Nosaukta oga, kas samazina risku saslimt ar sešiem vēža veidiem

© Foto: pixabay.com

Granātābolu augļi, miza, eļļa, ekstrakts un sula var samazināt prostatas, urīnpūšļa, krūts, ādas, plaušu un resnās zarnas vēža attīstības risku, atklājuši zinātnieki no Švabi universitātes Pakistānā starptautiskās pētniecības grupas ietvaros.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "Food Science & Nutrition".

Kā izrādās antioksidantiem ir īpaša loma, nodrošinot granātābolu ar antiproliferatīvām, pretaudzēju un pretiekaisuma īpašībām. Tie ietver tādas labvēlīgas vielas kā polifenoli, flavonoīdi un tanīni. Samazina iekaisumu, novērš audzēju veidošanos un palēnina vēža šūnu augšanu.

Zinātnieki ir uzsvēruši, ka regulāra granātābolu lietošana var novērst vēža metastāzes - tā izplatīšanos uz citām ķermeņa daļām.

Foto: pixabay.com

Granātābols ir arī bagāts ar šķiedrvielām, minerālvielām un vitamīniem, vienlaikus saturot maz tauku un kaloriju. Tā ēšana palīdz cīnīties ar lieko svaru, kas ir viens no vēža attīstības riska faktoriem.

Daži pētījumi liecina, ka granātābolā atrodamie ellagitanīni var aizsargāt pret Alcheimera un Parkinsona slimību. Tomēr granātābols var ietekmēt medikamentu, tostarp hipertensijas zāļu, efektivitāti, tāpēc šis produkts jālieto piesardzīgi kā daļa no dažādu slimību adjuvanta terapijas (profilaktiskā ķīmijterapija).

Dzīvesstils

ASV, Beverlihilsā dzīvojošais plastikas ķirurgs Dr. Farjans Džalalabadi sociālajos tīklos bieži dalās ar padomiem, kā apturēt dabisko novecošanās procesu un izskatīties jaunam jebkurā vecumā - nu viņš dalījies ar kāduu pretnovecošanās padomu, kas ir ideāli piemērots arī mūsu platuma grādos dzīvojošajiem, raksta “New York Post”.

Svarīgākais