© Publicitātes foto

Latvijā pēc statistikas vispopulārākais mājdzīvnieks ir kaķis. Instagramā ir neskaitāmi kaķu dzīves ainiņu konti. Viņi ir īstas mājas dvēseles, protams, ar pamatīgu ego un asiem nadziņiem. Taisnības labad gan jāsaka, ka kaķis nav ne egoists, ne ļauns. Mēs, divkājainie, tos personificējam ar sevi vai citiem cilvēkiem, radot tam cilvēcīgus vaibstus. Dzīvnieks dzīvo pēc saviem dabas likumiem, ko veterinārijā sauc par uzvedības protokolu.

Ja paskatās vēsturē, gandrīz aiz katra izcila dzejnieka, rakstnieka, mūziķa vai mākslinieka stāvējuši … bariņš kaķenīšu un runču. Piemēram, Hemingvejs un viņa padsmit pūkaiņi, Merkūrijs un 8 minči, Karls Lāgerfelds un viņa slavenā mantiniece kaķene Šupete (Choupette). Un, kā, viesojoties Liepājā, atzina Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, arī viņš ir kaķu cilvēks.

Karls Lāgerfelds ar Šupeti / Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Līdz mūsdienu cildināšanai kaķiem ir bijis ilgs un raibs ceļš ejams - no Senās Ēģiptes dievu simboliem līdz raganu labākajiem draugiem viduslaikos. Tagad kaķi ir kā inteliģences vēstnesis. Lai gan kaķi ir vieni no vispopulārākajiem mājdzīvniekiem pasaulē, tikai retais zina, cik raiba un dažāda ir kaķu daba.

20 interesanti fakti par kaķiem:

  • Kaķiem ir papildus orgāns smaržu sagaršošanai. Tādā veidā kaķi atpazīst viens otru un atšķir savu saimnieku no citiem cilvēkiem. Tas arī ir iemesls, kāpēc kaķis dažreiz uz tevi skatās ar puspavērtu muti.
  • Kaķiem ūsas uz vaigiem ir kā atpazīšanas zīme. Tomēr ne visi zina, ka viņiem ūsas ir arī uz pakaļkāju aizmugures un tās ir tik pat jutīgas, kā cilvēka pirkstu gali.

Publicitātes foto

  • Kaķus var uzskatīt par vienīgajiem zīdītājiem, kas nevar sajust saldu garšu. Kaķiem ir tikai apmēram 473 garšas kārpiņām, bet tajā pašā laikā cilvēkiem ir apmēram 1900.
  • Ja salīdzinātu dzīvnieku gaitu, tad kaķa gaita būtu pielīdzināma kamieļu vai žirafes gaitai. Tās ir līdzīgas gan pēc ķepu novietojuma, gan pēc to secības.
  • Lai gan filmās un stāstos kaķiem dod dzert pienu, lielākā daļa minču patiesībā nepanes laktozi.
  • Kaķis attiecībā uz citu kaķi sāk žāvāties tad, kad grib izrādīt savu neieinteresētību. Lēna acu mirkšķināšana nozīmē uzticēšanās un mīlestības izrādīšanu, ņaudēšana - saukšana pēc sava saimnieka.
  • Kaķiem patīk gulēt uz tiem priekšmetiem, kas smaržo pēc viņa saimnieka, piemēram, uz spilveniem, krēsliem vai pat netīrajām drēbēm.
  • 1995.gadā Dānijā piedzima zaļš kaķēns, ko nosauca par Zaļo Jaunkundzi. Sākumā tika uzskatīts, ka tā ir kāda ģenētiska mutācija, taču laika gaitā atklājās, ka savu zaļo spalvu kaķēns ieguva ūdens dēļ, ka bija pilns ar dzelzi. Pēc pāris gadiem Zaļā Jaunkundze zaudēja savu zaļo krāsu un kļuva par parastu pelēku mājas minci. Tomēr vienīgie kaķi, kas savu krāsu maina dabiski, ir siāmieši - ja temperatūra ir lielāka par plus 36° pēc Celsija, viņi paliek bālāki.

Publicitātes foto

  • Kaķa uztvere un spēja mācīties jaunas lietas ir pielīdzināma 2 - 3 gadus veca bērna uztverei.
  • Kaķi kopā ir iznīcinājuši 33 zīdītāju un putnu sugas. Bēdīgi slavens ir 1894. gadā dzīvojošais kaķis Tiblzs, kas viens pats laika gaitā iznīcināja veselu sugu - Jaunzēlandes žubītes.
  • Cilvēkiem nav alerģija no kaķa spalvas, bet gan no kaķa siekalām. Tā kā kaķis trešdaļu no savas ikdienas pavada mazgājoties, siekalas nonāk uz spalvas un dažiem cilvēkiem izraisa alerģisku reakciju.
  • Senajā Ēģiptē cilvēki kaķus saistīja ar dieviem, sevišķi ar auglības un taisnības dievieti Bastetu, kurai bija kaķa galva. Tie bija svēti dzīvnieki, kurus bija aizliegts nogalināt. Pēc sava mīļuļa nāves, senie ēģiptieši noskuva uzacis, izrādot sēras.

Publicitātes foto

  • Kaķus uzskata par raganu palīgiem tāpēc, ka mēris (kas tajos laikos bija ļoti izplatīts) vairojās no blusām, kas dzīvo uz žurkām. Arī tajos laikos daudzām vientuļām sievietēm labākais draugs bija kaķis, tāpēc, kad mincis bija izķēris visas žurkas ar blusām un viņa saimniece nesaslima ar mēri, inkvizīcija sievietes uzskatīja par raganām un nogalināja.

Ragana un kaķis / Publicitātes foto

  • Kaķis spēj atšķirt sava saimnieka balsi no citām, un viņš izvēlas ignorēt, nevis nesaprot, ka ar viņu runā.
  • Kaķi ir ļoti vokāli dzīvnieki un gluži kā putni sazinās ar savu saimnieku, izmantojot vismaz 100 dažādas skaņas.
  • Visvecākais zināmais kaķis dzīvoja 38 gadus. Runcis dzīvoja no 1967. līdz 2005. gadam, un nevienam citam kaķim nav izdevies šo rekordu pārspēt.

Publicitātes foto

  • Kad kaķis tev atnes nomedītu peli vai putnu, tad tā nav mīlestības izpausme, bet gan lai parādītu, cik slikti tu medī.
  • Cilvēkiem un kaķiem ir gandrīz identiskas smadzeņu daļas, kas atbild par emocijām, tāpēc kaķus saukt par nejaukiem būtu tas pats, kā tā saukt cilvēku.
  • Nav atrasts neviens pierādījums, ka cilvēks būtu centies pieradināt kaķus tāpat, kā pieradināja suņus. Ir teorija, ka kaķis pats izvēlējās būt tuvumā cilvēkiem - pieradināja pats sevi.

Publicitātes foto

  • Japānā uzskata, ka kaķiem ir spēja pārvērsties par īpašiem gariem. Šāds uzskats nāk no budisma uzskatiem, ka kaķi ir pagaidu mājvieta ietekmīgiem un garīgiem cilvēkiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv