Garšīga ajoli mērce zivju ēdieniem

© Foto: depositphotos.com

Ir daudz veidu, kā uzlabot tartāra mērci — klasiskāko zivju piedevu. Bet, ja vēlas jūras veltēm jaunu pieskārienu, izmēģiniet aromātisko ajoli.

Lai gan tartāra mērces krēmīgumu un skābumu iegūst no vairākām dažādām sastāvdaļām — majonēzes, šalotes sīpoliem, citronu sulas, marinētiem gurķiem, kaperiem un svaigiem garšaugiem —, ajoli asā garša rodas tikai no divām sastāvdaļām: ķiplokiem un olīveļļas.

Vienkāršā mērce labi sader ar visu, sākot no vārītas mencas vai grilēta laša līdz kraukšķīgi ceptai zivij, un tā ir arī garda mērce pievienotajiem frī kartupeļiem.

Tradicionālais ajoli sastāv tikai no svaigi sasmalcinātiem ķiplokiem, kas emulģēti ar labas kvalitātes eļļu, taču mūsdienās daudz biežāk var redzēt krēmīgāku versiju, kas gatavota ar olu dzeltenumiem, raksta thetakeout.com.

Pēc konsistences tā atgādina majonēzi, bet asais ķiploks un bagātīgā augstākā labuma olīveļļa piešķir ajoli pavisam citam garšas profilam. Tā vietā, lai visu mīcītu ar rokām pa vecam, ajoli ir viegli pagatavot virtuves kombainā — vienkārši sablendējiet ķiploku, olu dzeltenumus un varbūt nedaudz sinepju, pēc tam lēnām ielejiet pastā eļļu, kamēr blendējat.

Foto: pixabay.com

Lai iegūtu vēl vienkāršāku versiju ar krēmīgu konsistenci, kas lieliski sader ar zivīm, parasto majonēzi var pārveidot par ajoli, pievienojot standarta majonēzei nedaudz ķiploka un citrona sulas. Citrusaugļi piešķir tai spilgtu garšu, kas līdzsvaro spēcīgo ķiploku, un, protams, citrons lieliski papildina daudzus zivju ēdienus. Neatkarīgi no tā, kā vēlaties pagatavot ajoli, to vienkāršība padara to bezgalīgi pielāgojamu atkarībā no jūras veltēm, kuras pasniedzat.

Papildiniet ajoli ar papildu sastāvdaļām, lai iegūtu vēl vairāk garšas

Ja patīk ajoli ar citronu sulu, pamēģiniet pievienot arī nedaudz miziņas, lai iegūtu vēl lielāku spilgtumu un dzirksti. Papildu skābuma pieskaņa nozīmē, ka tas lieliski sader ar visu, sākot no ceptām garnelēm līdz tvaicētiem omāriem, vai arī izmantojiet to kā piedevu, lai uzlabotu zivju sviestmaizi. Varat arī citrona vietā izmantot laima sulu; pikantā ajoli būtu garšīgi pārlieti pāri kraukšķīgām zivju tako.

Ajoli ar garšaugiem ir vienkāršs veids, kā uzlabot grilētu, sautētu vai perfekti vārītu zivju ēdienu garšu, vienlaikus piešķirot mērcei krāšņu zaļu nokrāsu. Svaigi zāļie pētersīļi labi sader ar delikātām baltajām zivīm, vai arī pamēģiniet pievienot nedaudz anīsam līdzīga estragonu, lai iegūtu klasisku saderību ar lasi.

Foto: pixabay.com

Citrons un maurloki lieliski sader ar ceptiem zivju ēdieniem, vai arī pievienojiet smaržīgu baziliku, lai uzlabotu tvaicēta vai grauzdēta jūras asara garšu. Var arī pievienot nedaudz garšvielu ar šķipsniņu kajēnas piparu vai karoti sriracha mērces — vienkāršs veids, kā uzlabot krabju kotlešu garšu. Vai arī pagatavojiet gardu mērci, bagātinot parasto ajoli ar asu harisu un kūpinātu papriku.

Ja pietrūkst asās tartara mērces garšas ar zivi, līdzīgu sajūtu var iegūt parastā ķiploku ajoli, pievienojot sasmalcinātus marinētus gurķus vai kaperus. Palieliniet skābumu vēl vairāk ar marinētu gurķu sulu. Vai arī pievienojiet maisījumam nedaudz saldāku pēcgaršu, pievienojot nedaudz grauzdētu sarkano papriku.

Dzīvesstils

Dažiem cilvēkiem dažādība ir nepieciešama biežāk nekā citiem. Tas var būt saistīts ar viņu zodiaka zīmi. Lasiet šeit, kurām zodiaka zīmēm viss viegli apnīk. Dažas zodiaka zīmes ir īpaši uzņēmīgas pret garlaicību un pastāvīgi meklē jaunus stimulus un dažādību.