Rīsu pievienošana zupai: kā saglabāt graudu formu

© Foto: pixabay.com

Perfekti pagatavotai rīsu zupai jābūt noteiktai konsistencei.  Rīsiem jābūt mīkstiem, lai tie sabiezinātu buljonu, taču nevajadzētu, lai tie pilnībā izšķīstu zupā.

Ja tas notiek, rīsi var uzsūkt pārāk daudz šķidruma, radot putru, kas nav arī pietiekami cieta, lai būtu sautējums, bet nav pietiekami mitra, lai to varētu saukt par zupu, raksta thetakeout.com.

Riks Beilss, slavenību šefpavārs, Emmy nominētais TV vadītājs un šova "Top Chef Masters" pirmās sezonas uzvarētājs, sniedz dažus padomus, kā pagatavot perfektu sātīgu rīsu zupu. Beilss ir labi pazīstams ar savām zināšanām par autentisku meksikāņu virtuvi, jo vistas un rīsu zupa jeb "sopa de pollo y arroz" ir sātīgs meksikāņu ēdiens.

Beilss skaidro: "Meksikā rīsus vāra atsevišķi un pievieno tieši pirms zupas pasniegšanas." Tas palīdz graudiem saglabāt formu, nevis sablīvēties buljonā, kamēr zupa vārās.

Tomēr Beilss arī atzīmē: "Āzijā, kur esmu pavadījis diezgan daudz laika, viņi vēlas, lai rīsi nedaudz izšķīstu, radot buljonam krēmīgumu." Šāda veida zupu piemēri ir filipīniešu vistas un rīsu zupa, ko sauc par arroz caldo, un congee, kas ir biezs rīsu ēdiens no Ķīnas, ko parasti pasniedz ar ingveru un kam ir līdzīga tekstūra kā putrai vai rīsu pudiņam.

Viena kļūda, no kā jāizvairās, pievienojot zupai rīsus

Foto: pixabay.com

Rīsu zupas versijas pagatavošana mājās ir vienkārša. Tradicionālas meksikāņu stila zupas pagatavošanai jāsāk ar sīpolu, burkānu, seleriju, ķiploku un vistas buljona pamatni. Sautē vistas stilbus buljonā un pēc tam noņem gaļu vai arī apcep vistu citā pannā un pievieno to vēlāk. Var vai nu vārīt rīsus atsevišķā katlā un pievienot tos apmēram piecas minūtes pirms pasniegšanas, vai arī pievienot rīsus nevārītus un ļaut tiem vārīties uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes.

Nepievienojiet rīsus pirms šā brīža, ja nevēlaties, lai tie izšķīstu buljonā. Kā norāda Riks Beilss, lielākā kļūda, ko cilvēki pieļauj, gatavojot rīsu zupu, ir "rīsu pievienošana pārāk agri, ja vēlas veselus graudus".

Tātad, kas notiek, ja rīsi jau ir pievienoti zupai? Ja rīsi ir pārvārīti, Beilss skaidro: "Es vienkārši sablendētu zupu, pārvēršot to samtainā rīsu biezzupā." Ja zupa nedaudz ir līdzīga putrai, vienmēr var to papildināt ar kraukšķīgiem mājās gatavotiem grauzdiņiem.

Svarīgākais