Ja skābais krējums ir daļa no ēdienu sastāvdaļām, tad zināt to negribīgo sajūtu, kad ir jāatver svaigs trauciņš nelielam daudzumam. Varbūt ilgi gaidītajam tako vakaram bija nepieciešama tikai mērkarote, bet tagad puspilns trauks lēnām tuvojas derīguma termiņa beigām.
Saldētava sāk izskatīties kā labākā iespēja, kamēr prātojat, ko var darīt, lai saglabātu tikko nopirkto skābo krējumu. Ja citas lietas var sasaldēt, kāpēc gan ne skābo krējumu? jautā thetakeout.
Izrādās, ka skābo krējumu var sasaldēt. Bet, ja gaidāt, ka to atkausēsiet un atradīsiet to gludo, krēmīgo gardumu joprojām neskartu, būs vilšanās, jo sasaldēšana ievērojami sabojā krējuma konsistenci. Tas, ko izņemsiet no saldētavas pēc nedēļām, neizskatīsies pēc tā paša produkta, ko sākotnēji iegādājāties. To joprojām varat lietot šādā veidā, taču tas noteikti nesniedz tādu pašu iespaidu vai pievilcību kā pirms tam.
Skābais krējums ir emulsija, kas nozīmē, ka tas sastāv no taukiem un ūdens, kas savienoti kopā krēmīgā suspensijā. Saldētavas aukstā temperatūra izjauc šo līdzsvaru. Saldējot, ūdens saturs skābajā krējumā atdalās no taukiem, veidojot ledus kristālus. Kad tas atkal tiek atkausēts, šie ledus kristāli izkūst un atstāj ūdeņainu, graudainu masu, nevis ar karoti paņemamu virskārtu.
Nekāda maisīšana to pilnībā neatdzīvinās. Labākajā gadījumā būs kunkuļaina tekstūra, kas izskatās sarecējusi un neiederēsies receptēs tik vienveidīgi kā svaigs skābais krējums.
Tāpēc parasti saldēts skābais krējums ir labs ēdiena gatavošanai tikai situācijās, kad tekstūra nav tik svarīga. Piemērs tam būtu krēmīga zupas pamatne, cepti makaroni vai lēni vārīts stroganovs. Pat tad garša var nedaudz pasliktināties, īpaši, ja tas ir bijis saldēts ilgāk par mēnesi.
Ja tomēr sasaldējat skābo krējumu, atkausējiet to ledusskapī (nevis uz galda), lai izvairītos no pārtikas drošības problēmām. Rēķinieties ar īsu lietošanas laiku. Pēc atkausēšanas tas jāizlieto pāris dienu laikā. Ja meklējat garšu un tekstūru, vislabāk ir pirkt mazākos traukos un lietot, kamēr krējums ir svaigs.