Šokolāde ledusskapī: jā vai nē?

© Foto: pixabay.com

Mīli šokolādi tieši no ledusskapja, tik aukstu kā arktiska vēsma? Bīstamā zona vai labākā uzglabāšanas vieta – uzzini, vai kādreiz vajadzētu atdzesēt šokolādi.

Šokolāde ir viens no visiecienītākajiem saldumiem ar bagātīgu krēmīgumu un dekadentiski gardu garšu, kam ir grūti pretoties. Ikvienam ir sava iecienītākā, sākot no gardēžu trifelēm līdz klasiskajam šokolādes batoniņam. Cilvēki var būt arī izvēlīgi attiecībā uz temperatūru, daži dod priekšroku atdzesētai šokolādei ledusskapī vai uzskata, ka tā tā labāk uzglabājas.

Bet šokolādes meistars Filips Ešlijs Rikss — Phillip Ashley Chocolates dibinātājs un izpilddirektors, kā arī 2023. un 2024. gada Džeimsa Bīra balvas nominants — pastāstīja, ka šokolādi vairumā gadījumu nevajadzētu uzglabāt ledusskapī, raksta The Takeout.

Foto: pixabay.com

"Tas ir nepieciešams tikai tad, ja ir konfektes ar visādām piedevām vai ja neplānojat tās ēst ilgu laiku," viņš mums teica. "Parasti batoniņi nav jāglabā ledusskapī. Zemenes, kas iemērktas šokolādē, ātri bojājas, un tās jāizbauda vienas līdz trīs dienu laikā pēc iemērkšanas, pat ja tās glabājas ledusskapī."

Rikss izcēla vienu no iespējamām problēmām ar atdzesēšanu, paskaidrojot: "Šokolāde var absorbēt spēcīgas smakas, piemēram, no sīpoliem vai citiem pārtikas produktiem, kas, iespējams, nav pareizi pārklāti." Viņš arī brīdināja, ka uz šokolādes var veidoties arī kondensāta slānis.

Foto: pixabay.com

Atdzesēšana ietekmē arī garšu. "Aukstā šokolāde garšo citādi nekā istabas temperatūrā, jo molekulas kustas lēnāk un tā kūst lēnāk," dalījās Rikss. Aukstā temperatūra arī neļauj šokolādei izcelt savas raksturīgās garšas. Ja ir īpaši silta diena un šokolāde ir jāievieto ledusskapī, Rikss ieteica: "Atdzesējot jebkuru šokolādi, galvenais ir ļaut tai sasilt līdz istabas temperatūrai pirms baudīšanas."

Foto: pixabay.com

Kā uzglabāt šokolādi?

Šokolādi vislabāk uzglabāt istabas temperatūrā, no 16 līdz 18 grādiem C, ar mitruma līmeni zem 65%. Filips Ešlijs Rikss norādīja uz labākajiem apstākļiem, iesakot: "Vēsās, sausās, tumšākās vietās. Uzglabāšanas laikā jāsargā šokolāde no izkušanas; ūdens vai mitrums nekad nav labs šokolādei; un neizlietota šokolāde pati par sevi ilgi uzglabāsies."

Mitrums, tostarp iespējamā kondensācija no ledusskapja, var radīt baltu aplikumu uz šokolādes virsmas, tāpat kā karstums, kas var ietekmēt garšu un tekstūru. Gaismas un skābekļa iedarbība var arī pasliktināt šokolādes kvalitāti.

Rikss ieteica pievērst uzmanību arī glabāšanas laikam. Pareizi uzglabājot, tumšā šokolāde ne tikai tiek uzskatīta par veselīgāku par citiem veidiem, bet arī var uzglabāties visilgāk - gandrīz divus gadus. Piena šokolāde var būt derīga ilgāk par gadu, savukārt baltā šokolāde vislabāk saglabājas apmēram četrus mēnešus." Pildītas trifeles un konfektes, piemēram, Lindt Lindor trifeļu garšas, arī uzglabājas tikai apmēram trīs līdz četrus mēnešus.

Foto: pixabay.com

Šokolāde ir pakļauta smaku absorbēšanai pat tad, ja to tur ārpus ledusskapja. Lai no tā izvairītos, pēc oriģinālā iepakojuma atvēršanas uzglabājiet to iesaiņotā veidā hermētiskā traukā vai plastmasas uzglabāšanas maisiņā. "Varat pat iepakot vakuumā iepakojumus," ieteica Rikss; un tas pats attiecas uz atdzesētu šokolādi.

Taču labākais veids, kā izbaudīt visgardāko šokolādi, ir negaidīt pārāk ilgi, lai to pabeigtu ēst — lai arī cik kārdinoša būtu šokolāde, tam taču nevajadzētu būt tik grūti.

Dzīvesstils

Ikviens no mums pazīst šo sajūta – vakarā gribas kaut ko uzkost, bet prātā skan doma, ka tas var traucēt miegam. Tomēr ne visas vakara uzkodas ir kaitīgas! Gluži pretēji – noteikti produkti satur vielas, kas palīdz organismam atslābināties un veicina miega hormona melatonīna ražošanu. Atliek tikai zināt, ko izvēlēties, lai vakars noslēgtos ar saldu un mierīgu miegu. Iesaka “sleepfoundation.org”.

Svarīgākais