Bads ir ķermeņa dabiskais signāls, ka tam ir nepieciešams vairāk pārtikas. Pastāvīgu izsalkuma sajūtu var izraisīt dažādi faktori, un galvenais iemesls ir nepietiekama ķermeņa barošana ar būtiskām uzturvielām, raksta The Mirror.
Viens no iespējamiem iemesliem var būt cukura līmenis asinīs. Kādā pētījumā zinātnieki novēroja glikozes līmeni 21 dienu pēc kārtas, mērot to katru rītu pirms brokastīm un katru vakaru pirms gulētiešanas.
Viņi skaidro, ka paškontrolei nepieciešama enerģija, un šo enerģiju daļēji nodrošina glikoze. Glikoze veidojas no barības vielām, kas tiek pārveidotas par neirotransmiteriem, kas veicina smadzeņu procesus.
Tāpēc, ja cilvēki, kuri ievēro diētu, neēd pietiekami daudz, glikozes līmenis būs zemāks. Tā rezultātā viņiem var būt mazāk enerģijas, lai tiktu galā ar aizkaitināmību un agresīviem impulsiem.
Apetītes kontrolei ir svarīgi patērēt pietiekamu daudzumu olbaltumvielu. Olbaltumvielas samazina izsalkuma sajūtu, kas var palīdzēt patērēt mazāk kaloriju visas dienas garumā. Dzīvnieku pārtikas produkti, piemēram, gaļa, mājputni, zivis un olas ir bagāti ar olbaltumvielām.
Saskaņā ar dietologa Čandni Vadgamas teikto, cukura līmeņa pazemināšanās asinīs izraisa zemāku enerģijas līmeni, izraisot smadzeņu pārtraukšanu serotonīna ražošanā, kas palīdz uzlabot garastāvokli.
Šim neirotransmiteram (ķīmiskām molekulām, kas pārraida ziņojumus no vienas nervu šūnas uz otru) ir galvenā loma garastāvokļa stabilizācijā. Tāpēc zems serotonīna līmenis var izskaidrot nespēju koncentrēties uz pozitīvām lietām.
Hormons grelīns bieži signalizē smadzenēm, ka ir pienācis laiks ēst, tādējādi palielinot vēlmi paēst. Bads var nebūt vienīgais faktors, kas ietekmē emocionālos un uzvedības rezultātus; iespējams, ka bada pamatā esošās fizioloģiskās un nervu izmaiņas arī izraisa negatīvus emocionālos stāvokļus.
Uzturvielām bagāti pārtikas produkti ar augstu šķiedrvielu saturu ir labākā izvēle, jo tie ilgāk saglabā sātu.
Uzkodas starp ēdienreizēm var palīdzēt remdēt izsalkumu un papildināt uzturvielas un vitamīnus. Tomēr vajadzētu izvēlēties tikai veselīgu pārtiku, kas palīdzēs jums palikt modram, norāda Real simple.
Uztura speciāliste Madija Paskvariello norāda, ka mandeles tumšajā šokolādē var apmierināt saldumu un enerģijas līmeni.
Ja pagatavosiet pats ar minimālu sastāvdaļu daudzumu (t.i., tikai kausētu tumšo šokolādi un mandelēm), šī uzkoda lieliski piesātinās ķermeni.
Tas ir tāpēc, ka tas satur veselīgus taukus, šķiedrvielas un augu proteīnus, kas veicina sāta sajūtu un nodrošina uzturu. Tumšā šokolāde satur arī antioksidantus flavonolus un minerālvielas, kā arī mazāk cukura nekā citi šokolādes veidi.
Popkorns ir veseli graudi un šķiedrvielu avots. Ogļhidrāti popkornā nodrošina pastāvīgu enerģijas avotu un ir arī noderīgi gremošanai. Turklāt popkornu var aromatizēt dažādos veidos, padarot to par lielisku alternatīvu apstrādātiem čipsiem. Tomēr ir svarīgi nepievienot sāli, lai nekaitētu ķermenim.
Jogurts ir lielisks olbaltumvielu avots, kas palīdz uzturēt enerģijas līmeni un novērš enerģijas kritumu pēcpusdienā. Grieķu jogurtiem ar pilnu tauku saturu ir ārkārtīgi krēmīga konsistence, vienlaikus tie ir bagāti ar olbaltumvielām, lai justos ar sātu un apmierināti. Jogurts satur kalciju, kas ir labs kauliem, un probiotikas, kas ir būtiskas zarnām.
Lai gūtu maksimālu labumu no tā, izvēlieties piedevas. Tam var pievienot svaigas ogas un medu.
Avokado grauzdiņš satur veselīgu tauku, A vitamīna, kālija, šķiedrvielu un ogļhidrātu līdzsvaru. Tie padarīs enerģisku un gatavu darbam.
Izvēlieties pilngraudu maizi ar sarežģītiem ogļhidrātiem un papildu šķiedrvielām, lai nodrošinātu vienmērīgu enerģijas devu.
Ja meklējat barojošu un enerģisku uzkodu, izmēģiniet cieti vārītas olas. Tās satur olbaltumvielas un veselīgus taukus, kas nodrošina ilgstošu enerģiju un remdē izsalkumu. Cieti vārītas olas ir arī pilnvērtīgu olbaltumvielu avots, kas nozīmē, ka saņemat visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes.
Turklāt tās ir viegli pagatavojamas, piemēram, olu kulteni vai omleti. Mēģiniet savienot vārītas olas ar sagrieztu gurķi vai ķiršu tomātiem.
Burkāni satur šķiedrvielas un ogļhidrātus, kas ir lēni sagremojami, un gvakamole ir sirdij veselīgi tauki, kas palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs.
Rezultāts ir apmierinoša uzkoda, kas remdēs izsalkumu un saglabās enerģijas līmeni. Turklāt burkānu dabiskais saldums lieliski papildina sāļo un pikanto gvakamoli.
Lavašs nodrošinās ogļhidrātus un tunča konservi piesātinās ar olbaltumvielām. Var pievienot arī dārzeņus, piemēram, gurķi vai tomātu. Abas sastāvdaļas nodrošinās šķiedrvielas.
Čia sēklas ir bagātas ar trim apmierinošām uzturvielām: šķiedrvielām, omega-3 taukskābēm un augu olbaltumvielām. Tā kā šīs uzturvielas mazina izsalkumu, tās nomierina nogurumu un piešķir ķermenim enerģiju.
Turklāt, sajaucot čia sēklas ar šķidrumu, tās uzbriest un veido želejveida tekstūru, kas veicina sāta sajūtu un stabilizē cukura līmeni asinīs. Lai iegūtu maksimālu labumu veselībai un dabisku garšu, pagatavojiet čia pudiņu ar pienu, kanēli un vaniļas ekstraktu.
Lasi arī:
Pārtika nodrošina lielu daļu ogļhidrātu, šķiedrvielu, tauku un olbaltumvielu. Kopā šīs uzturvielas nodrošina lielu enerģijas palielinājumu.
Banāni satur arī mikroelementus, piemēram, kāliju. Lai izbaudītu šo barojošo uzkodu, sagrieziet banānu sloksnēs gareniski un uzsmērējiet zemesriekstu sviestu.