Zupas gatavošanas 10 noslēpumi

© Foto: pixabay.com

Laiks un pacietība ir jebkuras izcilas zupas vai sautējuma pamatā. Protams, spiediena katls, piemēram, var burvju veidā pagatavot jūsu zupu vai sasautēt dārzeņus un olbaltumvielas kā nekas cits, taču joprojām ir jāvelta laiks, lai to visu sasmalcinātu.

Visām zupām un sautējumiem ir jābūt trim galvenajām sastāvdaļām, lai tās būtu garšīgas: šķidrums, aromātiskās un apjomu palielinošās sastāvdaļas. Jebkurā gadījumā tās kārto kopā, līdz visas garšas saplūst harmoniskā, zīdainā līdzsvarā.

Pirms sākam runāt par to, kā pagatavot savu visu laiku labāko zupu vai sautējumu, vispirms izlemsim, kuru no diviem gatavosiet. Zupa ir plaša ēdienu kategorija — tā var būt plāna un dzidra kā konsommē, vai tik sātīga un blīva kā čili, kas tehniski ir sautējums, piedāvā realsimple.com.

Foto: pixabay.com

Bet patiesībā ir tikai daži kritēriji, lai atšķirtu zupas un sautējumus, un šķidruma attiecība pret citām sastāvdaļām ir tā būtība. Nav nozīmes tam, vai jūs gatavojat savu zupu katliņā, krāsnī, lēnajā vai spiediena katlā — veids burtiski ir atkarīgs no cieto vielu proporcijas. Šīs cietās vielas var ietvert jebko.

Zupa vai sautējums

Foto: pixabay.com

Vienkāršākajā gadījumā zupai ir nepieciešams, lai tās sastāvdaļas būtu vārītas, lai tās būtu gatavas pirms vārīšanas ūdenī vai buljonā. Gatavošanas procesa beigās šķidrumam jābūt pietiekami daudz, lai to varētu ēst ar karoti.

Foto: pixabay.com

Sautējumam parasti ir lielāki sastāvdaļu gabali — pārsvarā olbaltumvielas —, kas atrodas tieši virs šķidruma, kur tos sautē, nevis iegremdē, jo tie kļūst mīksti un sabiezē buljona, vīna, alus, tomātu vai karija bāzē līdz mērcei līdzīgai konsistencei.

Daži noslēpumi

Neatkarīgi no tā, kuru ceļu izvēlaties, ko gatavot, tālāk sniegtie padomi atklās dažus noslēpumus.

Foto: pixabay.com

  • Zupa bieži vien ir pirmajā vietā ēdienreizē, uzmanieties, lai to nepārspīlētu ar sāli, karstumu un stiprām garšām, raksta com.
  • Ja vēlaties vieglu zupu ar maigām garšām, apcepiet sastāvdaļas uz mazas uguns un ilgāku laiku. Šādi gatavojot, līdz sastāvdaļas ir gandrīz caurspīdīgas, iegūsit ļoti elegantu zupu.
  • Ja vēlaties zupu ar dziļu, zemniecisku garšu, apbrūniniet dārzeņus uz vidējas vai augstas uguns.
  • Ja steidzaties, sasmalciniet vai sagrieziet sastāvdaļas mazākos gabaliņos.
  • Viens no veidiem, kā uztvert zupas garšu, ir ātri pēc kārtas nogaršot trīs ēdamkarotes (atšķirībā no sāļākas un bagātīgākas mērces).

Foto: pixabay.com

  • Ja maigajai zupai pievienojat vīnu, izvairieties no ozolkoka izturētiem vīniem, kur garša dominē vairāk.
  • Gatavojot sēņu zupu, ir lieliska ideja sajaukt svaigas un žāvētas sēnes. Žāvētajam būs izveidojušās dažādas, bagātīgākas garšas.
  • Atšķaidot zupu līdz vajadzīgajai konsistencei, izvairieties no krējuma vai buljona lietošanas. Abām sastāvdaļām var būt liela - un šajā posmā - nevēlama ietekme uz garšu.

Foto: pixabay.com

  • Ja vēlaties patiesi viendabīgu zupu, izmantojiet statīva blenderi, nevis rokas blenderi. Jūs nevēlaties nekādus vienreizīgus pārsteigumus…
  • Neaizmirstiet par garnējumu. Zupa reti kad izskatās aizraujoša pati par sevi, un kaut kas kraukšķīgs lieliski sader ar visu šo gludumu.

Kā pagatavot slaveno franču sīpolzupu, lasiet šeit.