Burkānu sula ir ne tikai garšīgs dzēriens, bet arī īsts vitamīnu un labvēlīgu vielu avots.
Uztura speciālisti arvien vairāk uzsver tās pozitīvo ietekmi uz redzi, ādu un imunitāti. Tātad, kādi tieši ir šīs spilgtās dārzeņu sulas ieguvumi? Atbildes meklē portāls RBC.
Viena tase konservētas burkānu sulas satur šādas uzturvielas:
Šī sula var saturēt arī koncentrētāku citu burkānos esošo savienojumu devu, tostarp dabisko cukuru un beta-karotīnu. Tāpēc ir svarīgi sekot līdzi, cik daudz to dzerat.
Uztura speciāliste Terēza Džentile paskaidroja, ka vienas glāzes burkānu sulas pagatavošanai nepieciešams daudz vairāk burkānu, nekā parasti apēd vienā reizē. Vispazīstamākā burkānos atrodamā uzturviela ir beta-karotīns, kas ir A vitamīna priekštecis. Porcija veselu burkānu var viegli nodrošināt 100% no ieteicamās dienas A vitamīna devas.
Burkānu sula atbalsta acu veselību, imūnsistēmu un sirds veselību, pateicoties šīm uzturvielām:
Burkānu sula ir īpaši bagāts kālija avots, kas organismam nepieciešams normāla asinsspiediena uzturēšanai, kā arī muskuļu un nervu darbībai.
No neapstrādātiem burkāniem var iegūt labu daudzumu kālija (400 miligramus uz tasi). Tikmēr tase burkānu sulas satur gandrīz 700 miligramus kālija, kas ir vairāk nekā 25% no šīs minerālvielas ikdienas nepieciešamības.
2011.gada pētījumā, kur dalībnieki trīs mēnešus dzēra 450 ml burkānu sulas katru dienu, tika novērots neliels sistoliskā asinsspiediena uzlabojums. Šie rezultāti var liecināt par sirds slimību un iekaisuma stāvokļu risku.
Neatkarīgi no tā, vai ēdat burkānus vai spiežat no tiem sulu, saņemsiet gandrīz vienādas uzturvielas. Atšķirība ir tikai šo uzturvielu daudzumā.
Burkānu sulas spiešanas galvenā priekšrocība ir tā, ka iegūstat koncentrētāku noteiktu uzturvielu devu, nekā atrodas veselos burkānos. Spiežot burkānu sulu, atlikušajā mīkstumā ir daudz šķiedrvielu. Tāpēc sulā nav tik daudz šķiedrvielu.
Lasi arī: Pikantie burkānu salāti
No otras puses, burkānu ēšana nodrošina vairāk šķiedrvielu, bet mazāk beta-karotīna nekā sulā. Atkarībā no uztura mērķiem, tradicionāla burkānu lietošana uzturā varētu būt labvēlīgāka.