Kā pareizi lietot sāli, lai neveidotos tūska

© Foto: pixabay.com

Sāls ievērojamā daudzumā ir atrodama visos izplatītakajos pārtikas produktos -  maize, cepumi, desa, gaļa, zivis un olas. Tā pārpalikums uzturā var radīt nopietnas veselības problēmas. Bet tūska nav sliktākais, kas var notikt ar ķermeni.

Tikai 1 grams nātrija, kas ir sālī, aiztur aptuveni 200 ml ūdens organismā. Tas izskaidro, kāpēc cilvēka ķermenis “uzbriest” pēc sāļa ēdiena ēšanas. Turklāt tas rada papildu slodzi sirdij, paaugstina asinsspiedienu un palielina aknu, nieru un sirds un asinsvadu slimību risku.

Tajā pašā laikā pilnīga sāls noraidīšana arī var izraisīt arī pietūkumu, jo ķermenis sāks aktīvi saglabāt nātriju, ekstrahējot to no jebkura ienākošā ēdiena un šķidruma. Tas izraisīs ūdens aizturi un izraisīs tādas pašas nevēlamas sekas.

Foto: pixabay.com

Speciālisti iesaka saglabāt līdzsvaru: nelietojiet pārmērīgi sāļu pārtiku, bet pilnībā neizslēdziet sāli.

Nātrija trūkums liek ķermenim aktīvi saglabāt šo elementu, ekstrahējot to no jebkura ienākošā ēdiena un šķidruma. Tādējādi veidojas apburtais loks: nātrija aizture, ko izraisa tā trūkums, noved pie ūdens aiztures un līdz ar to arī tūskas veidošanās.

Lasi arī: Kā pakāpeniski samazināt sāls uzņemšanu uzturā? Skaidro speciālisti

Dzīvesstils

Paaugstināti aknu rādītāji asinsanalīzēs ir signāls, kuru bieži nepamana, jo visbiežāk nav nekādu sūdzību – aknas nesāp, nav dzeltes, un mēs turpinām ikdienu kā ierasts. Tieši tāpēc regulāras asins analīzes ir ļoti svarīgas, lai laikus pamanītu aknu bojājumus.

Svarīgākais