Vai Himalaju rozā sāls ir laba veselībai?

© Foto: pixabay.com

Neskatoties uz vārdu “Himalaji” nosaukumā, rozā sāls tiek iegūta galvenokārt Pakistānā. Šis sāls veids ir veselīgāks galda sāls aizstājējs. Bet vai tā ir?

Kas ir Himalaju rozā sāls?

Himalaju rozā sāls tiek iegūts Solt Ridge kalnos Pakistānas attālajā Pendžabas reģionā, uz dienvidiem no Islamabadas. Sākotnēji sāli ieguva no jūras. Jūra izžuvusi jau sen, atstājot aiz sevis sāls nogulsnes kalnos.

Tas ir akmens sāls veids, kas iegūst sārto krāsu no tajā esošajiem piemaisījumiem. Himalaju rozā sāls ir iegūts simtiem gadu, vismaz kopš 1200. gadiem, un vēsturiski ir izmantots ēdiena gatavošanai un konservēšanai.

Himalaju rozā sāls saturošie mikroelementi piešķir tai nokrāsu, kas var atšķirties no maigi rozā līdz dziļāk rozā. Smalki graudainajam sālim ir gaišāka nokrāsa nekā rupjajam sālim. Himalaju rozā sāls satur svarīgas uzturvielas, piemēram, magniju, taču eksperti brīdina, ka ar to vien nepietiek, lai to uzskatītu par veselīgu.

Foto: pixabay.com

Ir svarīgi pievērst sāls daudzuma uzņemšanai. Pārmērīgs nātrija daudzums var veicināt augstu asinsspiedienu, kas savukārt var būt sirds slimību, insultu un citu veselības problēmu riska faktors. Dienā ieteicams patērēt ne vairāk kā 2300 mg nātrija.

Rozā Himalaju sāls priekšrocības

Himalaju rozā sāls ir ķīmiski līdzīgs parastajam galda sālim, kas ir nātrija hlorīds (NaCl). 1/4 tējkarotes parastā galda sāls satur 581 mg nātrija. Himalaju rozā sāls satur 388 miligramus nātrija uz ceturtdaļu karotes.

Šī atšķirība ir izskaidrojama ar to, ka rozā sāls ir mazāk blīva nekā parastais galda sāls, jo tas ir rupjāks. Bet, salīdzinot pēc svara, nātrija saturs šajos divos pārtikas produktos ir līdzvērtīgs.

Minerāli, ko satur Himalaju rozā sāls

Foto: pixabay.com

Himalaju rozā sāls satur papildu minerālvielas un elementus, kas nav sastopami parastajā galda sālī. Piemēram, neliels daudzums kālija, kalcija un magnija ir minerāli, kas ķermenim nepieciešami, lai saglabātu veselību. Tomēr to kopējais skaits ir diezgan mazs. 30 grami Himalaju rozā sāls (apmēram 4,5 tējkarotes sāls) satur apmēram 6% no ieteicamās ikdienas dzelzs vērtības. Tomēr tas ir neveselīgs sāls daudzums, un to vajadzētu patērēt tikai, lai iegūtu dzelzi.

Ir svarīgi atzīmēt, ka Himalaju rozā sālī nav pievienots jods, tāpat kā daudziem citiem sāls veidiem. Tas, ka Himalaju rozā sālī nav īpašu uzturvērtību, nenozīmē, ka no tā vajadzētu izvairīties. Dažiem rozā sāls šķiet garšīgāks.

Rupjā veidā rozā sāls satur mazāk nātrija uz vienu tējkaroti, tāpēc ēdiena gatavošanas laikā var tikt izmantots mazāk sāls, tādējādi samazinot kopējo nātrija patēriņu.

Galda sāls bieži satur tādas piedevas kā pretsalipes vielas, savukārt Himalaju sāls nesatur ķīmiskas piedevas.

Kā lietot rozā sāli

Foto: pixabay.com

Tā kā Himalaju rozā sālim ir gandrīz tādas pašas uzturvērtības kā galda sālim, varat to izmantot ēdiena gatavošanā tāpat kā parasto sāli. Ar rupjo sāli var izmantot gaļas marinēšanai , apkaisīt dārzeņus cepšanas laikā vai izmantot dekoratīvajā sāls dzirnaviņās.

Varat arī gatavot un pasniegt ēdienu uz Himalaju rozā sāls gultas. Sāli izmanto dažāda izmēra un formas gabaliņos, kas ilgu laiku spēj uzturēt augstu temperatūru.

Foto: pixabay.com

Pateicoties tam, sāls ir piemērota dažādu veidu gaļas, jūras velšu, augļu, dārzeņu un maizes izstrādājumu gatavošanai un cepšanai.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.