Lieldienas jau ir tuvu, un tas nozīmē, ka laiks izvēlēties svētku gardumu receptes. Pēc leģendārās Galisijas pavāres Darias Tsvek receptes pagatavotā Lieldienu kūka ir dzeltena, zeltaina, pūkaina un aromātiska.
SASTĀVDAĻAS:
1 kg miltu
400 g piena
10 olu dzeltenumi
100 g svaigā rauga vai 35 sausā
200 g sviesta
300 g cukura
100 g rozīņu
1/2 tējk. sāls
1 citrona miziņa
PAGATAVOŠANA
Mīklai siltā pienā izšķīdina raugu un pievieno 100 g cukura un 200 g miltu. Viss labi jāsamaisa un jānovieto siltā vietā.
Kad masa uzrūgusi, pievieno atlikušo cukuru, olu dzeltenumus, rozīnes un citrona miziņu. Samaisa un pievieno sāli un miltus.
Mīca mīklu līdz gludai masai. Beigās pievieno izkausētu, bet atdzesētu sviestu.
Jāmīca apmēram 10-15 minūtes, līdz mīkla sāk nākt nost no rokām. Liek siltā vietā, līdz apjoms dubultojas.
Pēc tam mīca un gaida, kamēr atkal uzrūgst. Pēc tam izklājiet mīklu veidnēs līdz trešdaļai no to augstuma un ļauj atkal uzrūgt, līdz tā dubultojas.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Ieliek Lieldiena kūku cepeškrāsnī un pēc 10 minūtēm samazina temperatūru līdz 170-160 grādiem. Cep vēl 50 minūtes.