Veselīgi auzu pārslu cepumi ar zaļo tēju

© Foto: pixabay.com

Pašgatavoti auzu pārslu cepumi ar zaļo tēju ne tikai saglabā savu garšu, bet arī kļūst par spēcīgu antioksidantu avotu. Šādi secinājuši japāņu zinātnieki no Rjukjusas Universitātes, kuri sava pētījuma rezultātus publicēja žurnālā Progress in Nutrition.

Eksperti analizēja piecu veidu cepumus, tostarp klasiskos auzu pārslu, kviešu un versiju ar 6% zaļās tējas. Viņi mērīja antioksidantu aktivitāti, kā arī labvēlīgo savienojumu — katehīnu un EGCG — līmeni, raksta researchgate.net.

Rezultāti parādīja, ka cepumi ar zaļo tēju satur ievērojami vairāk antioksidantu un β-glikāna, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni. Tajā pašā laikā garšas īpašības necieta — sensorajā testā 25 dalībnieki novērtēja šo variantu kā patīkamāko pēc tekstūras un garšas.

Foto: pixabay.com

Zinātnieki atzīmēja, ka auzu un zaļās tējas kombinācija rada divkāršu labumu: šķiedrvielas uzlabo gremošanu, bet antioksidanti aizsargā šūnas no bojājumiem. Šāds deserts var būt ne tikai garšīgs, bet arī veselīga uzkoda.

Dzīvesstils

Nieze, tūska, sāpes vai pat anafilaktiskais šoks – reakcijas uz kukaiņu dzēlieniem vai kodumiem var būt ļoti dažādas. Nereti pats notikums paliek nepamanīts, taču ādas reakcija vai citas pazīmes liecina, ka organisms saskāries ar kairinātāju. Kā laikus atpazīt kukaini, kas radījis kodumu, un kā pareizi rīkoties, lai mazinātu riskus veselībai, skaidro “Euroaptieka” klīniskā farmaceite Ksenija Lukjanova.

Svarīgākais