Ja vienkārši iemetīsiet zaļus kartupeļus cepeškrāsnī un cerēsiet uz labāko, ceptie kartupeļi noteikti nebūs tik gardi, kādi tie būtu, ja tos vispirms apvārītu.
Vai ir kāds šķietami vienkāršs ēdiens, kas kaut kā nekad neizdodas? Neizbēgami var sabojāt ceptos kartupeļus. Tas droši vien ir tāpēc, ka tos parasti iemet pannā, lai pagatavotu kopā ar vistu.
Tie mēdz būt sausi un varbūt nedaudz piedeguši, un līdz šim nav zināms, kāpēc. Niša Vora, vegānu recepšu izstrādātāja Rainbow Plant Life un grāmatas "Big Vegan Flavor: Techniques and 150 Recipes to Master Vegan Cooking" autore, paskaidroja, ka ir solis, ko nevar izlaist. “Apvārīšana pirms ir perfekti ceptu kartupeļu neatzītais varonis," raksta thetakeout.com.
Tātad, ko apvārīšana dara ar kartupeļiem? Saskaņā ar Voras teikto: "Tas mīkstina iekšpusi tieši tik daudz, lai, kad tie nonāk karstā cepeškrāsnī, ārpuse kļūtu brīnišķīgi zeltaina un kraukšķīga, bet iekšpuse paliktu mīksta un maiga."
Viņas apraksts par to, kas notiek ar kartupeļiem, kad tos cep no zaļiem, ir arī precīzs: "Jūsu kartupeļi sāk brūnēt no ārpuses, pirms iekšpuse ir pilnībā izcepusies, tāpēc iegūstat kartupeļus, kas ir vai nu pārāk stingri centrā, vai nedaudz sausi — nevis kraukšķīgi un mīksti, kā vēlamies."
Ja kartupeļus gan vārāt, gan cepat, kādu šķirni izvēlēties? Vaska kartupeļi zupā vislabāk saglabā formu, bet perfekti ceptiem kartupeļiem nepieciešami cieti saturošie kartupeļi. Ja kartupeļi ir mazi, varat tos vārīt veselus, bet, ja nē, tie jāsagriež vienādos gabalos.
Ievietojiet kartupeļus katlā ar aukstu sālītu ūdeni. "Sāls ir obligāta — tā dod garšu kartupeļiem no iekšpuses uz āru," uzstāja Vora, paskaidrojot, "kartupeļi ir blīvi, un tiem nepieciešams daudz sāls, lai iesūktos iekšpusē." Viņa piebilda: "Es parasti nepievienoju neko citu, bet, ja gribu būt izsmalcināta, var iemest saspiestu ķiploka daiviņu vai rozmarīna zariņu, lai piešķirtu nedaudz garšu."
Vāriet kartupeļus līdz al dente konsistencei un pēc tam nokāsiet. Atgrieziet kartupeļus siltajā katlā uz brīdi, lai karstums tos varētu nedaudz izžāvēt. Kad tie ir izžuvuši, ir pienācis laiks, Voras vārdiem runājot, "tos rupji apmaisīt!" Sakratiet katlu, lai kartupeļi atbrīvotu nedaudz savas dabiskās cietes.
Pēc tam tos aplaistiet ar eļļu, apkaisiet ar sāli un pipariem un izkārtojiet vienā kārtā pannā. Cepiet tos lielā karstumā (220 grādi), ik pa laikam apgriežot, līdz tie kļūst zeltaini un kraukšķīgi.
Ja ievērosiet šos norādījumus, atklāsiet, ka visas cepto kartupeļu problēmas ir atrisinātas.