Dārzeņi, tie pavisam nav garlaicīgi!

© Publicitātes foto

Staigājot pa piemājas Rimi, mēs varam vien nobrīnīties, ko tik nevar atrast veikalos, sen pagājis ir tas laiks, kad Rīgas veikalu plauktos gozējas tikai kartupeļi un burkāni. Ir gan batātes jeb saldie kartupeļi - gan oranži, gan violeti, ir interesanti puķkāpostu veidi, Japānas baklažāni, Briseles kāposti un dažnedažādākie augļi.

Interesanti, ka avokado jau esam pieņēmuši kā savējo, lai gan to lielākā importētāja valsts ir Meksika. Ja padomā, kādu tālu ceļu tas mēro pie mums, lai būtu mūsu brokastu maizīšu karalis! Instagram ir savs spēks, nenoliedzami. Tāpēc arī es vēlos padalīties ar pāris receptēm, kas ne tikai garšos lieliski, bet izskatīsies iespaidīgi arī jūsu Instagram profilā. Šajā rakstā piedāvāšu pāris vienkāršas, bet tajā pašā laikā bagātīgas un garšpilnas dārzeņu receptes, kas iederēsies, kā piedeva jūsu otrajam ēdienam un lieliski garšos kā pamatēdiens!

Cepti kāposti ar miso glazūru

Santa Miķelsone

Izklausās bez gala smalki, bet, kad to pagatavoju un nobaudīju, atmiņā atausa bērnība un vecmammas gardie kāpostu tīteņi. Vai atminies to garšu, kad pie pannas tie bija nedaudz piedeguši un tiem bija saldsāļa garša? Es priekšroku devu tieši piedegušajiem gabaliņiem. Kāposti šajā glazūrā būs bagātīgi ar garšu un sulīgi, tāpēc pie tiem rekomendēju pasniegt klāt grieķu jogurtu bez piedevām.

Šai receptei vajadzēs:

  • viena jaunā kāposta galviņa
  • 2 ēdamkarotes miso pastas
  • 2 ēdamkarotes medus
  • ½ citrona sulas
  • 30 g sviesta
  • ½ glāze ūdens
  • ēdamkarote sezama sēklas
  • 3 - 4 ēdamkarotes grieķu jogurta

PAGATAVOŠANA

  • Kāpostu sadala 4 daļās krusteniski tā, kā grieztu ābolu.
  • Uz pannas izkausē sviestu un, kad tas sāk karamelizēties, tad kāpostu apcep no abām pusēm.
  • Bļodiņā samaisa miso, medu un citrona sulu. Marinādi ar otiņu vai karoti apsmērē kāpostam apkārt. Pielej ūdeni un ļauj lēnam sautēties kādas 20-30 minūtes līdz kāposts pavisam mīksts. Te laiks atkarīgs no tā, kādi kāposti būs, cik mīksti vai cieti.
  • Servē dziļā šķīvī, apakšā liekot bezpiedevu jogurtu un pa virsu kāpostus, var pārliet mērci no pannas, uzlikt zaļumus pēc savas gaumes un sezama sēklas.

Dedzinātā sviestā cepti puķkāposti ar lēcu salātiem

Santa Miķelsone

Pateicoties Instagram, arī puķkāposts ir atguvis savu reputāciju. Tam ir piedēvēta arī steika alternatīva (par to gan galvu ķīlā neliktu). Bet to, ka šis ēdiens derēs arī kā sātīgas pusdienas, gan varu apgalvot, liekot roku uz sirds. Dedzināts sviests pats par sevi ir kulinārijas brīnums, es ilgi nemaz nezināju par tādu terminu. To atklāju netīšām, kad gatavoju omleti un uzliku sviestu kausēties uz pannas, un par to pati aizmirsu, kad sajutu karamelizētu un riekstainu smaržu, steidzu lūkoties, kas notiek. Lūk, sviests bija pārvērties brūnā vijīgā šķidrumā un aicināja sevī kaut ko izcept. Arī omlete tādā sviestā garšos citādāk.

Puķkāpostiem ir svarīgi pievienot garšvielas - aromātiskas, pilnas ar garšu un tekstūru. Lēcu salāti šajā kombinācijā dos gan svaigumu, gan kraukšķīgumu, gan umami garšu. Un saldās batātes ir gan krāsai, gan garšai, bet tās var arī nelikt.

Šai receptei vajadzēs:

  • puķkāposta galviņa
  • 60 g sviesta
  • ēdamkarote kumīna sēklu
  • ēdamkarote korianda sēklu
  • tējkarote čilli sēklu (pēc izvēles)
  • saldais kartupelis (pēc izvēles)

Salātiem:

  • 1 kārba lēcu vai ap 300 g novārītas tumšās lēcas
  • 1 garā saldā paprika, sagriezta kubiņos
  • 1 garais gurķis, sagriezts kubiņos
  • sauja sakapāta bazilika
  • sauja sakapātas piparmētras
  • sauja sakapāti lazdurieksti (var likt arī citus pēc izvēles)

Mērcei:

  • 1 paka grieķu jogurts
  • puse citrona sulas un miziņas (sarīvētas)
  • karote medus
  • sauja bazilika
  • sauja piparmētru
  • sāls pēc garšas
  • Mērce lēcu salātiem: karote medus, karote sinepju, 2 karotes citrona sulas, visu samaisa un tad lēnām pielej eļļu; ja mērce par biezu, tad lej klāt nedaudz ūdens.

