© Publicitātes foto

ASV un citās zemēs, kur Ziemassvētkus sagaida 25.decembrī, ir brīnišķīga tradīcija  - pēc dāvanu iesaiņošanas kopīgi gatavot pankūkas. Tradicionāli tās ir piparkūku pankūkas.

Tomēr galdā tiek celtas arī citas ne mazāk gardas pankūkas un krepes (tas ir oficiālais nosaukums plānajām pankūkām). Arī veids, kā Ziemassvētku rītā tiek baudītas pankūkas, atšķiras no ikdienā ierastā. Tās tiek pasniegtas kā mazas tortes, kur starp pankūkām tiek smērēts džems vai saputots saldais krējums, bērtas krāsainās cukura skaidas, dekorētas ar svētku simboliem.

Piedāvājam 4 populārākās receptes, kuras lieliski iederēsies adventes rītos un kas zina, varbūt kļūs par svētdienas tradīciju.

Piparkūku pankūkas

Publicitātes foto

Šīs ir amerikāņu tradicionālais Ziemassvētku brokastu gardums, pankūkas ar ingveru un kanēli, ar kļavu sīrupu un datelēm.

Sastāvdaļas:

150g kviešu milti

½ tējkarotes cepamā pulvera

1 tējkarote malta ingvera

1 tējkarote kanēļa

2 tējkarotes pūdercukura

1 sakulta ola

½ ēdamkarotes kļavu sīrupa , kā arī papildus pasniegšanai

200 ml piens

augu eļļa cepšanai

100 g dateles bez kauliņiem, sasmalcinātas pasniegšanai

100 ml crème fraîche pasniegšanai

Crème fraîche - klasiska sastāvdaļa, ko izmanto franču virtuvēs (burtiskais tulkojums ir “svaigs krējums”) un ir neatņemama Ziemassvētku pankūku sastāvdaļa.

Publicitātes foto

To parasti gatavo no krējuma, kura tauku saturs ir vismaz 30%. Tādējādi tiek izveidots produkts, kas dabiski ir biezāks un pēc garšas kremīgāks, ar zemāku skābuma līmeni nekā skābajam krējumam. Crème fraîche ir neticami vienkārši pagatavojams mājās: vienkārši sajauciet krējumu ar nelielu daudzumu paniņu un ļaujiet tam nostāvēties slēgtā traukā istabas temperatūrā apmēram 12 stundas. Jau gatavs šāds produkts ir arī veikalos.

Publicitātes foto

Pagatavošana:

1.SOLIS

Atsevišķi sajauc miltus, cepamo pulveri, ingveru, kanēli un cukuru. Krūzē sajauc olu, kļavu sīrupu un pienu. Krūzes saturu lēnām lejot, pievieno sausajām sastāvdaļām, maisot, līdz izveidojas viendabīga mīkla.

2.SOLIS

Lielā pannā uz vidējas uguns uzkarsē pilienu eļļas un ieliek pannā 2-3 pankūkas. Lai pankūkās būtu vienāda izmēra, izmato 2 ēdamkarotes mīklas. Gatavo 1-2 minūtes, līdz uz virsmas sāk parādīties burbuļi, pēc tam apgriež un cep vēl 1 minūti, līdz tās kļūst pūkainas. Dariet to pa daļām līdz ir 10 pankūkas.

3.SOLIS

Pasniedz kaudzītē, ar papildu kļavu sīrupu, lāsīti crème fraîch un datelēm.

Banānu auzu pankūkas

Publicitātes foto

Šī ir Ziemassvētku pankūku versija cilvēkiem, kuri uzturā nelieto treknus piena produktus un kviešu miltus.

Sastāvdaļas:

125 ml auzu piena

2 olas, atdalītas

1 mazs banāns

100g auzu milti

1 tējkarote malta ingvera

1 tējkarote kanēļa

2 tējkarotes cepamais pulveris

daži pilieni vaniļas ekstrakta

eļļa (var izmantot avokado eļļas aerosolu)

zema tauku satura jogurts un augļi

Pagatavošana:

1.SOLIS

Ielej auzu pienu, olu dzeltenumus, banānu, auzu miltus, cepamo pulveri, kanēli, ingveru un vaniļu blenderī un samaisa, lai masa būtu pēc iespējas viendabīgāka. To visu var darīt arī ar roku bļodā. Saputo olu baltumus, līdz tie iegūst stingras putas. Mīklā iecilā 1-2 ēdamkarotes baltumu, tad iecilā pārējo.

2. SOLIS

Uz vidējas uguns uzkarsē pannu un apsmidzina ar eļļu, ielej pannā apmēram 2 ēdamkarotes mīklas un cep 1-2 minūtes, līdz pamatne ir sastingusi un pa virsu parādās burbuļi. Apgriež un otru pusi apcep minūti. Atkārto to pa daļām, pārliecinoties, ka augšdaļa izskatās sausa, pirms mēģināt apgriezt, pretējā gadījumā centrs sabruks.

3. SOLIS

Pasniedz kaudzītē, garnē ar augļiem un ogām, crème fraîch vietā var likt mazkaloriju jogurta lāsīti.

Mazās holandiešu pankūkas

Publicitātes foto

Šie jaukie kumosiņi, kas pazīstami arī kā poffertjes (poffertjes ir tradicionāls holandiešu mīklas gardums, kas atgādina mazas, pūkainas pankūkas, tās gatavotas ar raugu un griķu miltiem. Parasti poffertjes ir saldais, kas tiek pasniegts ar pūdercukuru un sviestu, kā arī dažreiz ar sīrupu vai sāļo karameles mērci. Taču ir arī sāļš variants ar gouda sieru. Parasti pasniedz tikai karstas ar kļavu sīrupu, pūdercukuru un vaniļas saldējumu.

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

2 glāzes milti (oriģinālā ir griķu milti)

2 ēdamkarotes pūdercukurs

1 šķipsniņa sāls

1 glāze piena

½ glāze ūdens

3 olas

Garnēšanai:

1 ēdamkarote kļavu sīrups

1 šķipsniņa pūdercukura

1 karote vaniļas saldējuma

avenes vai mellenes

Pagatavošana:

1.SOLIS

Lielā bļodā samaisa miltus, cukuru un sāli.

2.SOLIS

Lēnām pievieno pienu un tad ūdeni, visu laiku maisot.

3.SOLIS

Pievieno olas un samaisa, līdz masa ir viendabīga.

Publicitātes foto

4.SOLIS

Uzkarsē poffertje pannu un viegli ietauko. Tad pannas caurumos lej pankūku mīklas viendabīgo masu. Pagatavo dažas minūtes, pēc tam apgriež. Poffertjes ir gatavi, kad ir zeltaini brūni un pufīgi. Izņem no pannas un apslaka ar kļavu sīrupu, pūdercukuru un saldējumu.

Starp citu, šāda panna ir jauns pienesums virtuves inventāru “brālībai”, jo būs lieliska alternatīva tradicionālajām pankūkām.

Publicitātes foto

Ziemassvētku rīta pankūkas

Publicitātes foto

Pankūkas gatavo, samaisot pienu, olas, vaniļu, miltus, cukuru un cepamo pulveri. Sastāvdaļas saputo viendabīgā mīklā, pēc tam ar karoti liek karstā, ar sviestu iesmērētā pannā, kamēr tās celsies un kļūs skaisti zeltainas. Apgrieziet, apcepiet un gatavs! Garnē ar krējumu un krāsainām cukura skaidiņām.

Sastāvdaļas:

300 ml vājpiena (2%)

1 tējkarote vaniļas ekstrakta

1 liela vai 2 mazas olas

150 g kviešus miltu

1 tējkarote cepamais pulveris

2 ēdamkarotes baltais pūdercukurs

1 tējkarote nedaudz sālīts sviests

2 ēdamkarotes krāsainās cukura skaidiņas

100 ml krējums

Sāļā karamele

Publicitātes foto

Ziemassvētku pankūkas bieži ēd ar saldējumu vai sāļo karameli. Ja saldējumu var nopirkt gatavu veikalā, sāļo karameli būs ērtāk pagatavot pašiem.

Sastāvdaļas:

175 g brūnā cukura

300 ml krējums

50 g sviesta

½ tējkarote sāls

Pagatavošana:

Katliņā, kas uzstādīts uz lēnas uguns, visas sastāvdaļas maisa, līdz cukurs ir izšķīdis. Palielina uguni un 2-3 minūtes vāra mērci, līdz tā kļūst zeltaina un sīrupaina. Pirms pasniegšanas 10 minūtes ļauj atdzist.

Šo mājās gatavotās sālītās karameļu mērces recepti ir viegli pagatavot, izmantojot tikai četras sastāvdaļas. Vienkārši jāseko līdzi karameles konsistencei, kad tā kūst un pēc tam burbuļo. Ja pēc izņemšanas no plīts to atdzesēs pārāk ilgi, karamele sāks sastingt, taču to viegli var atgūt līdz mērces konsistencei, maigi uzkarsējot pannā. Ja vēlas karameles tekstūru padarīt plānāku, pievieno vēl pāris ēdamkarotes saldā krējuma un samaisa. Kā uzglabāt sāļo karameli? Kad karamele ir atdzisusi, ielej to stikla burkā vai traukā un atdzesē. Izlieto 3 dienu laikā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv