© Foto: pixabay.com

Senāk ļaudis galvenokārt raizējās, ka maize varētu sakalst, savukārt šodien galvenās problēmas sagādā pelējums. Izrādās, ka tas var būt veselībai kaitīgāks, nekā reiz tika domāts, tāpēc pārtikas drošības eksperti neiesaka nogriezt sapelējušās vietas vai izvākt no iesaiņojuma pelējuma skartās šķēlītes un pārējo apēst.

Maize ir produkts ar tādu struktūru, kurā pelējuma sporas viegli izplatās, jo sevišķi - plastmasas iepakojumā un istabas temperatūrā. Ja pelējums ir vienā šķēlē, tad ir arī citās, pat ja nav vēl redzams un sagaršojams. Daži pelējuma veidi rada mikotoksīnus, kas spēj izraisīt saindēšanos, raksta žurnāls "Māja".

Pelējuma sporas, kas apēstas vai ieelpotas, var kļūt par alerģijas cēloni, turklāt pelējums bieži biedrojas ar baktērijām, kas arī var radīt cilvēkam veselības problēmas.

Ja neizprotamu iemeslu dēļ parādās iesnas, klepus, apgrūtināta elpošana, slikta dūša un vemšana, jāpadomā, vai nav vainīga «viegli uzpelējusī» maize.

Lai pelēšanu nepieļautu, cilvēki liek maizi ledusskapī, taču speciālisti norāda, ka tas pasliktina garšas īpašības, jo sevišķi rudzu maizei. Ja nu tiešām maize jāuzglabā ilgāku laiku, viņi iesaka likt to saldētavā un sola, ka, vakarā izņemta, šāda maize no rīta būs svaiga un garda.

Foto: pixabay.com

Ja maize jāņem līdzi ceļojumā, tad priekšroka kārtīgam nesagrieztam rudzu maizes klaipam. Arī citi maizes veidi glabājas labāk, ja kukulis nav sagriezts. Vairākums cilvēku gan labprāt izmanto iespēju nopirkt glīti sašķēlētu maizīti, taču daļa īpaši meklē tirdzniecības vietas, kur pārdod nesagrieztu, plastmasā neietītu maizi. Daži principā neatzīst maizes griešanu ar nazi un uzskata, ka pieļaujama vienīgi laušana ar rokām.

Savukārt apkaltušu maizi iesaka restatēt, viegli apsmidzinot ar ūdeni, ietinot folijā un uz desmit minūtēm ieliekot vidēji iesildītā cepeškrāsnī. Vai arī ietīt mitrā dvielī un uz brīdi ielikt karstā mikroviļņu krāsnī. Nebūs gan kā tikko cepta, tomēr mīkstāka kļūs.

Foto: pixabay.com

Un visbeidzot - maizi var izmantot dažādās ēdienu receptēs. Kurš gan nepazīst maizes zupu, rupjmaizes kārtojumu vai karstās siermaizes, bet ir arī citi interesanti saldi un sāļi varianti.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv