© Publicitātes foto

Dzīve ir jāsvin. Un vislabāk to darīt skaisti un ar iedvesmu.

Iesākot rubriku “Ēdam skaisti”, uzreiz vēlos pateikt, ka šī nebūs sadaļa tikai par galda etiķeti un tās likumiem, bet vairāk par radošu pieeju galda klāšanā, par individuālu redzējumu un par skaistu, pat meditatīvu procesu.

Protams, ka šīs abas tēmas ies paralēli, jo galda piederumu izvietojums uz galda ir svarīgs, kā arī mēģināsim atbrīvoties no produktiem veikalu iepakojumos (piemēram, sulu pakām) uz svētku galda.

Galda klāšanu var padarīt par aizraujošu, spēlējoties ar galda tekstilu, trauku dizainu un krāsu, faktūru, to visu papildinot ar vienkāršām ziedu kompozīcijām.

Galda klāšanas māksla - tas nav stīvi un garlaicīgi, tas ir īpašs veids kā iepriecināt savus mīļos, galvenais ir sākt!

Uzklājot vēlās svētdienas brokastis ģimenei, uzņemot viesus un radot svētkus, jūs dāviniet īpašus un neaizmirstamus brīžus sev un tuvajiem, tā ir mīlestība pret cilvēkiem un neviens restorāns to nevarēs pārspēt.

Kā nepazust lielajā trauku, tekstila, aksesuāru piedāvājumā? Kā to visu apvienot uz galda? Kā integrēt savā galda klājumā vecmāmiņas servīzi vai krāsaino kristālu? Kā plānot viesības, lai vakara saimniecei būtu labs garastāvoklis un neatvairāms smaids (šis ir galvenais nosacījums, lai vakars izdotos)? Mēģināsim apskatīt visas šīs tēmas un rast atbildes.

Sāksim ar vienu no svarīgākām tēmām - viesību plānošana.

Pieņemsim, ka mājās plānojiet lielākas viesības.

  • Vispirms rodas ideja par viesību organizēšanu, ņemot vērā svinību iemeslu. Iespējams, jums radīsies ideja par tematisku vakaru, tad tas prasīs papildus iesaisti gan no jūsu, gan no viesu puses.

  • Ielūgt viesus vajadzētu vismaz 2 nedēļas iepriekš, vēl labāk - mēnesi.

  • Ielūgumu labāk nosūtīt elektroniski (ja esat radošs cilvēks, to var arī digitāli noformēt), tad viesiem nevajadzēs atkārtoti precizēt laiku un datumu.

  • Tuvojoties pasākuma norises datumam, nedēļu pirms tam pārdomājiet, kādus ēdienus pasniegsiet, šeit labāk neeksperimentēt ar jaunām receptēm, uztaisiet trauku un galda tekstila revīziju, lai ir pietiekams galda piederumu skaits, izgludināts galdauts un salvetes. Ja jums nav pietiekami daudz trauku, auduma galdautu vai salvešu, šobrīd to visu var ātri un ērti iznomāt.

  • Izveidojiet fona mūzikas izlasi vai izmantojiet jau esošās playlistes, tas noteikti viesībām piedos noskaņojumu. Jo viesības ir vairāk par atmosfēru, par sarunām un jauku kopā būšanu, ne tikai par ēdienu.

  • Dienu pirms svinībām uzklājiet galdu. To droši var izdarīt jau iepriekšējā vakarā, jo, sagaidot viesus, ēdienu uz svētku galda neliks. Tas tiek servēts tikai tad, kad visi viesi jau ieradušies. Iedvesmu galda klājumam var atrast dabā, ceļojumos, iedvesmu grāmatās, sekojot Instagram personām vai Pinterest, bet gala rezultāts vienmēr būs jūsu personības atspoguļojums.

Turpmāk šajā rubrikā, apskatīsim daudz galda klājumu veidus un idejas, kā veidot skaistu un apjomīgu galda noformējumu, pievērsīsim uzmanību arī detaļām.

  • Iepriekšējā dienā ir svarīgi, sekojot sarakstam, iegādāties visus nepieciešamos produktus.

  • Ja kādu ēdienu, kuru plānojat pasniegt, var pagatavot iepriekš, noteikti izmantojiet šo iespēju. Daudzi deserti ir pagatavojami dienu pirms pasniegšanas.

  • Svinību dienā ir svarīgi neaizmirst par sevi, vislabāk pāris stundas pirms viesu ierašanās sapucēties un ar smaidu turpināt gatavoties viesībām.

  • Sagatavojiet vāzes ar ūdeni, jo viesi noteikti jums dāvinās ziedus.

  • Kā minēju iepriekš, neiesaku uz skaisti saklāta galda uzreiz salikt servētu ēdienu, ļaujiet viesiem estētiski izbaudīt galda noformējumu un novērtēt vakara saimnieces pūles un radošumu. Ēdienu var salikt 10-15 minūtes pirms aicināt viesus pie svētku galda.

  • Sagaidiet viesus ar aperitīvu - dzirkstošā vīna vai šampanieša glāzi, nelielām pirkstiņuzkodām. Šādā nepiespiestā atmosfērā, draudzīgi tērzējot un baudot dzērienus, sagaidīsim visu ciemiņu ierašanos, un tad vakara saimniece var aicināt viesus pie galda.

Viesības var noritēt lieliski, bet kaut kas var arī neizdoties, un tas ir tikai cilvēcīgi. Galvenais atcerēties, ka humors un vieglums palīdz daudzās situācijās.

Uz tikšanos turpmāk!






Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv