Ingvers ir vairāk nekā tikai garšviela, kas piešķir ēdieniem pikantu garšu. Tas ir spēcīgs dabisks superprodukts, ko tradicionālajā medicīnā izmanto gadsimtiem ilgi.
Bet kas notiek, ja to iekļauj uzturā katru dienu? TengriLife skaidro, kā regulāra ingvera lietošana var ietekmēt veselību, ņemot vērā zinātniskos datus un ārstu ieteikumus.
Ieguvumi no ingvera ēšanas katru dienu
Ingvers stimulē gremošanas enzīmu sekrēciju, uzlabojot kuņģa motoriku un veicinot ātrāku pārtikas uzsūkšanos. Tas palīdz mazināt dispepsijas simptomus, piemēram, vēdera uzpūšanos un diskomfortu. Par to liecina PubMed publicētā pētījuma rezultāti.
2019.gadā zinātnieki veica liela mēroga metaanalīzi, kas parādīja, ka ingvera lietošana palīdz zaudēt svaru, stabilizē cukura līmeni asinīs, samazina “sliktā” holesterīna līmeni un paaugstina “labā” holesterīna līmeni.
Aktīvajām ingvera sastāvdaļām, piemēram, gingeroliem un šogaoliem, ir spēcīgas pretiekaisuma īpašības. Tie var mazināt muskuļu sāpes pēc treniņa un mazināt osteoartrīta simptomus. Šādu secinājuma zinātnieki izteica jau 2001. gadā, raksta PubMed.
Saskaņā ar Irānas pētnieku zinātnisko pārskatu, tas mazina sāpes kaklā, mazina deguna nosprostojumu un tam piemīt antioksidanta īpašības, kas uzlabo imunitāti un paātrina atveseļošanos. Turklāt ir pierādītas tā antibakteriālās, pretvīrusu un pretiekaisuma īpašības. Zinātnieki uzsver, ka pret saaukstēšanos vislabvēlīgākā ir svaiga ingvera sakne.
Neskatoties uz daudzajām labvēlīgajām īpašībām, ingvers var izraisīt dažas nevēlamas sekas:
Kuņģa-zarnu trakta traucējumi: liela daudzuma ingvera lietošana var izraisīt grēmas, caureju un kuņģa kairinājumu.
Uzmanīgi grūtniecības laikā: ingvera lietošanas drošība lielās devās grūtniecības laikā, īpaši vēlīnā grūtniecības laikā, joprojām ir pretrunīga.
Regulāra svaiga vai kaltēta ingvera lietošana var izraisīt strauju asinsspiediena lēcienu un provocēt nierakmeņu parādīšanos. Pētījumi par šo jautājumu ne vienmēr ir pārliecinoši, taču, ja ir problēmas ar asinsspiedienu, lietojiet ingveru piesardzīgi.
Devas: ieteicams nepārsniegt 3-4 gramus svaiga ingvera dienā pieaugušajiem. Grūtniecēm jāierobežo līdz 1 gramam dienā.
Lietošanas veidi: ingveru var pievienot tējai, izmantot kā garšvielu kulinārijā, lietot kapsulās vai uzlējumos.
Produkta kvalitāte: lai iegūtu maksimālu labumu, vēlams izmantot svaigu ingveru.
Ingvera ēšana katru dienu var sniegt ievērojamus ieguvumus veselībai, tostarp uzlabot gremošanu, samazināt iekaisumu un atbalstīt sirds un asinsvadu sistēmu. Tomēr ir svarīgi ievērot ieteicamās devas un ņemt vērā iespējamās kontrindikācijas. Pirms regulāras ingvera lietošanas uzsākšanas, īpaši, ja ir hroniskas slimības vai lietojat medikamentus, ieteicams konsultēties ar veselības aprūpes speciālistu.