© Foto: Santa Miķelsone

Lai gan šī ir salīdzinoši drūma un lietaina, vasara ir laiks, kad mēs visi esam nedaudz vairāk aizņemti, arī es tajā skaitā. Ir pagājis ilgs laiks, kopš dalos ar receptēm šeit. Ierastā vasara mums asociējas ar grilētu gaļu, viegliem salātiem, daudz arbūziem un skaistu vakarēšanu ārā, bet ne šī. Tāpēc dalos ar pāris receptēm, kas jūs gan sasildīs, gan pabaros un visticamāk garšos visiem.

Gaļas bumbiņas tomātu mērcē

Foto: Santa Miķelsone

Vienīgais laiks Latvijā, kad tomāti garšo pēc tomātiem, ir vasara. Tāpēc šis ēdiens noteikti vislabāk garšos tieši tagad. Visa ēdiena veiksmes atslēga ir mērces gatavošanas ilgums, gandrīz vai jāsaka, jo ilgāk jo labāk. Tomātu mērce reducējās jeb ilgstoši lēnām sautējoties, samazinās apjomos, bet garšas intensitāte tikai palielinās. Agrāk, daudz viesojoties Itālijas Piedmontas reģionā, mans draugs stāstīja, ka viņa ome šādas mērces sāka taisīt jau no rīta. Rīts Itālijā varbūt nav gluži plkst. 7, bet pieņemsim, ka viņa šo mērci vakariņām sāka gatavot piecas vai sešas stundas iepriekš. Mērci ir vienkārši pagatavot, un to var pievienot pastai gan ar gaļu, gan garnelēm, gan bez nekā, ja vēlas.

Nepieciešams:

4 ēd.k. olīveļļas

500 g maltās gaļas

3 lieli tomātu (šeit es domāju tādus kā vērša sirds)

3 ķiploka daiviņas

2 ēd.k. cukurs

1 ēd.k. sarkanvīna etiķis

1 šalotes sīpols

sauja pētersīļu

1/2 glāze panko rīvmaizes

2 ēdamk itāļu mix garšvielas (oregāno, baziliks, nedaudz timiāns, var likt tikai baziliku vai oregāno, var arī svaigu - smalki sakapātu)

pasta pēc izvēles

Pagatavošana:

  • Tomātus sagriež kubiņos un sablendē. Uz pannas olīveļļā apcep šalotes sīpolus, līdz tas viegli caurspīdīgs, tad pievieno ķiploku, to var sagriezt vienkārši ripiņās un arī apcep. Tad lej klāt tomātus. Sautē uz vidējas uguns.
  • Bļodā liek gaļu, rīvmaizi, garšvielas, pētersīļus, dāsni piparus un sāli. Samīca un veido bumbiņas. Mērci droši var sautēt kādu stundu vai divas. Tad bumbiņas ievieto pannā, kur jau ir tomātu mērce. Ļauj tam visam lēnām sautēties apmēram stundu.
  • Izvāra pastu pēc instrukcijas uz paciņas. Ja mērce ir ļoti sabiezējusi, pielej vienu kausiņu pastas ūdens. Bumbiņas izņem no pannas, pastu samaisa ar mērci un servē.

Garneles kokoss piena mērcē ar kokosa rīsiem

Foto: Santa Miķelsone

Šis ir viens no maniem mīļākajiem komfortfood, kaut gan patiesībā netaisu to tik bieži. Atšķirībā no pastas, pēc kuras dažreiz vajag iepauzēt pirms dodas atpakaļ “dzīvē”, šādi kariji un rīsu ēdieni nemaz nav tik sātīgi un, šķiet, ka organisms visu pārstrādā ātrāk. Šis ēdiens nemaz nav ass jeb asumu var regulēt pats. Kokosa piena rīsi ir krēmīgi, sātīgi un garšo lieliski arī vieni paši.

Nepieciešams:

250 - 300 g lielās garneles

viena sarkanā paprika

1 šalotes sīpols

2 ķiploka daiviņas

4 - 5 bazilika lapas

ghee sviests vai eļļa cepšanai

1 krūze basmati rīsu

2 laimi

2 bundžas kokosriekstu piens

garšvielas: paprika, cepta paprika, barbekjū garšvielas (man bija mix no Promo), kaut kas ar papriku, koriandru, ķiplokiem, sīpoliem, sarkanās pikantās garšvielas

kinza

1 glāze ūdens

Pagatavošana:

  • Rīsus noskalo, liek katliņā, ielej 1 tādu pašu krūzi ūdens + 3/4 krūzes kokosriekstu piena. Liek vārīties uz lēnas/vidējas uguns.
  • Pannā apcep ķiploku, 1/2 čilī, tad pievieno garneles un apber tās ar garšvielām. Apcep līdz zeltainas, nevajag pārcept, jo pēc tam tāpat būs jāliek mērcē un izsautēsies līdz galam.
  • Tajā pašā pannā uzcep smalki sagrieztu sīpolu un tad pievieno paprikas kubiņus, apcep. Tad pievieno kokosriekstu pienu un pasautē, var pievienot vēl garšvielas, bazilika lapas, sāli un apceptās garneles. Beigās pievieno laima sulu. Pārber ar kinzu.
  • Rīsiem pievieno sāli un laima sulu.

Burgera gaļa lavašā ar kāpostu salātiem

Foto: Santa Miķelsone

Jūs kādreiz testējat instagram receptes? Šo recepti es redzēju simtiem reižu un katru reizi to apskatīju. Tā bija zīme, ka man beidzot ir jārīkojas un jātestē šis ēdiens. Super vienkārši, ātri un teikšu - tiešām ļoti garšīgi. Varbūt šis vairāk ir pusdienu ēdiens, bet, manuprāt, laba ideja, kad ciemos negaidīti ierodas draugi un šādi visus var pacienāt.

Nepieciešams:

apaļās lavaša maizītes

500 g maltās gaļas

2 tējk barbēkjū garšvielu maisījums

siera plāksnītes, ko bērnībā dīcāt mammai un ēdāt pašas par sevi vai kausējāt mikrenē uz baltmaizes. Bet tad pēkšņi sākāt domāt, ka šis siers ir toksisks un gājāt ar līkumu garām.

Pāris mazie gurķīši, ar ko garnēt

Salāti:

1/2 kāposta vai 1 maziņš, smalki sagriezts

4 ēd.k. grieķu jogurts

1 tējk. mārrutki

1 ēd.k. medus

2 ēd.k. majonēze (var nelikt)

6 - 7 mazie marinētie gurķi, smalki sakapāti

barbekjū mērce:

1/2 trauka grieķu jogurts

1-2 tējk. barbekjū mix

1 tējk. medus

sāls

pipari

Pagatavošana:

  • Gaļu samīca kopā ar barbekjū garšvielām, sāli. Tad liek virsū uz lavaša un cep karstā pannā ar gaļu uz leju.
  • Barbekjū mērces sastāvdaļas sajauc kopā.
  • Smalki sagrieztu kāpostu sajauc ar pārējām sastāvdaļām, sāls pēc garšas.
  • Gaļa diezgan ātri izcepsies, tad pa virsu liek siera plāksnīti, barbekjū mērci, pāris gurķa šķēles un kāpostu salātus.

Vīnes šnicele ar kāpostu salātiem - vakariņas 20 minūtēs

Foto: Santa Miķelsone

Šo ēdienu jūs noteikti gribēsiet atkārtot vairākas reizes, un labās ziņas ir tādas, ka tas garšos visai ģimenei, jo esam godīgi - kam var negaršot kraukšķīga, karamelīgi sāļa garoziņa un maiga gaļa tās vidū? Kāpostu salāti ar marinētiem gurķiem atsvaidzinās visu kopējo garšas buķeti un piešķirs patīkamu skābumu un tekstūru.

Nepieciešams:

2 lielas vistas filejas (ja tās ir lielas, tad viņas var pārgriezt uz pusēm)

2 mazas olas

nedaudz miltu (1/2 krūze)

aptuveni krūze panko rīvmaize

sāls, pipari

olīveļļa vai sviests cepšanai

Salāti:

smalki sagriezts jaunais kāposts (maza galviņa)

10-15 mazie marinēti gurķīši, smalki sagriezti

Ēd.k. mārrutki

2 ēd.k olīveļļas

bundža turku baltais jogurts

sāls

sauja sakapātu pētersīļu

puse citrona sulas

Pagatavošana:

  • Ja jums ir lielas vistas filejas, tad tās pārgriež uz pusēm, uzliek cepampapīru un izklapē. Tad apber ar sāli un pipariem. To apviļā miltos, tad olā un tad panko rīvmaizē. Cep no abām pusēm kamēr zeltaini brūna.
  • Kamēr gaļa cepās, var sagatavot salātus. Visas sastāvdaļas sajauc kopā.
  • Gaļu liek uz šķīvja un pasniedz ar citrona daiviņu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv