Ņemot vērā, ka bageļi ir tikai mīklas aplis, ir neticami, cik grūti ir panākt pareizo tekstūru. Lūk, kāpēc mājās gatavotie beigeļi ir pārāk cieti.
Ja esat mēģinājuši cept beigeļus mājās, droši vien esat atklājuši, ka laba beigeļa mīksto, gardo tekstūru ir grūti atjaunot. Daži padomi, kā izvairīties no blīvās, sausās tekstūras, kas ir sliktiem beigeļiem.
Beigeļi var būt blīvi vairāku iemeslu dēļ. Viens izplatīts vaininieks? Nepietiekami attīstīts glutēns. Lai attīstītu spēcīgu, elastīgu glutēnu, būs jāstrādā ar mīklu. Lai iegūtu klasisko tekstūru, beigeļiem nepieciešama spēcīga glutēna saite. Mīklu tiešām ir nepieciešams pilnībā samīcīt. Jāpārliecinās, ka mīkla sajaucas tiktāl, ka tā ir ļoti gluda un elastīga, raksta thetakeout.com.
Laiks, temperatūra un hidratācija ir tikpat svarīgi kā mīklas mīcīšana. Ja mīkla ir ļoti cieta un ar to ir grūti strādāt, tai var trūkt hidratācijas. Tā var arī nebūt pietiekami atpūtināta vai raudzēta. Mīkla tiek pakļauta aukstai fermentācijai, kas ilgst 18 stundas.
Beigeļi ir jutīgi arī pret temperatūru. Dažreiz tas ir kontrolē, dažreiz ne. Apkārtējās vides temperatūrai, kā arī ledusskapja temperatūrai ir nozīme. Ja jūsu ledusskapis ir pārāk auksts, tas var pārāk aizkavēt mīklas rūgšanu, un raugs vai ierauga mīkla var nesniegt gaidīto pūkainību.
Lai gan var samazināt ledusskapja temperatūru, nevar mainīt laikapstākļus. Sezonālās izmaiņas būtiski ietekmē beigeļus. Beigeļiem patīk karsts, mitrs klimats.
Ziemā ir pavisam cita spēle. Tā prasa siltāku ūdeni mīklā un ilgāku rūgšanu istabas temperatūrā. Ir jāpielāgo ūdens un miltu daudzums atbilstoši mitruma izmaiņām. Šīm korekcijām nav universālas formulas; ir nepieciešami izmēģinājumi un kļūdas. Šis mācību process notiek laika gaitā.
Iespējams, būs jāpagatavo daudz beigeļu, pirms to apgūsiet, bet tā nav slikta lieta. Zemas kvalitātes beigeļi joprojām ir beigeļi. Apsmērējiet tos ar krēmsieru vai izmantojiet gaisa fritieri, lai pārvērstu tos beigeļu čipsos. Pēc tam pierakstiet dažas piezīmes un mēģiniet vēlreiz un vēlreiz.
Uzziniet, kā mājās pagatavot beigeļus. Šīm gredzenveida maizes bulciņām ir raksturīga maiga konsistence.
SASTĀVDAĻAS
7 g ātras darbības sausā rauga
500 g balto miltu un nedaudz papildus veidošanai
2 ēdamkarotes gaiši brūnā cukura
nedaudz eļļas ieziešanai
1 ēdamkarote sodas
1 olas baltums glazūrai
sēklas virskārtai pēc izvēles
PAGATAVOŠANA
1.Sajauciet raugu ar 300 ml remdena ūdens. Ievietojiet miltus, cukuru un 1 tējkaroti sāls lielā bļodā un samaisiet kopā. Pārlejiet rauga šķidrumu un samaisiet rupjā mīklā.
2.Izlieciet uz darba virsmas un mīciet, līdz masa ir gluda un elastīga — tam vajadzētu aizņemt apmēram 10 minūtes.
3.Ievietojiet mīklu viegli ieeļļotā bļodā un pārklājiet ar ieeļļotas pārtikas plēvi. Novietojiet siltā vietā un atstājiet, līdz mīkla apjomā dubultojas, apmēram 1 stundu, pēc tam atlokiet un izlieciet uz darba virsmas.
4.Sadaliet mīklu 10 porcijās un izveidojiet bumbiņas - var tās nosvērt, lai pārliecinātos, ka tās visas ir vienāda izmēra. Izvietojiet bumbiņas ar cepampapīru izklātām cepšanas plātēm un viegli pārklājiet ar pārtikas plēvi.
5.Atstājiet apmēram 30 minūtes vai līdz mīkla ir uzrūgusi un pacēlusies, pēc tam noņemiet pārtikas plēvi.
6.Ar miltiem apkaisītu pirkstu izveidojiet caurumu katra beigeļa centrā, pagriežot to apkārt, lai mīklu nedaudz izstieptu, bet uzmanoties, lai neizspiestu pārāk daudz gaisa. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 °C/160 °C.
7.Piepildiet lielu katlu ar ūdeni un uzvāriet. Pievienojiet sodu, lai ūdeni padarītu sārmainu. Ievietojiet ūdenī 1-2 beigeļus vienlaikus un vāriet 1 minūti (2 minūtes, ja vēlaties cietāku beigeli), apgriežot. Izmantojot putu karoti, izņemiet beigeļus, labi noteciniet un novietojiet atpakaļ uz cepšanas paplātes.
8.Apsmērējiet beigeļus ar olu baltumu un apkaisiet ar izvēlētajām sēklām. Cepiet 20-25 minūtes vai līdz zeltaini brūnai krāsai. Pirms ēšanas atdzesējiet. Tie uzglabāsies 3-4 dienas vai sasaldējiet divus mēnešus.