Pilngraudu produkti, ko uzturā nepelnīti ignorējam

© Foto: Pexel.com

“Ikviens vismaz kādu reizi dzīvē ir prātojis, vai etiķete, uz kuras ir rakstīts “pilngraudi”, “daudzgraudi” un “dabīgi”, atbilst patiesībai. Turklāt mūsdienās, kad veikalu plaukti ir raibāki par raibu, ir viegli apjukt,” raksta extension.usu.edu.

Pilngraudi uzturā palīdz cilvēkam iegūt atbilstošu daudzumu šķiedrvielu, dzelzs un vairākus svarīgus B vitamīnus, tāpēc to iesaiste ikdienas uzturā ir svarīga.

Pilngraudu produkti, kas aizmirsti

Foto: Pexel.com

Jūs droši vien pazīstat kviešus, rīsus un varbūt pat kvinoju, taču ir daudz pilngraudu produktu, ko mēs savā uzturā diemžēl ignorējam.

Tie ir mieži, auzas, putraimi, bulgurs, sorgo, prosa.

Tāpat der zināt, ka kodolam vai pilnam graudam ir trīs galvenās daļas: klijas, dīgļi un endosperma. Klijas ir ārējais apvalks, dīglis ir mazais centrs, un endosperma ir lielākā daļa kodola iekšpusē.

Katrai no šīm trim daļām ir dažādi ieguvumi veselībai. Graudu uzskata par “veselu”, ja tajā ir visas trīs šīs daļas.

Veselīgs grauds ir labvēlīgāks, jo tajā ir visas uzturvielas. Ja apstrādes laikā tiek noņemtas daļas, veseli graudi kļūst par “rafinētu” graudu.

Veseli graudi ne tikai nodrošina barības vielas un enerģiju, bet to regulāra ēšana var palīdzēt novērst sirds slimības un dažus vēža veidus.

Kādi ir veseli graudi?

Foto: Pexel.com

Vienkāršs piemērs, lai saprastu atšķirību, aplūkojot tuvāk brūnos rīsus un baltos rīsus. Brūnie rīsi ir veseli graudi, jo tiem ir visas trīs kodola daļas, savukārt baltie rīsi tiek apstrādāti un paliek tikai endosperma. Atšķirību var redzēt arī, aplūkojot pilngraudu miltus un baltos miltus. Miltus iegūst, sasmalcinot graudus pulverī.

Baltajos miltos tiek izmantota tikai daļa no kviešu graudiem, tāpēc tie ir gludāki, un pilngraudu milti tiek izgatavoti, izmantojot pilngraudu graudu kodolu, padarot tos mazāk gludus, bet arī veselīgākus.

Daudzi ēd pilngraudus arī pēc tam, kad no tiem ir izgatavoti citi pārtikas produkti, kas var likt uzdot jautājumu: kas ir vesels un kas nav.

Parastie graudu produkti ir maize, pastas, graudaugi, krekeri un daudz kas cits. Šādi pārtikas produkti tiek uzskatīti par pilngraudu produktiem, ja gala pārtikas produkts ir izgatavots no veseliem graudiem.

Kā zināt, ka produkts ir pilngraudu? 

Foto: Pexel.com

Pētījumi liecina, ka pircējiem ne vienmēr ir nepieciešama informācija, lai veikalos izvēlētos veselīgākos produktus. Viņi vadās pēc sajūtām, improvizējot savas vēlmes veikalā uz vietas. Reti kurš mūsdienās vadās pēc saraksta.

Taču, neatkarīgi no iepirkumu patiesajiem mērķiem, ir vērts izlasīt produkta etiķeti, kas atvieglos minēšanu - ir vai nav pilngraudu produkts.

Sākumā tas vienmēr šķiet nedaudz mulsinoši, taču, paturot prātā šīs vadlīnijas, jūs varat vieglāk izdarīt izvēli, kas palīdzēs jums ikdienā ēst veselīgāk.

Dzīvesstils

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais