Minhenes Tehniskās universitātes eksperti ir izdarījuši sensacionālu atklājumu. Sēne Amaropostia stiptica (rūgtā sēne) ir oficiāli atzīta par rūgtāko vielu uz planētas. Tas padara citronus, kafiju un Briseles kāpostus salīdzinājumā bezgaršīgus.
Neskatoties uz neticamo rūgtumu, šī koku sēne nav indīga. Pētnieki nolēma pētīt tā molekulāro sastāvu un atklāja trīs iepriekš nezināmas rūgtās ķīmiskās vielas, no kurām oligoporīns D varētu būt visrūgtākā no visām zināmajām vielām. Šis savienojums aktivizē specifiskus rūgtās garšas receptorus mutē un ir tik spēcīgs, ka tā garšu var sajust pat viena grama koncentrācijā uz 106 ūdens vannām, raksta dailymail.co.
Lai gan rūgtā sēnīte nerada nekādu gastronomisku interesi, tās lietošana uzturā nav bīstama. Zinātnieki ir atzīmējuši, ka rūgtās garšas receptori atrodas ne tikai mutē, bet arī kuņģī, resnajā zarnā un pat uz ādas, spēlējot dažādas lomas organismā.
Eksperti uzsvēra, ka sēņu rūgtie savienojumi nav pietiekami pētīti, un tādu vielu kā oligoporīna D atklāšana varētu palīdzēt labāk izprast cilvēku sarežģītās attiecības ar rūgtumu. Šie atklājumi varētu pavērt jaunas robežas pārtikā un veselībā, tostarp izstrādāt pievilcīgākus un sagremojamākus pārtikas produktus, norāda vadošais pētījuma autors Maiks Bērenss.