Kāpēc sīpoli tik labi garšo?

© Foto: pixabay.com

Pasaulē nav tādas virtuves, kurā sīpoli netiktu izmantoti kaut kādā veidā vai formā. Kad runājam par sīpolu pazīšanu, mēs skatāmies uz visiem sīpolu saimes pārstāvjiem, ieskaitot sīpolus un ķiplokus...

Pārsteidzoši, ka mēs izmantojam sīpolus tik daudz, bet tajos ir spēcīgās eļļas un aromāti. Patiesībā tie ir ķīmiski brīdinājuma signāli, lai ziņotu, ka dzīvnieki tos neēd.

Foto: pixabay.com

Sīpoli ir vairāk nekā sīpoli, kas atrodas tikai zemē. Arī zaļā daļa, kas aug virs zemes, ir sīpols, un tas garšo lieliski. Tas, ka dažas sīpolu daļas tiek izmestas, nevis nonāk vakariņās, nav nekas cits kā sastāvdaļas izšķiešana.

Liela daļa tradicionālās mājas ēdiena gatavošanas tradīcija ir balstīta uz sīpoliem. Tiem ir laba garša, tie ir sulīgi un barojoši, un, tāpat kā sakņu dārzeņus, tos var uzglabāt visu ziemu.

700 sīpolu veidi

Foto: pixabay.com

Ir vairāk nekā 700 sīpolu veidu. Lauksaimniecībā audzētais veids radās Vidusāzijā apmēram pirms 3000 gadiem. Senajā Ēģiptē sīpoli bija mūžīgās dzīvības simbols, un viduslaiku Eiropā sīpoli tika uzskatīti gan par pārtiku, gan par zālēm.

Spāņu konkistadori Amerikā izplatīja dzelteno sīpolu, kurā jau bija vietējā sīpola versija. Nav nejaušība, ka sīpoli kaut kādā veidā ir galvenais virtuves elements.

Foto: pixabay.com

Šis dārzenis ir bagāts ar antioksidantiem. Tas pazemina holesterīna līmeni un palīdz uzturēt cukura līmeni asinīs. Pētījumi pat liecina, ka tas var novērst dažus vēža veidus.

Kā izmanto sīpolu

Sīpoli, kas veido lielāko daļu pasaules gatavošanas pamatu, ir paredzēti izmantošanai to garšas, nevis izskata dēļ. Taču sarkanais sīpols, maurloki un kraukšķīgie pavasara sīpoli ir svētki arī acīm.

Foto: pixabay.com

Sarkanais sīpols vārot zaudē savu krāsu, bet sautējumā var izvēlēties dekoratīvos pavasara sīpolu gabaliņus (pielieciet tos pašās beigās), nevis, piemēram, bezkrāsainos saceptos sīpolus (lai gan tie garšo labi un ir sulīgi).

Kā pēdējo ēdienam pievieno ātri apceptus kraukšķīgus sīpolus. Tādā veidā uz šķīvja nonāk pēc iespējas vairāk smaržas, garšas un kraukšķīguma.

Foto: pixabay.com

Grauzdēti sīpoli ir klasiski domāti hotdogiem, un tas ir labāks garnējums un piedeva dažādiem ēdieniem. Tas lieliski sader arī sakņu dārzeņu biezeni.

Marinēts sīpols pēkšņi ir parādījies uz visiem šķīvjiem. Iespējams, tas ir saistīts ar tendenci, kur nedaudz iemarinēts sīpols kā piedeva taco, bagete, pitta u.c. ir vienkāršs veids, kā pamodināt garšas kārpiņas. Tā ir tendence, kurai vērts sekot.

Foto: pixabay.com

Sarkanais sīpols ir lieliski piemērots, lai piešķirtu ēdienam dekoratīvitāti. To var atrast salātos un marinētos gurķos visās pasaules virtuvēs.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais