Latvijas bērnu uzturs nav pietiekami sabalansēts, atklāj pētījums, ko veica "Norstat". “Latvijā 87% bērnu neuzņem pietiekamu daudzumu zivju, kas ir galvenais omega-3 avots.
Bērniem ar omega-3 deficītu ir grūtāk koncentrēties, viņi biežāk slimo un mēdz saskarties ar redzes problēmām. Vidēji mēs, Latvijas iedzīvotāji, ēdam piecas reizes mazāk zivju, nekā būtu nepieciešams. Rezultātā veidojas omega-3 deficīts. Viens no iemesliem - mums negaršo zivis. Taču to var mainīt! Pamēģiniet piecas receptes visai ģimenei, kas palīdzēs risināt šo problēmu,” stāsta uztura speciāliste un pavāre Jevgēņija Jansone.
Eksperte skaidro: ir ļoti svarīgi ģimenē veidot pareizus uztura ieradumus, jo bērni pārņem vecāku piemēru - ja mamma un tētis negatavo jūras veltes, bērns, saskaroties ar tām bērnudārzā vai skolā, lielākoties no tām atteiksies.
“Ne velti angļi saka - audziniet nevis bērnus, bet sevi. Veidojot veselīgu ēdienkarti visai ģimenei, jāapzinās, ka omega-3 taukskābes ir ļoti svarīgas imunitātei, smadzeņu darbībai, redzei, sirdij un daudz kam citam. Tādēļ pret to deficītu nedrīkst izturēties vieglprātīgi - šīs problēmas ignorēšana nākotnē noteikti radīs sekas. Diemžēl kā uztura speciāliste un pavāre bieži dzirdu, ka cilvēkiem ir grūti pagatavot zivis garšīgi, tāpēc tās netiek iekļautas ēdienkartē,” skaidro J. Jansone.
Fjord Strong Omega-3 pētījums atklāja, ka tikai 13% bērnu regulāri (divas reizes nedēļā) ēd jūras veltes. “Tas, ka gandrīz katrs piektais bērns (18%) Latvijā neēd zivis, jo tās viņam negaršo, ir problēma, ko iespējams risināt. Esmu pārliecināta, ka vienkāršas, ātri pagatavojamas un ekonomiskas receptes palīdzēs gan bērniem, gan pieaugušajiem biežāk uzturā iekļaut zivis.”
4 PORCIJĀM. GATAVOŠANAS LAIKS 35-40 MIN.
SASTĀVDAĻAS:
4 doradas vai varavīksnes foreles
(izķidātās, nomazgātās un nosusinātās)
2 laimi
4 rozmarīna zariņi
6 ēdamk. olīveļļas
2 saldie kartupeļi
2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiplokspiedi
1 tējk. maltās saldās paprikas pulvera
sāls un melnie pipari pēc garšas
PAGATAVOŠANA
4 PORCIJĀM. GATAVOŠANAS LAIKS 20 MIN.
SASTĀVDAĻAS:
250 g laša filejas, sagrieztas kubiņos
1 ķiploka daiviņa, izspiesta caur
1 citrons
125 g spinātu
2 ēdamk. krēmsiera
300 g penne pastas
Sāls, pipari pēc garšas
PAGATAVOŠANA
4 PORCIJĀM. GATAVOŠANAS LAIKS 30 MIN.
SASTĀVDAĻAS:
500 g heka filejas (atlaidinātas)
1,5 tējk. karija sauso garšvielu
1 laims
Sāls, pipari pēc garšas
1 sīpols
2 ķiploki
2 ēdamk. olīveļļas
400 ml kokosriekstu piena
100 g ķiršu tomātiņu, pārgrieztu uz pusēm
1 tējk. kumīna (pulverī vai sēklās)
Rīsi/nūdeles pasniegšanai
Laima daiviņas, kapāti pētersīļi pasniegšanai
4 PORCIJĀM. GATAVOŠANAS LAIKS 40 MIN.
SASTĀVDAĻAS:
1 arktiskā palija (~1,5 kg smaga, izķidāta, nomazgāta un nosusināta)
1 citrons
2 ēdamk. olīveļļas
citronpipari pēc garšas
2 ēdamk. olīveļļas
4-5 kartupeļi, sagriezti daiviņās
2-3 burkāni, sagriezti palielos gabalos
1 sarkanā paprika, sagriezti palielos gabalos
1 ēdamk. ķimeņu
Sāls, pipari pēc garšas
PAGATAVOŠANA
4 PORCIJĀM. GATAVOŠANAS LAIKS 40 MIN.
SASTĀVDAĻAS:
400 g smalki sagrieztas vai samaltas foreles
80 g rīvmaizes
1 ola
Sāls, pipari pēc garšas
2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiplokspiedi
1 nogatavojies avokado
4 ēdamk. grieķu jogurta
1/2 tējk. maltā koriandra
Sāls, pipari pēc garšas
200-400 g svaigu salātu maisījuma
200 g ķiršu tomātiņu, pārgrieztu uz pusēm
PAGATAVOŠANA
Uztura speciāliste cer, ka šīs receptes palīdzēs uzturā lietot nepieciešamo normu - 400 gramus zivs nedēļā. “Diemžēl pagaidām Latvijas iedzīvotāji nedēļā vidēji apēd tikai 70 gramus jeb desmit gramus dienā. Ja jūtat, ka sabalansēt diētu un iekļaut tajā pietiekami daudz jūras velšu jums ir grūti, neignorējiet problēmu.
Kompensējiet deficītu ar zivju eļļu - vai nu kapsulās, vai šķidrā veidā. Izvēloties, aptieku plauktā meklējiet produktu ar visaugstāko koncentrāciju, lai izdzerot vienu kapsulu vai tējkaroti, jūsu un jūsu atvase iegūtu visas veselības uzturēšanai nepieciešamās uzturvielas,” skaidro Jevgēņija Jansone, piebilstot, ka jo lielāku efektu veselības uzlabošanā vēlamies panākt, jo vairāk omega-3 mums ir jālieto.