Vai var ēst laša ādu?

© Foto: Pexels.com

Vai lasim pirms tā gatavošanas vai pasniegšanas jānoņem āda. Vai laša ādu ir droši ēst un vai tā sniedz ēdienreizei garšu, tekstūru un būtiskas uzturvielas?

Laša ādu bauda visā pasaulē. To bieži apvieno kopā ar laša mīkstumu, lai iegūtu kraukšķīgu kontrastu, vai izmanto vienu pašu suši, ​​kā čipsus, pārkaisa rīsiem un dažādos citos ēdienos.

Vai var ēst laša ādu?

Foto: Pexels.com

Jā, laša ādu var ēst. Gatavojot to ir droši ēst, tas var sniegt uzturvērtības priekšrocības, un to izmanto virtuvēs visā pasaulē.

Kā to ēst: laša ādu var ēst kopā ar laša fileju vai atsevišķi. Pirms ēšanas noteikti pagatavojiet laša ādu, lai samazinātu pārtikas izraisītu slimību risku.

Pagatavošanas veids: laša ādu bieži apcep, grilē vai cep pannā, kad to pagatavo kopā ar zivi, lai izveidotu kraukšķīgu tekstūru, kas papildina mīkstumu. Var arī cept, grauzdēt, sautēt, gatavot aerogrilā.

Izmanto kulinārijā: laša āda uzlabo ēdienus ar tā raksturīgo garšu un tekstūru, piedāvājot garšīgu un barojošu veidu, kā izbaudīt visas zivs priekšrocības. Laša ādu parasti izmanto suši, ceptu vai grauzdētu. Pēc tam to var sasmalcināt, lai iegūtu kraukšķīgu virskārtu, kas līdzīga maizes drupačām, vai grauzdēt bekonam līdzīgā uzkodā. To izmanto arī komerciālos pārtikas produktos, lai pagatavotu čipsus, kas var ietvert citas sastāvdaļas, piemēram, sāli, etiķi, eļļu un citus aromatizētājus.

Ir daudz veidu, kā baudīt laša ādu, gan pasniedzot ar mīkstumu, gan atsevišķi. Ja nevēlaties to pagatavot pats, varat iegādāties gatavus laša ādas čipsus.

Foto: pixabay.com

Potenciālie ieguvumi no laša ādas

Laša āda piedāvā daudzus potenciālus ieguvumus veselībai, kas ir līdzīgi zivju ēšanai. Papildus uztura priekšrocībām tā nodrošina arī maņu stimulu, pievienojot garšu un tekstūru daudziem ēdieniem:

Sastāvs: papildus nepiesātinātajiem taukiem, tostarp omega-3, laša āda ir labs olbaltumvielu avots. 15 gramu kraukšķīga laša ādas uzkoda satur 10 gramus proteīna. Šis pievienotais proteīns atjauno audus un palielina muskuļu masu.

Kaulu un locītavu veselība: laša ādas proteīns, D vitamīns un omega-3 uzlabo kaulu un locītavu veselību. D vitamīns ir būtisks kalcija uzsūkšanai, kas ir būtisks kaulu veselības uzturēšanai.

Vēža risks: omega-3 taukskābes, kas atrodamas laša ādā, samazina noteiktu vēža veidu risku, mazinot iekaisumu un atbalstot šūnu veselību.

Kognitīvā veselība: omega-3 ir saistītas ar samazinātu Alcheimera slimības un citu kognitīvo traucējumu risku, kas, iespējams, uzlabo smadzeņu darbību.

Acu veselība: omega-3 veicina acu veselību un potenciāli samazina ar vecumu saistītas makulas deģenerācijas (AMD) risku, kas ir galvenais redzes zuduma cēlonis gados vecākiem cilvēkiem.

Zarnu veselība: lai gan ir vajadzīgi vairāk pētījumu, laša ādā esošās barības vielas, piemēram, omega-3, var pozitīvi ietekmēt zarnu veselību. Tās var palīdzēt uzturēt veselīgu zarnu mikrobiomu, mazināt iekaisumu un atbalstīt gremošanu.

Sirds veselība: tāpat kā laša mīkstums, laša āda satur omega-3 taukskābes. Laša ādā esošajām omega-3 ir daudz zināmu ieguvumu veselībai, tostarp samazina sirds un asinsvadu slimību risku.

Ādas un matu veselība: laša ādas olbaltumvielas, omega-3, antioksidanti un citas uzturvielas var pozitīvi ietekmēt ādas un matu veselību. Omega-3 palīdz saglabāt ādas elastību, mitrināšanu un vispārējo izskatu, savukārt matu un ādas augšanai un uzturēšanai ir nepieciešams proteīns.

Brūču dzīšana. Kāds pētījums parādījis, ka omega-3 laša ādā veicina brūču dzīšanu. Laša želatīns uzlabo šūnu darbību un brūču dzīšanu diabēta gadījumā. Pētnieki uzskata, ka šos ieguvumus sniedz želatīns, omega-3 un antioksidanti, kas iegūti no lašiem. Ir nepieciešami turpmāki pētījumi ar cilvēkiem, lai apstiprinātu šos rezultātus.

Foto: pixabay.com

Laša ādas uzturvielas

Precīzs laša ādas uzturvielu profils nav labi noteikts, un vajag vairāk pētījumu, lai izprastu tā uzturvērtību salīdzinājumā ar mīkstumu. Tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka tas ir uzturvielām bagāts ēdiens, kas var papildināt laša mīkstuma uzturvērtības priekšrocības.

Olbaltumvielas: kā ieteikts, laša āda, šķiet, ir labs olbaltumvielu avots. Tā augstais proteīna saturs padara to par lielisku izvēli tiem, kuri vēlas pievienot olbaltumvielas savā uzturā, jo īpaši kā alternatīvu tradicionālajiem, dzīvnieku izcelsmes avotiem.

Tauki: laša āda ir labs polinepiesātināto tauku, īpaši omega-3 taukskābju, avots, lai gan precīzs daudzums atšķiras atkarībā no laša veida. 15 grami žāvētas laša ādas var saturēt apmēram 55 miligramus (mg) holesterīna un 2 g piesātināto tauku. Laša āda satur nedaudz holesterīna un piesātināto tauku, tomēr tā joprojām ir veselīga sirdij, pateicoties tajā esošajiem nepiesātinātajiem taukiem, īpaši omega-3, kas dod sāta sajūtu un enerģiju, savukārt holesterīns atbalsta šūnu un hormonu veselību.

Ogļhidrāti: vienkāršai laša ādai trūkst ogļhidrātu. Tā kā tas nesatur cukurus vai citus ogļhidrātus, tas strauji nepalielina cukura līmeni asinīs, padarot to par potenciāli piemērotu iespēju cilvēkiem, kuri ievēro diētu ar zemu ogļhidrātu saturu. Ņemiet vērā, ka ražotāji var pievienot ogļhidrātus saturošas sastāvdaļas laša ādai, lai mainītu garšas profilu.

Vitamīni un minerālvielas: mikroelementu saturs laša ādā nav noteikts. Lasis kopumā ir arī labs vitamīnu B6 un B12, D vitamīna, selēna, kālija un niacīna avots. Dažas no šīm uzturvielām var atrasties arī ādā. Tomēr daudzums var atšķirties atkarībā no laša veida un tā, vai tas ir audzēts vai dzīvojis savvaļā.

Kamēr turpinās pētījumi par laša ādas uzturvērtību, tiek uzskatīts, ka āda var sniegt līdzīgus ieguvumus veselībai kā mīkstums. Tas jo īpaši attiecas uz veselīgiem taukiem un olbaltumvielām. Ir nepieciešami pētījumi, lai izprastu laša ādas pilnīgu uzturvielu sastāvu.

Blakusparādības un riski

Foto: Pexels.com

Laša āda ir droša lielākajai daļai cilvēku. Tomēr, pieņemot lēmumu par to, vai to lietot, ir jāņem vērā daži apsvērumi, piemēram:

Alerģijas un jutīgums: ikvienam, kam ir alerģija pret zivīm, jāizvairās no laša ādas, jo tas var izraisīt alerģiskas reakcijas, sākot no vieglas līdz smagākam, piemēram, anafilaksi.

Iespējamais piesārņojums: lasis tiek uzskatīts par vienu no labākajām zivju izvēlēm, jo ​​tajā ir zems dzīvsudraba līmenis. Tomēr, tāpat kā citas zivis, lasis ir pakļauts iespējamiem vides piesārņotājiem, piemēram, dioksīniem, PCB, mikroplastmasām. Farmaceitiskie preparāti var būt gan saimniecībā audzētiem, gan savvaļā nozvejotiem lašiem.

Kam vajadzētu izvairīties

Laša āda parasti tiek uzskatīta par drošu, ja nav alerģijas pret zivīm. Grūtniecēm un bērniem jāierobežo ādas ēšana, lai ierobežotu iespējamo vides toksīnu iedarbību.

Droša patēriņa vadlīnijas: iesaka patērēt divas līdz trīs porcijas zivju nedēļā cilvēkiem, kuriem nav alerģijas pret zivīm. Lasis, tostarp āda, ir viena no labākajām izvēlēm, jo ​​tajā ir zems dzīvsudraba līmenis. Pašreizējie pētījumi liecina, ka laša lietošana katru nedēļu ir droša.

Kā lietot laša ādu

Foto: pixabay.com

Laša ādu bieži ignorē, taču tā var būt garšīgs un barojošs papildinājums ēdienreizēm. Neatkarīgi no tā, vai izvēlaties to pagatavot kopā ar mīkstumu vai baudīt to vienu pašu kā kraukšķīgu uzkodu, ir daudz veidu, kā pagatavot un baudīt laša ādu, piemēram:

Kā lietot laša ādu: viena no galvenajām laša ādas priekšrocībām ir kraukšķīgā tekstūra un umami līdzīga garša, ko tā var pievienot ēdienam, it īpaši, ja to cep un grilē. Laša ādu vai iegādāties kā uzkodu, piemēram, laša čipsus.

Kur to atrast: vienkāršākais veids, kā iegādāties laša ādu, ir ar zivs mīkstumu. Var arī iegādāties laša ādas čipsus, kas bieži tiek pagatavoti ar eļļu, garšvielām un dažos gadījumos arī ar miltiem. Laša ādu parasti izmanto mājdzīvnieku gardumu pagatavošanai.

Gatavošanas metodes: laša ādu var pagatavot dažādos veidos, tostarp cepšanu uz pannas vai cepeškrāsnī, cepšanu gaisā, grilēšanu vai dehidratāciju. Tādas metodes kā cepšana, grilēšana un žāvēšana nodrošina kraukšķīgu laša ādu, savukārt cepšana un grauzdēšana nodrošina maigāku tekstūru.

Recepšu idejas: ir daudz veidu, kā receptēs iekļaut laša ādu. Dehidrēt un pagatavot laša ādas bekonu, cept uz pannas ar eļļu un garšvielām un pasniegt kā galveno proteīnu ar rīsiem vai cept cepeškrāsnī ar ingveru, soja un garšaugiem un pasniegt kā uzkoda.

Foto: pixabay.com

Laša ādu var pagatavot un pasniegt dažādos veidos, ar mīkstumu vai bez tā. To var pagatavot vienkārši un ļaut ādas dabiskajam aromātam ieņemt galveno vietu vai pievienot garšvielas, garšaugus un citas garšas, kas to papildina.

Dzīvesstils

Viņi bija precējušies 27 gadus, audzināja trīs bērnus, bet 2021. gadā izšķīrās. ASV biznesa magnāts Bils Geitss atklāja, ka viņa laulība bija spēcīga, kamēr viņš cēla vairāku miljardu dolāru impēriju. Tagad viņš un un viņa bijusī sieva Melinda uzturot draudzīgas attiecības.