© Foto no personīgā albuma

Nejauši piemājas dīķī Gulbenē, Brīvības ielā, pamanīta raiba vardīte vispirms kļuva ar sociālo tīklu, tad par preses zvaigzni un nu jau arī par mazu sensāciju biologu aprindās. Vardītei sadzīt pēdas uz Gulbeni 15.augustā atbrauca zinātnieku komanda no Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza: Izglītības un zinātnes nodaļas vadītāja Rebeka Šķērstiņa un viņas darbinieki Elza Birbele, Santa Meikališa, Arina Krauja un Alessandro Arlequin di Marzio. 

Alessandro Arlequin di Marzio / Foto no personīgā albuma

Foto no personīgā albuma

Ar piemājas teritorijas un tajā esošā dīķa īpašnieku laipnu atļauju zinātnieki apmēram uz stundu nobāzējās šajā vietā, ar tīkliņu maigi un saudzīgi ātri noķēra labi pamanāmo vardi, kurai tumša mugura, bet ķepas un pavēdere kā zelta zivtiņai. Tad svēra un mērīja radību. Arī priecājās par skaistuli un paspēja uzņemt selfijus kopā ar viņu.

Foto no personīgā albuma

Tika paņemtas uztriepes no vardes ķermeņa un no siekalām. Tad zinātnieki notvēra vēl vairākas citas vardes šajā dīķī, lai īpatņus varētu savā starpā salīdzināt. Pēc visām šīm procedūrām bija paredzēts visas vardes, ieskaitot raibo skaistuli, palaist atpakaļ viņu mājās - dīķī.

Foto no personīgā albuma

Tomēr beigās zinātnieki pārdomāja. Aizbildinoties ar to, ka neparasto vardi tās krāsas dēļ ātri vien var pamanīt un aprīt putni, tika lūgta atļauja ņemt šo brīnumbērnu līdzi uz Rīgu. Ar norunu, ka dzīvnieks tiks saudzēts. Zinātnieki to apsolīja.

Foto no personīgā albuma

Viņi arī ar Matisonu ģimeni dalījās savās pirmajās atziņās: vardīte nav albīna, jo tad tai būtu citāda acu krāsa; vardīte slikti redz, ir mazāk veikla, iespējams, tikai gadu veca, jo agrāk saimnieki dīķī to nav pamanījusi; šāda neparasta krāsojuma varde šajā dīķī ir viena vienīgā, visas pārējās ir parastas un tipiskas dīķa varžu sugas pārstāves; šī vardīte, visticamāk, ir puisis.

Varde visdrīzāk savu savādo mundieri ir ieguvusi ģenētiskas mutācijas ceļā, bet tas nav saistīts ne ar dažādu varžu sugu krustošanos, ne ar dzīvi piesārņotā vidē (jo tad būtu nevis viens, bet vairāki šādi īpatņi).

Bet to visu vēl skaidros, precizēs, domās un secinās.

Zinātnieki uzsvēra - šādu neparastas krāsas Latvijas vardi dzīvu un dabiskā vidē esošu ir sastapuši pirmo reizi mūžā. Un tā vardīte mazā rezervuārā, kurā ieliktas arī aļģes un ieliets ūdens no viņas dzimtā dīķa, aizbrauca uz zooloģisko dārzu. Kā viņai tur klāsies, to zinātnieki solīja pastāstīt, apmainoties ar kontaktinformāciju.

Foto no personīgā albuma

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv