© Publicitātes foto

Bērnībā mana ome mums vārīja cūku pupas, tas laikam notika vienu reizi gadā. Un tad mēs ar māsu kārtīgi tās saēdāmies turpat pie katla, metot pākstis atpakaļ. Tas ir tik šarmanti, ka Latvijā mēs daudzi esam uzauguši tur, kur pie mājas ir savs dārzs, lai cik gardas lietas mēs varam atrast Rīgas nakts tirgū, nekas nestāv klāt tikko norautam tomātam, pābērtam ar sāli.

Pākšaugi ir gana sātīgi un uzturvielām bagāti. Tie noteikti var pilnvērtīgi aizvietot jebkuru dzīvnieku izcelsmes proteīna maltīti. Man patīk tos variēt ar dažādiem dārzeņiem un dažādām garšvielām. Viena lieta, ko esmu novērojusi, gatavojot veģetārās maltītes, tām tiešām ir nepieciešamas gan izteiktas garšvielas, gan mērces, gan tekstūras, lai veidotu to pasakaino garšu buķeti, kas ļauj mums justies paēdušiem. Šonedēļ gatavoju šos trīs ēdienus un katrs no viņiem man patīk labāk par iepriekšējo. Viens ir sātīgs un maigs, ka aicina ierauties dīvānā zem segas un vērot lietu ārā pa logu, otru es varu iztēloties gan ēdot aukstā laikā, gan uz terase vasarā, kur puķkāposts un karamelizētie sīpoli ietu roku rokā ar Chardonnay glāzi. Bet trešais - jums tas noteikti ir jāpagatavo pašiem. Šī garšu kombinācija ir tieši tas, ko es meklēju veģetāros ēdienos - maigs, sāļš, nedaudz pikants, kraukšķīgs un svaigs.

Sātīgā fenheļa bļoda ar baltajām pupām un lēcām

Publicitātes foto

Fenhelim ir interesanta garša, daudzi to pielīdzina anīsam, un tā tas patiesi ir. Bet ir kompānijas, kurās tieši fenhelis spēj parādīt savu labo pusi, tāpat kā mums cilvēkiem - ir draugi, kuri mums liek spīdēt, un ir draugi, kas pabīda malā. Tāpēc, lai dzīvē spīdētu, ir svarīgi izvēlēties īsto kompāniju. Šis ēdiens noteikti var pilnvērtīgi aizstāt jūsu ikdienišķo pusdienu maltīti. Izmantoju lēcas no kārbas un pupas no burciņas, līdz ar to šo recepti var pagatavot 25 minūtēs.

Nepieciešams:

kārba lēcu

1/2 lielo balto pupiņu (stikla burciņā ar zilo etiķeti Rimi)

1 liels fenhelis

1/2 saldā sīpola

40 - 60 g sviesta

pāris zariņi timiāna

4-6 šķēles pancettas (cūkas krūtiņas)

1/2 citrona miziņa un sula

6 kale kāposta lapas bez stiebra

PAGATAVOŠANA

  • Sīpolu sagriež ripiņās, fenheli uz pusēm. Ja vēlas atstāt pa virsu pāris fenheļa gabaliņus, kā man, tad tā vienu pusi sagriež daiviņās, pārējo smalkās, plānās ripiņās.
  • Uz pannas cep pancettas gabaliņus līdz tie pavisam izcepušies un kraukšķīgi. Tos uzliek uz šķīvīša, to taukos cep sīpolus un fenheli. Ja grib lielos gabalos, tad tos apcep pirmos. Pievieno sviestu un timiānu. Visu cep līdz zeltains.
  • Pievieno noskalotas pupas un lēcas. Visu apmaisa, pierīvē citrona miziņu, iespiež sulu. Var pielikt vēl nedaudz sviestu. Kad viss ir uzsilis, pieliek sagrieztas kale lapas. Pievieno sāli, piparus.
  • Liek uz šķīvja, pa virsu pārber sakapātu pancettu.

Puķkāposti un turku zirņi ar karamelizētiem sīpoliem, fetu un avokado

Publicitātes foto

Šķiet, ka turku zirņi ir gana aktuāli daudzu valstu virtuvēs gan salātos, gan sautējumos un, protams, humuss - gandrīz vai brīnums, kā šis tuvo austrumu princis ir iekarojis mūsu sirdis. To tirgo arī degvielas uzpildes stacijās. Tik familiārs latvieša dvēselei ir turku zirnis. Cepts, vārīts, sautēts, samalts, šajā receptē - cepts krāsnī, nedaudz kraukšķīgs un pikants. Šis ēdiens izdabās jūsu kaprīzēm, jo ir gan sāļš, gan skābs, gan nedaudz saldens un tajā ir daudz dažādu tekstūru.

Nepieciešams:

maza galviņa puķkāposta

1/2 burciņa ar turku zirņiem, mizotiem (tas nozīmē, ka miziņu noņem)

1 avokado

1/2 saldā sīpola (var likt veselu)

2 ēd. k. olīveļļas

30 g sviesta

Marināde:

2 tējk. medus

1 tējk. kūpinājuma garšvielas vai kāds paprikas siltais mix

1 citrona sulas un miziņa

Mērce:

3 - 4 ēd.k. tahini pastas

1 ēd.k. medus

1/2 citrona vai apelsīna sula

ūdens

sāls

fetas siers sadrupināšanai pa virsu

sezama sēklas (pēc izvēles)

koriandrs, pētersīļi (pēc izvēles)

PAGATAVOŠANA

  • Ieslēdz krāsni 220 grādu grila režīmā. Puķkāpostus sagriež mazās galviņās un kopā ar nomizotajiem zirņiem apmaisa ar iepriekš iejaukto marinādi. Var pielikt nedaudz čili pārslu, ja vēlas. To visu liek cepties cepeškrāsnī līdz viss ir smuki apbrūnējis.
  • Pannā izkausē sviestu, uz vidējas uguns liek cepties sīpolu. Kad tie zeltaini, ņem nost.
  • Iejauc mērci dārzeņiem. Kad tie gatavi, tad sajauc kopā.
  • Dārzeņus liek uz šķīvja. Pa virsu liek avokado šķēles, ceptos sīpolus, zaļumus, fetu, sezama sēkliņas. Var vēl nedaudz pārliet citrona sulu.

Krāsnī cepts ķirbis ar savvaļas rīsiem svaigā jogurta mērcē un kraukšķīgie kāpostu salāti

Publicitātes foto

Jūs nekad neuzzināsiet, kā tas viss garšo, ja nepagatavosiet! Šis ēdiens ir kā complete women vai complete man, ar to es domāju, ka tas ievelk visus ķeksīšus čeklistā. Ķirbis austrumu garšvielās dod asumiņu, rīsi piešķir tekstūru, jogurta mērce visu izlīdzina ar savu maigumu un svaigo garšu, bet kāpostu salāti - kā tāds negaidīts pārsteigums, iezogas šajā garšu kombinācijā ar savu kraukšķīgumu. Šī noteikti ir viena no manām mīļākajām receptēm, ko varētu baudīt reizi nedēļā. Savvaļas rīsi ir nedaudz ilgāk jāvāra, bet tiem ir tik patīkama tekstūra, ka tas noteikti būs tā vērts.

Nepieciešams:

½ sviesta ķirbis

2 ēd. k. olīveļļa

1-2 ēd.k. garam masala garšviela

200 g rīsi (šeit man ir melnie rīsi)

½ galviņas sarkanā kāposta

Kāposta marināde:

3 ēd.k. ābolu etiķis

1 ēd.k. medus

⅓ glāze ūdens

sāls pēc garšas

½ burciņa turku zirņi jeb 200g (izmantoju Cidacos)

⅓ burciņa baltās pupas (Cidacos)

sauja pistāciju (pēc izvēles)

Mērce:

1 iepakojums grieķu jogurta (izmantoju Baltais)

3 ēd.k. medus

1 avokado

½ citrona sulas + sarīvēta miziņa

sauja koriandra

sāls

PAGATAVOŠANA

  • Rīsus noskalo un liek vārīties, tas ir apmēram 30-35 minūtes.
  • Ieslēdz krāsni grila režīmā 220 grādos. Sagatavo ķirbi, to sagriež ripiņās un uz pusēm, zirņus un pupas noskalo. Visu ieliek bļodā un aplej ar eļļu un samaisa garam masala garšvielām, šeit derēs arī citi siltie austrumu miksi, kur ir kardemons, kumīns, kanēlis. Liek cepties, līdz ķirbis ir mīksts un viss ir zeltaini brūns.
  • Tikmēr pagatavo kāpostu salātu marinādi, tad kāpostu sagriež smalkos salmiņos un ieliek bļodā, lai marinējās. Tad sagatavo svaigo jogurta mērci, visas sastāvdaļas liek blenderī un samaļ līdz tā ir zaļgana un vienmērīga.
  • Kad ķirbis gatavs, to izņem no cepeškrāsns un ļauj nedaudz atdzist. Visu kārto uz šķīvja, apakšā palej svaigo mērci, tad - ķirbja daiviņas, turku zirņus un pupas, pārber rīsus un pa virsu liek kāpostu salātus un sakapātas pistācijas un, zaļumus.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv