Lai gan šī ir salīdzinoši drūma un lietaina, vasara ir laiks, kad mēs visi esam nedaudz vairāk aizņemti, arī es tajā skaitā. Ir pagājis ilgs laiks, kopš dalos ar receptēm šeit. Ierastā vasara mums asociējas ar grilētu gaļu, viegliem salātiem, daudz arbūziem un skaistu vakarēšanu ārā, bet ne šī. Tāpēc dalos ar pāris receptēm, kas jūs gan sasildīs, gan pabaros un visticamāk garšos visiem.
Vienīgais laiks Latvijā, kad tomāti garšo pēc tomātiem, ir vasara. Tāpēc šis ēdiens noteikti vislabāk garšos tieši tagad. Visa ēdiena veiksmes atslēga ir mērces gatavošanas ilgums, gandrīz vai jāsaka, jo ilgāk jo labāk. Tomātu mērce reducējās jeb ilgstoši lēnām sautējoties, samazinās apjomos, bet garšas intensitāte tikai palielinās. Agrāk, daudz viesojoties Itālijas Piedmontas reģionā, mans draugs stāstīja, ka viņa ome šādas mērces sāka taisīt jau no rīta. Rīts Itālijā varbūt nav gluži plkst. 7, bet pieņemsim, ka viņa šo mērci vakariņām sāka gatavot piecas vai sešas stundas iepriekš. Mērci ir vienkārši pagatavot, un to var pievienot pastai gan ar gaļu, gan garnelēm, gan bez nekā, ja vēlas.
Nepieciešams:
4 ēd.k. olīveļļas
500 g maltās gaļas
3 lieli tomātu (šeit es domāju tādus kā vērša sirds)
3 ķiploka daiviņas
2 ēd.k. cukurs
1 ēd.k. sarkanvīna etiķis
1 šalotes sīpols
sauja pētersīļu
1/2 glāze panko rīvmaizes
2 ēdamk itāļu mix garšvielas (oregāno, baziliks, nedaudz timiāns, var likt tikai baziliku vai oregāno, var arī svaigu - smalki sakapātu)
pasta pēc izvēles
Pagatavošana:
Šis ir viens no maniem mīļākajiem komfortfood, kaut gan patiesībā netaisu to tik bieži. Atšķirībā no pastas, pēc kuras dažreiz vajag iepauzēt pirms dodas atpakaļ “dzīvē”, šādi kariji un rīsu ēdieni nemaz nav tik sātīgi un, šķiet, ka organisms visu pārstrādā ātrāk. Šis ēdiens nemaz nav ass jeb asumu var regulēt pats. Kokosa piena rīsi ir krēmīgi, sātīgi un garšo lieliski arī vieni paši.
Nepieciešams:
250 - 300 g lielās garneles
viena sarkanā paprika
1 šalotes sīpols
2 ķiploka daiviņas
4 - 5 bazilika lapas
ghee sviests vai eļļa cepšanai
1 krūze basmati rīsu
2 laimi
2 bundžas kokosriekstu piens
garšvielas: paprika, cepta paprika, barbekjū garšvielas (man bija mix no Promo), kaut kas ar papriku, koriandru, ķiplokiem, sīpoliem, sarkanās pikantās garšvielas
kinza
1 glāze ūdens
Pagatavošana:
Jūs kādreiz testējat instagram receptes? Šo recepti es redzēju simtiem reižu un katru reizi to apskatīju. Tā bija zīme, ka man beidzot ir jārīkojas un jātestē šis ēdiens. Super vienkārši, ātri un teikšu - tiešām ļoti garšīgi. Varbūt šis vairāk ir pusdienu ēdiens, bet, manuprāt, laba ideja, kad ciemos negaidīti ierodas draugi un šādi visus var pacienāt.
Nepieciešams:
apaļās lavaša maizītes
500 g maltās gaļas
2 tējk barbēkjū garšvielu maisījums
siera plāksnītes, ko bērnībā dīcāt mammai un ēdāt pašas par sevi vai kausējāt mikrenē uz baltmaizes. Bet tad pēkšņi sākāt domāt, ka šis siers ir toksisks un gājāt ar līkumu garām.
Pāris mazie gurķīši, ar ko garnēt
Salāti:
1/2 kāposta vai 1 maziņš, smalki sagriezts
4 ēd.k. grieķu jogurts
1 tējk. mārrutki
1 ēd.k. medus
2 ēd.k. majonēze (var nelikt)
6 - 7 mazie marinētie gurķi, smalki sakapāti
barbekjū mērce:
1/2 trauka grieķu jogurts
1-2 tējk. barbekjū mix
1 tējk. medus
sāls
pipari
Pagatavošana:
Šo ēdienu jūs noteikti gribēsiet atkārtot vairākas reizes, un labās ziņas ir tādas, ka tas garšos visai ģimenei, jo esam godīgi - kam var negaršot kraukšķīga, karamelīgi sāļa garoziņa un maiga gaļa tās vidū? Kāpostu salāti ar marinētiem gurķiem atsvaidzinās visu kopējo garšas buķeti un piešķirs patīkamu skābumu un tekstūru.
Nepieciešams:
2 lielas vistas filejas (ja tās ir lielas, tad viņas var pārgriezt uz pusēm)
2 mazas olas
nedaudz miltu (1/2 krūze)
aptuveni krūze panko rīvmaize
sāls, pipari
olīveļļa vai sviests cepšanai
Salāti:
smalki sagriezts jaunais kāposts (maza galviņa)
10-15 mazie marinēti gurķīši, smalki sagriezti
Ēd.k. mārrutki
2 ēd.k olīveļļas
bundža turku baltais jogurts
sāls
sauja sakapātu pētersīļu
puse citrona sulas
Pagatavošana: