Ceptas olas ir brokastu ēdiens, kas lieliski garšo ar daudzām piedevām. Tomēr ir pārsteidzošs elements, kas tās pacels nākamajā līmenī.
Ceptām olām nav obligāti nepieciešams nekāds garnējums, izņemot sāli un piparus, bet tās ir vēl labākas ar nelielu šķipsniņu kaut kā papildu — garšos ar Tabasco, pārlietas ar salsu vai apslacītas ar etiķi. Paga, ar ko? Labi, etiķa trauks varbūt nav kaut kas tāds, ko visi tur uz brokastu galda, bet ceptas olas un etiķis ir koncepcija, kas Eiropā nav nezināma, raksta thetakeout.com.
Ja pamēģināsiet, drīz vien sapratīsiet, kāpēc šī kombinācija darbojas tik labi — skābums izlaužas cauri bagātīgajiem, treknajiem dzeltenumiem, piešķirot gan garšu, gan līdzsvaru. Viens veids, kā uzlabot olu garšu ar etiķi, ir ieliet to pannas pārpalikumos un reducēt līdz mērcei. Tomēr, ja patīk skābums, varat to vienkārši tieši olām pievienot pēc to pagatavošanas.
Kāda veida etiķis vislabāk sader ar olām? Vīna etiķis vienmēr ir laba izvēle. Lai iegūtu kaut ko smalkāku, varat izmantot baltvīna etiķi vai sarkanvīna etiķi, lai iegūtu spēcīgāku garšu. Balzamiko etiķis arī lieliski sader ar olām, savukārt modernais, gardais šerija etiķis rada aromātisku mērci. Ja esat bezatkritumu ēdiena gatavošanas piekritējs un neiebilstat apvienot etiķi ar sālījumu, pārbaudiet burciņu ar marinētu gurķu sulu un izmantojiet to olu apslacināšanai.
Ja patīk olu un etiķa garša, var arī apsvērt iespēju izmantot abas sastāvdaļas, lai pagatavotu gardus un barojošus brokastu salātus. Receptē ir paredzētas kreses, bet varat izmantot arī rukolu, romiešu salātus, aisberga salātus vai pat spinātus. Brokastīs var pagatavot satriecoši gardu franču ēdienu - Lionas salātus, kā jau liecina nosaukums, ko radījuši Lionas pavāri.
Mērce šķiet vienkārša, klasiska vinegrete. Sastāvdaļas ir vienkāršas, pieejamas un saprotamas, taču rezultāts ir neticama svaigu garšaugu, kraukšķīgas bekona, kraukšķīgu grauzdiņu un vārītas olas kombinācija, kas kalpo arī kā papildinoša mērce.
Salātus ir diezgan vienkārši pagatavot, taču tie jāsagatavo tieši pirms pasniegšanas. Tos parasti pārkaisa ar vārītām olām, bet nav iemesla, kāpēc ceptas olas nederētu.
Lai gan daudzās salātu receptēs ir ieteikts pievienot vārītas olas, lieliska lieta, lietojot ceptas olas, ir tā, ka dzeltenumi, īpaši, ja tie ir šķidri, sajaucas ar etiķi, veidojot emulsiju mērcē.
Tas ir nedaudz līdzīgi tam, kā gatavo majonēzi. Protams, varat pievienot arī eļļu, ja vēlas šķidrāku, mazāk etiķa mērci. Vēl labāk, apcepiet nedaudz bekona pannā un pēc tam izmantojiet taukus, lai apceptu olas. Pievienojiet olas, bekonu un taukus bļodā ar zaļumiem kopā ar bagātīgu etiķa daudzumu.
Vairāk recepšu skatiet šeit.