Brīvdienās pusdienoju vienā no Michelin guide ieteiktajiem restorāniem. Un tā piedāvājuma vienkāršība mani patīkami pārsteidza. Pajautāju restorāna šefam, kā viņam radās ideja piedāvāt tik vienkāršus un tai pašā laikā izcilus un sabalansētus ēdienus. Viņa atbilde bija īsa: “Mūsdienās esam tik aizņemti, ka nav nepieciešams pilns ledusskapis ar produktiem, lai pagatavotu gardu un veselīgu maltīti”.
Izrādās daudzi iecienītākie franču virtuves ēdieni ir izveidoti tikai tāpēc, ka ledusskapis ir bijis pustukšs. Nu tā vismaz joko paši francūži.
Kāds ir labākais veids, kā izmantot produktu pārpalikumus? Apvienot tos zupā! Ir tik daudz iespēju, un sastāvdaļu daudzumam nav īsti nozīmes. Izmantojiet to, kas jums ir. Varat eksperimentēt un pievienot iecienītākos garšaugus un garšvielas. Varat arī domāt par krāsām, kas varētu labi sajaukties (piemēram, sarkanā un dzeltenā, ar zaļu pieskārienu), un izvēlēties jebkuras 3 sastāvdaļas, kuras vēlaties. Jūs varat pievienot garšaugus un garšvielas, kas jums patīk, vai, ja jums to nav, derēs sāls un pipari.
Recepte ir vienkārša: sagrieziet dārzeņus, pievienojiet tos vistas vai dārzeņu buljonam (vai ūdenim) kopā ar zaļumiem un garšvielām un vāriet, līdz dārzeņi ir mīksti (no 15 līdz 30 minūtēm atkarībā no veida). Paņemiet sviestu, krējumu, olīveļļu, skābu krējumu vai jogurtu, vai arī vārītas olas, rīvētu sieru vai pat kraukšķīgu grauzdētu bagetes gabalu, tas viss var radīt gardu garnējumu. Ja nelietojat baltmaizi vai sieru kā garnējumu, pasniedziet zupu ar sēklu maisījumu.
Ķirbis, puravi un burkāni
Kartupeļi, burkāni un rāceņi
Kāposti, burkāni un sīpoli
Puravi, burkāni un kartupeļi (divas daļas kartupeļu uz vienu daļu puravu un vienu daļu burkānu)
Kartupeļi, burkāni un sīpoli
Bumbieri, burkāni un sīpoli
Apelsīni, burkāni un sīpoli
Brokoļi, sīpoli un kartupeļi
Rāceņi, puravi un sīpoli
Šis vienkāršais un lētais dārzenis ir gluži vai franču virtuves simbols. Jau iepriekš minētajās deviņu zupu sastāvdaļās sīpoli ir sešās. Zem vārda “sīpols” var slēpties ne tikai tradicionālais dzeltenais sīpols. Tas var būt sarkanais, saldais vai šalotes sīpols, puravs, maurloki, pērļu sīpoliņi.
Sastāvdaļas:
1,3 kg sīpolu
3 ēdamkarotes olīveļļas
1 ēdamkarote sviesta (var iztikt arī bez)
1 ēdamkarote brūnā cukura
1 tējkarote kaltēta vai svaiga timiāna
3 lauru lapas
6 ķiploka daiviņas
200 ml sausa baltvīna
2 litri dārzeņu buljona (vai vairāk, ja vēlies šķidrāku zupu)
sāls un melnie pipari pēc garšas
maizes šķēles (bagete)
150 g rīvēta siera (tradicionāli tas ir gruyère siers)
Gatavošana:
Šo klasisko franču zupu var pagatavot pusstundas laikā. Viss, kas jums nepieciešams, ir pāris kartupeļu un viens vai divi puravi vai viens sīpols. Dārzeņus vāra uz lēnas uguns līdz tie kļūst mīksti un pēc tam sasmalcina, beigās iemaisot saldo krējumu.
Sastāvdaļas:
3 kartupeļi
3 glāzes puravu
2 ēdamkarotes sviesta
2 litri ūdens
4 ēdamkarotes saldā krējuma
2 ēdamkarotes maurloku
Crème fraîche, ko var aizstāt arī ar treknāku skābo krējumu
Gatavošana:
Interesants ir fakts, ka Francijā 1748. gadā aizliedza kartupeļu audzēšanu, jo uzskatīja, ka no kartupeļiem cilvēki var saslimt ar spitālību jeb lepru. Šis likums bija spēkā 24 gadus līdz 1772. gadam.
Vēsturiski ķiploki vienmēr ir bijuši viens no galvenajiem dārzeņiem, ko ēd Francijā. Iespējams, tāpēc francūžiem ir mazāka holesterīna problēma nekā pārējā Eiropā.
Sastāvdaļas:
1 litrs vistas buljona
8 maltas ķiploka daiviņas
75 g pīļu tauku
2 olas
Bouquet garni jeb Provansas garšviela pēc garšas
sāls un pipari
grauzdēta maize
75 g rīvēta siers
Gatavošana: