© Foto: Depositphotos

Uzziniet un iemācieties jaunus un neparastus sasaldēšanas veidus. Ja vēl tos nezinājāt, tad šeit būs daži interesanti padomi. 

Kādas ir lietas, ko virtuvē darām regulāri, bet ko var darīt daudz vienkāršāk un pareizāk, lai ietaupītu laiku un reizēm arī vietu?

Saldējiet visu plakanā veidā

Foto: Depositphotos

Saldēšanas maisiņos sasaldējiet produktus plakanā veidā un līdzenus. Tad saldētavā tos sakraujiet kaudzē citu uz cita. Ledusskapja kamerā tas aizņems mazāk vietas. Neatkarīgi no tā, vai tās ir zupas, sautējumi, maltā gaļa vai cits - jo plakanākus un platākus saldēšanas maisus sagatvosiet, jo ātrāk tie sasals un pēc tam arī atkusīs.

Tas padara ne tikai darbu efektīvāku, bet arī uzlabo pārtikas kvalitāti (jo ilgāks laiks nepieciešams, lai kaut kas sasaltu, jo vairāk tiek bojātas šūnas).

Ja ir vakuuma hermētiķis, tad, saldējot jēlu gaļu, zupas un sautējumus, to var izmantot, lai izsūknētu gaisu saldējamajiem maisiņiem. Ja ir vakuuma hermētiķa nav, tad ievietojiet pārtikas produktus saldētavas maisiņos, izspiediet visu gaisu, tad novietojiet maisu plakaniski un ar rokām izspiediet gaisu. Maisa saturu saspiediet pēc iespējas līdzenākā un plakanākā formā.

Dārzeņu saldēšana

Foto: Depositphotos

Saldējot dārzeņus, sagrieziet tos 2,5 centimetrus vai mazākos gabalos un visus zaļos dārzeņus blanšējiet. Novietojiet tos uz diviem lieliem šķīvjiem vai starp alumīnija paplātēm, saspiediet un sasaldējiet pirms ievietot saldētavas maisiņā un uzglabājiet plakanā stāvoklī.

Sasaldējiet šķidrumus vajadzīgās porcijās. Arī vīnu sasaldē ledus kubiņu trauciņos un uzglabā tos saldētavā, lai tos pa vienam izņemtu un pievienotu mērcēm un sautējumiem, tādējādi izvairoties no nepieciešamības katru reizi atvērt veselu pudeli, kad recepte prasa vīnu.

Ledus kubiņu paplātes un puslitra trauki ir lieliski piemēroti šim nolūkam — pēc tam sasaldēto produktu ievieto plastmasas saldētavas maisiņā, lai izņemtu un lietotu tad, kad nepieciešams.

Kā atkausēt gaļu

Foto: Pexels.com

Ātrākais veids, kā atkausēt gaļu, ir zem auksta tekoša krāna. Bet, ja vēlas ietaupīt ūdeni un nedaudz paātrināt darbību, novietojiet gaļu uz alumīnija paplātes vai pannas.

Alumīnijs ir lielisks siltuma vadītājs un saldētā gaļā uzņem enerģiju no apkārtējās vides daudz ātrāk nekā koka griešanas dēlītis vai akmens darba virsma.

Šādā veidā atkausēšanas laiku varat samazināt par apmēram 30 procentiem. Tas darbojas arī ar zupām, sautējumiem un citu, kas ir sasaldēts.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv