“Tumšā šokolāde ir bagāta ar uzturvielām, kas var pozitīvi ietekmēt jūsu veselību. Tā ir izgatavota no kakao koka sēklām, kas ir viens no labākajiem antioksidantu avotiem, ko var atrast,” raksta healthline.com.
Aplūkosim 7 tumšās šokolādes ieguvumus uz veselību, ko apstiprina zinātne un pētījumi.
Ja jūs pērkat kvalitatīvu tumšo šokolādi ar augstu kakao saturu, tad tā ir diezgan barojoša. Tas satur pienācīgu daudzumu šķīstošās šķiedras un ir piepildīts ar minerālvielām.
Turklāt tajā ir daudz kālija, fosfora, cinka un selēna.
Šokolāde tiek uzskatīta par bagātu ar antioksidantiem. Tumšā šokolāde ir bagāta ar organiskiem savienojumiem, kas ir bioloģiski aktīvi un darbojas kā antioksidanti. Tajos ietilpst polifenoli, flavanoli un katehīni.
Saskaņā ar pētījumiem tumšajā šokolādē esošie polifenoli var palīdzēt pazemināt dažus holesterīna veidus, ja tos kombinē ar citiem pārtikas produktiem, piemēram, mandelēm un kakao.
Viens pētījums parādīja, ka kakao un tumšajai šokolādei bija vairāk antioksidantu aktivitātes, polifenolu un flavanolu nekā citiem pārbaudītajiem augļiem, tostarp mellenēm.
Tumšajā šokolādē esošie flavanoīdi var stimulēt endotēliju, artēriju apvalku, lai ražotu slāpekļa oksīdu.
Viena no slāpekļa oksīda funkcijām ir sūtīt signālus artērijām, lai tās atslābinātos, kas samazina pretestību asins plūsmai un tādējādi samazina asinsspiedienu.
Tumšās šokolādes lietošana var uzlabot vairākus svarīgus sirds slimību riska faktorus. Tas var aizsargāt pret augstu holesterīna līmeni.
Pētījumā tika konstatēts, ka tumšās šokolādes ēšana, kas papildināta ar flavanola likopēnu, ievērojami samazina kopējā holesterīna līmeni.
Dažas holesterīna formas, visticamāk, oksidējas, kas notiek, ja tās reaģē ar brīvajiem radikāļiem jūsu organismā. Oksidēšana padara pašu daļiņu reaktīvu un spējīgu bojāt citus audus, piemēram, sirds artēriju oderējumu.
Flavanoli tumšajā šokolādē var arī samazināt insulīna rezistenci, kas ir vēl viens izplatīts riska faktors tādām slimībām kā sirds slimības un diabēts.
Pētījumu pārskats atklāja, ka šokolādes ēšana 3 reizes nedēļā samazina asinsvadu slimību risku par 9%.
Klīniskais pētījums atklāja, ka cilvēkiem, kuri ikdienā lietoja mandeles ar vai bez tumšās šokolādes, holesterīna līmenis uzlabojās, samazinot asinsvadu slimību risku.
Bioaktīvie savienojumi tumšajā šokolādē var būt arī lieliski piemēroti jūsu ādai. Flavanoli var aizsargāt pret saules bojājumiem, uzlabot asins plūsmu uz ādas un palielināt ādas blīvumu un mitrināšanu.
Minimālā eritēmas deva ir minimālais UV staru daudzums, kas nepieciešams, lai 24 stundas pēc iedarbības izraisītu ādas apsārtumu.
Pētījumi liecina, ka minimālā eritēmas deva var palielināties un pat dubultoties pēc 12 nedēļu ilgas tumšās šokolādes vai kakao lietošanas ar augstu flavanola saturu. Rezultātā jūsu āda ir labāk aizsargāta pret sauli.
Ne velti skolās, eksāmenu laikā, ļauj uz galda būt ūdenim un tumšajai šokolādei.
Pētījumi liecina, ka kakao ēšana var uzlabot asinsriti smadzenēs. Tas var izskaidrot, kāpēc ikdienas kakao ēšana uzlabo uzmanību, verbālo mācīšanos un atmiņu.
Turklāt kakao satur stimulējošas vielas, piemēram, kofeīnu un teobromīnu, kas var būt galvenais iemesls, kāpēc tas var uzlabot smadzeņu darbību īstermiņā.