Dažiem maizniekiem ieraugs ir kā zelts, taču dažreiz tas ir jāizmet. Lūk, kāpēc tā izmešana kanalizācijā ir kļūda, kas varētu dārgi maksāt.
Padomājot par to, nešķiet, ka kaut kas dabiski slikts ir noskalot atlikušo ierauga maisījumu kanalizācijā. Galu galā ieraugs ir tikai milti un ūdens, vai ne? Nu, ja esat iesācējs cepšanā, iespējams, ka tā ir jūsu domu gaita, taču ņemiet vērā, ka šis vienkāršais ieradums var nodarīt milzīgu kaitējumu santehnikai un līdz ar to arī makam, raksta thetakeout.com.
Ieraugs ir biezs, lipīgs maisījums, kas, nonākot caurulēs, uzvedas līdzīgi kā cements. Kad tas izžūst, tas sacietē un pielīp kanalizācijas iekšpusē, izraisot nopietnus aizsprostojumus. Lai viss plūstu brīvi, labākais noteikums ir izturēties pret ierauga maisījumu tāpat kā ar samitrinātu cementu vai lipīgu mīklu; izmetiet to miskastē, nevis izlietnē. Un, ja ir jāizskalo burka vai bļoda, noteikti vispirms to notīriet un izmantojiet aukstu ūdeni, lai samazinātu lipīgumu.
Kad ielejat ieraugu izlietnē (īpaši siltā ūdenī), caurulēs ievadāt dzīvo raugu. Šis maisījums var turpināt fermentēties un izplesties, kas ir labi raudzēšanas bļodā, bet caurulēs tas kļūst par lipīgu masu. Laika gaitā šie lipīgie atlikumi aiztur pārtikas atliekas un taukus, veidojot stingru aizsprostojumu.
Šī situācija atšķiras no šķidrumiem, piemēram, piena vai atšķaidītas mīklas, jo ieraugs ir pusciets un dabiski lipīgs. Kad tas izžūst, tas sacietē kā apmetums.
Ja santehnika netiek skalota ar spēcīgu ūdens spiedienu, atliekas var stāvēt nekustīgi vairākas dienas, nedēļas vai mēnešus. Ja santehnika ir vecāka vai armatūra ar mazu plūsmas ātrumu, tas ir īpaši pakļauts riskam.
Pievienojiet fermentācijas gāzes un skābos rauga blakusproduktus, un esat radījis vidi, kas ir piemērota korozijai un nepatīkamām smakām. Arī ieraugs kanalizācijā nerada tikai viena aizsprostojuma risku; tas var apdraudēt santehnikas vispārējo stāvokli.
Ja regulāri izmetat daļu ierauga, ir citas iespējas, un neviena no tām neradīs riskus santehnikai. Vienkāršākā un drošākā metode ir izkasīt atlikumu atkritumos. Vienkārši izklājiet nelielu trauku ar pergamentu vai papīra dvieļiem, lai savāktu lipīgo masu, un izmetiet to kopā ar parastajiem atkritumiem. Ja kompostējat, tas ir vēl labāk, jo ierauga atkritumi ir materiāls ar augstu oglekļa saturu, kas komposta tvertnēs ātri sadalās.
Vēl viena gudra iespēja ir pārstrādāt atlikumus receptēs, piemēram, pankūkās, krekeros vai cepumos; īpaši, ja to pagatavojāt no nulles un vēlaties izmantot katru pilienu.
Daudzi mājas maiznieki ledusskapī glabā "izmetumu burku", lai savāktu lieko, līdz ir pietiekami daudz ēdiena gatavošanai (pārliecinieties gan, ka tas nav sabojājies).
Tas novērš atkritumus un arī piešķir ieraugam otru dzīvi. Nedaudz papildu pūļu tīrīšanas laikā var ietaupīt simtiem santehniķa izmaksās un padarīt maizītes cepšanas hobiju bez liekām raizēm.