Baltmaize ir ļoti pārstrādāts produkts. Tai ir mīksta tekstūra, bet tā satur vairāk cukura un mazāk uzturvielu nekā pilngraudu maize.
Regulāra baltmaizes lietošana var izraisīt virkni nopietnu veselības problēmu. Trīs iemesli, kāpēc ierobežot baltmaizes lietošanu uzturā, vēsta RBC.
Baltmaize ir vienkāršs ogļhidrāts. Mūsu organisms to ātri sadala, izraisot strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Pēc šā kāpuma cukura līmenis pazeminās tikpat ātri, radot miegainības un noguruma sajūtu.
Pastāvīgas cukura līmeņa svārstības asinīs palielina hronisku slimību risku, tostarp:
Atšķirībā no baltmaizes, pilngraudu maize satur kompleksus ogļhidrātus un šķiedrvielas. Tā tiek sagremota lēnāk, saglabājot stabilu cukura līmeni asinīs. Baltmaizei ir augsts glikēmiskais indekss, padarot to par vienu no sliktākajiem pārtikas produktiem cukura stabilizācijai, vēsta RBC saskaņā ar Hārvardas skolas pētījumiem.
Graudi sastāv no trim daļām: klijām, dīgļa un endospermas. Lai pagatavotu baltmaizi, ražotāji noņem klijas un dīgli, atstājot tikai endospermu. Līdz ar šīm daļām maize zaudē šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas.
Šķiedvielas ir ļoti svarīgas zarnu veselībai. Tās palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs un rada sāta sajūtu. Ar šķiedrvielām bagāts uzturs samazina sirds slimību risku un uzlabo gremošanas funkciju. Pētījumi liecina, ka šķiedrvielu trūkums baltmaizē var izraisīt gremošanas problēmas, tostarp aizcietējumus.
Regulāra baltmaizes lietošana var izraisīt svara pieaugumu. Tajā trūkst šķiedrvielu un olbaltumvielu, kas ir nepieciešamas sāta sajūtai. Tā rezultātā varat apēst daudzas šķēles, nejūtoties paēdis.
Baltmaize bieži satur arī pievienotu cukuru un sāli. Lai gan pilngraudu produkti palīdz uzturēt veselīgu svaru, rafinēti graudi ir saistīti ar svara pieaugumu un lielāku aptaukošanās risku.