Riekstiņi ar iebiezināto pienu ir vieni no populārākajiem saldumiem, ko atceramies no bērnības. Taču šis mājas pagatavotais gardums slēpj reālas briesmas veselībai.
Ārsti un uztura speciālisti arvien biežāk ceļ trauksmi: šis iecienītais kārums lēnām, bet noteikti kaitē organismam. No pirmā acu uzmetiena recepte šķiet vienkārša - milti, olas, cukurs, sviests, iebiezinātais piens, raksta RBC. Taču tieši šeit slēpjas briesmas.
Vienā riekstiņā var būt līdz pat 10 gramiem cukura. Un kurš gan apstājas tikai pie viena?
Lētais margarīns vai smērējamais produkti bieži satur transtaukus. Tie palielina sirds un asinsvadu slimību risku.
Daudzos gadījumos tas nav dabīgs produkts, bet gan aizstājējs, kas pagatavots no augu taukiem, mākslīgām garšvielām un emulgatoriem.
Regulāra riekstiņu ar iebiezināto pienu lietošana uzturā:
Īpaši bīstami ir dot šos saldumus bērniem - garšas paradumi veidojas agri, un pārmērīga šādu kārumu lietošana var izraisīt aptaukošanos, sākot jau pusaudža gados.
Ja nevarat iedomāties svinības bez šiem riekstiņiem, pamēģiniet tos pagatavot paši, izmantojot kvalitatīvu sviestu, minimālu cukura daudzumu un dabīgu vārītu iebiezināto pienu. Vai arī aizvietojiet tos ar veselīgākiem desertiem - žāvētiem augļiem, riekstiem ar medu vai mājās gatavotiem auzu un augļu batoniņiem.