PAGATAVOŠANA

  • Puķkāpostu aplej ar nedaudz eļļu un sāli, apcep uz pannas. Tad liek krāsnī 220g grila režīmā uz 20 minūtēm.
  • Katliņā izkausē sviestu, kad tas ir zeltains, tad pievieno garšvielas un nedaudz uzsilda. Tad to visu pārlej pāri puķkāpostiem, kad palikušas vēl 7 minūtes cepties no kopējā laika.
  • Ja cep saldo kartupeli, tad to sagriež lielos kubiņos un cep krāsnī ar austrumu garšvielām 220 grādos līdz tas no visiem stūrīšiem paliek brūns.

Lēcu salāti:

Samaisa kopā visas salātu sastāvdaļas un pārlej ar mērci.

Jogurta mērce:

  • Visu sablendē. Es blendēju pusi paciņas jogurta un pārējo iemaisu pēc tam, jo tad ir biezāka konsistence.
  • Kārto uz šķīvja: apakšā liek mērci, tad - puķkāpostus un nevajag kautrēties pārliet pāri garšām bagāto sviestu no pannas. Tad liek salātus un saldo kartupeli, un, ja vēlas, tad var vēl pārbērt riekstus. Viena svarīga nianse par riekstiem - vislabāk tie garšos, ja tos nedaudz apceps uz pannas.

Saldais kartupelis ar Briseles kāpostiem ar rikotas citronu- kaperu krēmu

Santa Miķelsone

Rikotas siers ir ļoti populārs siers Itālijā, to izmanto gan sāļajiem ēdieniem, gan desertiem. Tas man nedaudz atgādina biezpienu, esmu cepusi arī plācenīšus tādā itāļu versijā. Rikotas siers tiek izgatavots gan no govs, gan no kazas piena un orģināli to taisa no piena sūkalām jeb atlikuma, kas paliek, izgatavojot citus sierus. Bet tāpēc tas nav ne uz mata sliktāks. Rikotas siers ir pufīgs un gaisīgs un lieliski iederas, izgatavojot mērces un krēmus, pildījumus gan ravioli, gan kūkām. Teiksim tā - īsts sieru hameleons!

Briseles kāposti savukārt ir gaužām populāri Amerikā, kur tos ceļ galdā gan Pateicības dienā, gan Ziemassvētkos. Mazi miniatūras kāposti, kam ir intensīvāka garša nekā mūsu iecienītajiem kāpostiem.

Bet ļaujiet jums pastāstīt par vēl vienu lietu, kam turpmāk ir jābūt jūsu ledusskapī - tie ir kaperi. Tik universāli ir šie augļi, ko pievienot daudziem ēdieniem. Kaperi un kaperogas ir nedaudz skābenas, kraukšķīgas un sāļas, punktiņš uz “i”. It īpaši labi tās iederas salātos, pie mērcēm un ar zivīm, bet tik pat labi tās skaisti un baudāmi iet pie karpačo vai tartara. Es jau minēju, ka universāls produkts.

Šai receptei vajadzēs:

  • puse paciņas Briseles kāpostu, sagriezti tādās daiviņās kā šampinjoni
  • 1 saldais kartupelis, sagriezts kubiņos
  • 1 fenhelis
  • 1 granātābola sēklas
  • 1 tējkarote siltās garšvielas, derēs gan kumīns, gan kanēlis, gan garam masala - saldajam kartupelim
  • 2 ēdamkarotes eļļa dārzeņu apviļāšanai
  • 1 ēdamkarote kaperu dekorēšanai
  • dīgsti pēc izvēles

Rikotas - kaperu krēms:

  • 1 paciņa rikotas siera
  • 2 ēdamkarotes kaperu (mērcei) sakapāti
  • puse citrona miziņas
  • tējkarote sinepju
  • 30 g rīvēta parmezāna
  • ēdamkarote medus
  • 1 ēdamkarote olīveļļas

PAGATAVOŠANA

  • Sāksim ar to, ka iestatām cepeškrāsni grila režīmā uz 220 grādiem. Tad sagatavojam dārzeņus. Saldo kartupeli sagriežam mazos kubiņos, Briseles kāpostu - daiviņās, bet fenheli - mazos salmiņos.
  • Saldo kartupeli apviļā nedaudz eļļā un siltajās garšvielās, sāls pēc gaumes. Fenheli apviļā eļļā, sālī un var pielikt arī citrona miziņu. Briseles kāpostam liek eļļu un nedaudz sāli.
  • Dārzeņus saliek uz pannas un cep līdz tie mīksti un nedaudz kraukšķīgi, apmēram 15 minūtes. Tad izņem no krāsns, nedaudz atdzesē un iemaisa ⅔ granātābolu sēklu.
  • Bļodā liek visas rikotas krēma sastāvdaļas un tās samaisa kopā.
  • Kārto uz šķīvja. Apakšā liek krēmu, tad dārzeņus un pa virsu gan kaperus, gan dīgstus un atlikušās granātābolu sēklas. Šis, manuprāt, ir visgaumīgākais veids, kā servēt dārzeņus ar tiem pieskaņotu mērci.

Svarīgākais