir kā complete women vai complete man, ar to es domāju, ka tas ievelk visus ķeksīšus čeklistā. Ķirbis austrumu garšvielās dod asumiņu, rīsi piešķir tekstūru, jogurta mērce visu izlīdzina ar savu maigumu un svaigo garšu, bet kāpostu salāti - kā tāds negaidīts pārsteigums, iezogas šajā garšu kombinācijā ar savu kraukšķīgumu. Šī noteikti ir viena no manām mīļākajām receptēm, ko varētu baudīt reizi nedēļā. Savvaļas rīsi ir nedaudz ilgāk jāvāra, bet tiem ir tik patīkama tekstūra, ka tas noteikti būs tā vērts.
Nepieciešams:
½ sviesta ķirbis
2 ēd. k. olīveļļa
1-2 ēd.k. garam masala garšviela
200 g rīsi (šeit man ir melnie rīsi)
½ galviņas sarkanā kāposta
Kāposta marināde:
3 ēd.k. ābolu etiķis
1 ēd.k. medus
⅓ glāze ūdens
sāls pēc garšas
½ burciņa turku zirņi jeb 200g (izmantoju Cidacos)
⅓ burciņa baltās pupas (Cidacos)
sauja pistāciju (pēc izvēles)
Mērce:
1 iepakojums grieķu jogurta (izmantoju Baltais)
3 ēd.k. medus
1 avokado
½ citrona sulas + sarīvēta miziņa
sauja koriandra
sāls
PAGATAVOŠANA