Kas jāņem vērā, izvēloties augu izcelsmes pienu

© Foto: Pexel.com

“Daži cilvēki nevar patērēt govs piena produktus, alerģijas vai laktozes nepanesības dēļ. Citi cilvēki izvēlas nelietot govs pienu, jo viņi izvēlas augu izcelsmes produktus vai vegānu diētu,” raksta extension.usu.edu.

Mūsdienās ir daudz izvēles iespēju tiem, kuri savā uzturā vēlas aizstāt govs pienu. Tomēr ne visas alternatīvas ir labvēlīgas. Lasiet tālāk, lai uzzinātu, kā izdarīt labāko izvēli, lai izbaudītu visas piena priekšrocības savā uzturā.

Vai ikdienā meklējat vēsu, atsvaidzinošu dzērienu, lai papildinātu, piemēram, savas brokastis? Piens ir populārs dzēriens, lai remdētu šīs alkas un apmierinātu daudzas cilvēku vajadzības pēc uzturvielām.

Olbaltumvielu avots

Foto: Pexel.com

Govs piens ir labi pazīstams ar savu bagātīgo uzturvielu saturu, tādēļ to iesaka iekļaut veselīgā un sabalansētā uzturā. Piens ir nozīmīgs kalcija, D vitamīna, kālija un olbaltumvielu avots.

Ja nevarat vai nevēlaties dzert govs pienu, jums ir jāpārliecinās, ka saņemat pietiekami daudz olbaltumvielu, kalcija, kālija un D vitamīna no citiem pārtikas avotiem. Vienkāršs veids, kā to izdarīt, ir izvēlēties govs piena alternatīvu, kas nodrošina tādu pašu uzturvielu daudzumu kā govs pienā.

Olbaltumvielas, kalcijs, D vitamīns un kālijs ir svarīgi kaulu augšanai bērniem un kaulu stiprības saglabāšanai.

Tiek uzskatīts, ka kālijs palīdz uzturēt veselīgu asinsspiedienu. Toties olbaltumvielas nodrošina mūsu ķermeņa struktūru un ir nepieciešamas mūsu ķermeņa audu veidošanai un atjaunošanai.

Olbaltumvielas veido svarīgas molekulas, kas palīdz mūsu ķermenim funkcionēt, piemēram, fermentus, kas sagremo pārtiku un antivielas, lai cīnītos pret slimībām.

Govs piena aizstājēji

Foto: Pexel.com

Izvēloties augu izcelsmes pienu, papildus garšai, tekstūrai un gatavošanas īpašībām, ir svarīgi padomāt arī par uzturvielām, ko saņemsiet.

Galvenās uzturvielas, kas jāņem vērā, ir kalcijs, kālijs, olbaltumvielas un D vitamīns.

Aplūkosim produktus, ko ikdienā var lietot atsevišķi, kā arī veikalos ir pieejami šo produktu pieni, ko var malkot no glāzes, kā arī pievienot dažādām receptēm, kas bagātinās ēdienreizes.

Graudi - auzas, kvinoja, rīsi;

  • Pākšaugi - soja, zirņi;
  • Rieksti - mandeles, kokosrieksti, Indijas rieksti;
  • Sēklas - lini, kaņepes, sezams.

Sojas piens ir vistuvākā alternatīva govs pienam. Mandeļu pienā ir daudz mazāk kālija nekā govs pienā, savukārt sojas un auzu pienā ir līdzīgi.

Šajos trīs augu piena veidos ir vienāds vai vairāk D vitamīna un kalcija nekā govs pienā. Svarīgi piebilst, ka tas ir tāpēc, ka augu izcelsmes piens ir bagātināts ar kalciju. Nevienam no šiem piena avotiem, pat govs pienam, nav dabisku D vitamīna avotu. Taču, ja izvēlētā piena etiķetē uz iepakojuma redzat D vitamīnu, tas ir tāpēc, ka tas ir bagātināts ar šo uzturvielu.

Citas alternatīvas

Foto: Pexel.com

Tauku saturs

Dažāda veida augu piena produkti var saturēt dažāda veida un daudzuma taukus. Piemēram, piens uz kokosriekstu bāzes var saturēt lielāku daudzumu piesātināto tauku, un kaņepju piens var saturēt lielāku daudzumu sirdij veselīgo omega-3 nepiesātināto taukskābju.

Ogļhidrātu saturs

Foto: Pexel.com

Piens uz graudu bāzes satur vairāk ogļhidrātu nekā augu izcelsmes piens no pākšaugiem, riekstiem vai sēklām.

Piemēram, nesaldinātā auzu pienā vidēji ir 5 grami ogļhidrātu, līdzīgi kā 2% govs pienā, bet nesaldinātā mandeļu vai sojas pienā būs daudz mazāk. Šī ogļhidrātu un kaloriju atšķirība var būt pozitīvs vai negatīvs faktors atkarībā no uztura vajadzībām.

Pievienots cukurs

Ņemiet vērā, ka dažiem pieniem - gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes, ir pievienots cukurs.

Mājas gatavots piens

Mājās gatavots augu izcelsmes piens nesaturēs ne D vitamīnu, ne tik daudz kalcija, jo šīs uzturvielas ir bagātinātas, ja tās atrodas veikalā nopērkamajos augu izcelsmes pienos.

Izdari izvēli!

Foto: Pexel.com

Tagad varat doties uz pārtikas veikaliem, bet jau ar lielāku pārliecību par savu spēju papildināt savu uzturu ar uzturvielām bagātu augu izcelsmes piena produktiem.

Paturiet prātā galvenās uzturvielas - olbaltumvielas, kalciju, kāliju un D vitamīnu, un izmantojiet savas jaunās zināšanas, lai veicinātu savu izvēli, cenšoties ēst sabalansētu un veselīgu uzturu.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.