Gāzu veidošanās zarnās un veidi kā to mazināt

© Publicitātes foto

Pastiprināta gāzu veidošanās zarnās lielākoties atkarīga no uztura. To veicina barības kārtīga nesakošļāšana jeb ēdiena rīšana. Bieži ikdienas steigā maltīte tiek ātri apēsta. Šādi, ātri ēdot, ar ēdienu apēdam gaisu. Par to parasti liecina atraugas pēc ēšanas.

Bieži pēc maltītes mēs atraugājamies domājot, ka kuņģis labi strādā, bet patiesībā tas ir norītais gaiss, kas nokļuvis atpakaļ barības vadā. Otrs faktors gāzu veidošanās iemeslam ir ēdiens, ko mēs ēdam. Gāzes pastiprināti veidojas, ēdot ogļhidrātus, jo cilvēka organismā nav fermentu, kas tos šķeltu, tāpēc zarnu trakts nespēj tādu uzturu pietiekami labi pārstrādāt.

Tie ir :

- visi dzērieni kuri satur mākslīgos saldinātājus,

Publicitātes foto

- rafinēti miltu izstrādājumi,

- piena produkti,

- pākšaugi,

-kāpostu dzimtas dārzeņi,

- sēnes,

-sīpoli,

- žāvētie augļi,

- medus.

Publicitātes foto

"Ja bez bulciņām un limonādes organisms var iztikt, tad dārzeņi ikdienas ēdienkartē ir ne tikai ieteicami, bet pat obligāti. Tāpēc, ja pie vainas ir kāposti vai citi svaigi dārzeņi, ieteicams tos mērcēt visiem - gan tiem, kam pūš vēderu, gan tiem, kam nepūš. Noliet mērcējamo ūdeni, uzliet svaigu un vārīt bez vāka. Var pievienot ķimenes. Ļoti dažādi. Ir cilvēki, kuriem nepūš, piemēram, konservētas pupiņas. Ir tādi kuriem nepūš pupiņu makaroni. