Malti makadamijas rieksti veido pasakainu un interesantu garozu maigai zivju filejai, kas cepta cepeškrāsnī un pārkaisīta ar sasmalcinātu kinzu.
Šajā receptē paltusu var aizstāt ar mencu vai citu biezu, stingru mīkstumu balto zivi. Šī recepte ir atrodama Šeilas Lūkinsas grāmatā "U.S.A. Cookbook".
SASTĀVDAĻAS
1 glāze miltu
2 lielas olas
1/8 tējkarotes kajēnas piparu
250g makadamijas riekstu, nesālīti, grauzdēti, ļoti smalki sagriezti
500g svaiga paltusa, sagriezta 4 filejās
4 ēdamkarotes nesālīta sviesta, kausēta
2 ēdamkarotes sasmalcinātu svaigu kinzas lapu, garnēšanai
GATAVOŠANA
Paltuss pieder plekstu ģimenei, un to dēvē par nīlzirgu ne tikai tā zinātniskā nosaukuma (Hippoglossus stenolepis), bet arī tā milzīgā izmēra dēļ brieduma brīdī.
Dažas Klusā okeāna paltusu mātītes var izaugt līdz 180 kg. Klusā okeāna tēviņi parasti ir mazāki, aptuveni 56 kg. Atlantijas paltusu mātītes nav tik lielas. Tomēr tā ir liela zivs. Lielākas ir tikai tunzivis, zobenzivis un dažas haizivis. Paltuss dzīvo vidēji apmēram 40 gadus veci un ir sastopami Atlantijas okeānā un Klusajā okeānā, un jo īpaši ūdeņos, kas ieskauj Aļasku.
Paltuss ir lielisks kālija un vitamīnu D, B6 un B12 avots.