8 iemesli, kāpēc jāēd makadamijas rieksti

© Foto: pixabay.com

Makadamijas riekstiem, kas bagāti ar būtiskiem vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām un antioksidantiem, ir daudz ieguvumu veselībai, tostarp uzlabota sirds darbība, svara zudums un cukura līmenis asinīs. Vai jau vēlaties visu to iegūt?

Šiem riekstiem ir arī unikāla garša, kas atgādina krēmīgu desertu.

Makadamijas rieksti ir pazīstami ar savu bagāto, sviestaino garšu un krēmīgo tekstūru, un to dzimtene ir Austrālija.

Tie ir pildīti ar būtiskām uzturvielām. 28 gramu porcija satur

  • 204 kalorijas,
  • 23 gramus tauku, galvenokārt sirdij veselīgos mononepiesātinātos taukus,
  • 2 gramus olbaltumvielu,
  • 4 gramus ogļhidrātu,
  • 3 gramus šķiedrvielu.

Šī porcija satur arī 58% no dienas vērtības mangānam, 22% tiamīnam (B1 vitamīnam), 11% vara un 9% magnija.

Foto: pixabay.com

Pateicoties to uzturvērtības īpašībām, makadamijas rieksti, tāpat kā vairums citu koku rieksti, satur daudz labvēlīgu augu savienojumu, kas atbalsta vispārējo labsajūtu. Šeit ir astoņi galvenie riekstu ieguvumi veselībai, ziņo TechInsider.

Regulē cukura līmeni asinīs

Makadamijas rieksti ir bagāti ar mononepiesātinātajiem taukiem, maz ogļhidrātu un cukura, un satur mērenu šķiedrvielu daudzumu. Šī kombinācija palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, padarot to par veselīgu izvēli cilvēkiem ar cukura diabētu.

Samazina iekaisumu

Makadamijas rieksti ir bagāti ar antioksidantiem, īpaši flavonoīdiem, kas palīdz aizsargāt organismu no oksidatīvā stresa un iekaisuma.

Atbalsta sirds veselību

Pētījumi liecina, ka, katru dienu apēdot 8-42 gramus makadamijas riekstu, kopējā holesterīna un ZBL (sliktā) holesterīna līmenis var samazināties par 10%. WebMD minētie pētījumi liecina, ka makadamijas rieksti var palīdzēt samazināt ar sirds slimībām saistīto iekaisuma marķieru līmeni.

Veicina svara zudumu

Neskatoties uz to, ka makadamijas riekstos ir daudz kaloriju, tie var veicina svara zudumu. Riekstos atrodamās šķiedras un olbaltumvielas veicina sāta sajūtu un palīdz nomākt apetīti. Turklāt pētījumi liecina, ka daži riekstu tauki gremošanas laikā tiek iesprostoti to šķiedrveida sienās, kas nozīmē, ka organisms absorbē mazāk kaloriju, nekā uzskatīts iepriekš.

Atbalsta zarnu veselību

Makadamijas riekstos esošās šķiedras darbojas kā prebiotika, barojot labvēlīgās baktērijas zarnās. Šīs baktērijas ražo īsās ķēdes taukskābes (SCFA), kas palīdz aizsargāt organismu no gremošanas traucējumiem, piemēram, kairinātu zarnu sindroma (IBS), Krona slimības un čūlainā kolīta.

Ir pretvēža īpašības

Makadamijas rieksti satur flavonoīdus un tokotrienolus, augu savienojumus, kas, kā liecina pētījumi, izmantojot mēģenes, var palīdzēt cīnīties ar vēža šūnām vai tās iznīcināt.

Veicina smadzeņu veselību

Tokotrienoli, kas atrodami makadamijas riekstos, tiek pētīti arī saistībā ar to iespējamo lomu smadzeņu veselībā, jo mēģenēs un ar dzīvniekiem veiktie pētījumi liecina, ka tie palīdz aizsargāt smadzeņu šūnas no neirodeģeneratīvu slimību, piemēram, Alcheimera un Parkinsona slimības, riska.

Svarīgākais