Pašgatavoti auzu pārslu cepumi ar zaļo tēju ne tikai saglabā savu garšu, bet arī kļūst par spēcīgu antioksidantu avotu. Šādi secinājuši japāņu zinātnieki no Rjukjusas Universitātes, kuri sava pētījuma rezultātus publicēja žurnālā Progress in Nutrition.
Eksperti analizēja piecu veidu cepumus, tostarp klasiskos auzu pārslu, kviešu un versiju ar 6% zaļās tējas. Viņi mērīja antioksidantu aktivitāti, kā arī labvēlīgo savienojumu — katehīnu un EGCG — līmeni, raksta researchgate.net.
Rezultāti parādīja, ka cepumi ar zaļo tēju satur ievērojami vairāk antioksidantu un β-glikāna, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni. Tajā pašā laikā garšas īpašības necieta — sensorajā testā 25 dalībnieki novērtēja šo variantu kā patīkamāko pēc tekstūras un garšas.
Zinātnieki atzīmēja, ka auzu un zaļās tējas kombinācija rada divkāršu labumu: šķiedrvielas uzlabo gremošanu, bet antioksidanti aizsargā šūnas no bojājumiem. Šāds deserts var būt ne tikai garšīgs, bet arī veselīga uzkoda.