Rīsu noskalošanas ūdens izmantošana sātīgos ēdienos

© Foto: depositphotos.com

Nākamreiz, kad gatavojat rīsus, apsveriet iespēju neizliet rīsu mazgāšanas ūdeni kanalizācijā. Kā biezinātājs tas var padarīt šo sātīgo ēdienu vēl gardāku.

Ja pirms vārīšanas noskalosiet rīsus, jūs, iespējams, redzēsiet, kā aiztek cieti saturošs ūdens. Šis duļķainais šķidrums, ko korejiešu valodā sauc par ssal-ttae-mul (쌀뜨물), ir vairāk nekā tikai blakusprodukts. Tā ir smalka, bet spēcīga sastāvdaļa, kas piešķir maigumu tādiem ēdieniem kā džuk, Korejas slavenajai sātīgajai rīsu putrai, raksta thetakeout.com.

Tāpat kā makaronu ūdens itāļu virtuvē, rīsu ūdens satur dabīgas cietes, kas palīdz sabiezēt un emulģēt. Pievienojiet to zupām vai sautējumiem, un iegūsiet buljonu, kas garšo bagātīgāk, ir pilnīgāks un nedaudz labāk pielīp pie karotes, bez miltu vai kukurūzas cietes lipīgā svara. Tas ir viegli pagatavojams virtuves triks, ko iecienījuši Korejas mājas pavāri.

Foto: pixabay.com

Lai taupītu rīsu ūdeni, rīsi vienreiz jānoskalo un pēc tam jāizlej pirmās mazgāšanas ūdens. Pievienojiet svaigu ūdeni, apmēram trīs reizes vairāk nekā rīsu tilpums, un enerģiski skalojiet, lai atbrīvotu cieti. Kad ūdens kļūst pienains, ielejiet to atsevišķā bļodā, lai izmantotu vēlāk. Ledusskapī to var uzglabāt līdz pat nedēļai vai saldētavā pat ilgāk.

Kāpēc korejiešu pavāri izmanto rīsu ūdeni

Rīsu ūdens ne tikai papildina sastāvdaļas; tas uzlabo ēdiena garšu. Korejiešu virtuvēs tas ir pamats visam, sākot no doenjang jjigae (sojas pupiņu pastas sautējuma) līdz samgyetang (žeņšeņa vistas zupa, ideāls ēdiens slimības laikā), piešķirot buljoniem tīru, samtainu pēcgaršu, vienlaikus nodrošinot perfektu ēdienu, lai palielinātu umami garšu.

Iedomājieties to kā neredzamu biezinātāju: atšķirībā no miltiem vai kukurūzas cietes, rīsu ūdens dabīgā ciete piešķir zupai saturu, nemazinot garšu vai nepadarot to smagu.

Foto: freepik.com

Rezultāts? Zupas, kas slīd pāri mēlei, nevis jūtas šķidras vai taukainas. Tas ir pilnīgi bez maksas, un pats to pagatavojat, tāpēc varat to izmantot. Pilnīgi bez atkritumiem.

Ārpus virtuves rīsu ūdens Korejā jau sen ir divkāršojies kā DIY skaistumkopšanas triks. Daudzi korejieši saka, ka tas ir noslēpums ādas mīkstināšanai un matu kondicionēšanai. Tā ir pilnīgi daudzpusīga sastāvdaļa, ko gadsimtiem ilgi izmanto pārtikā, skaistuma un ādas kopšanā.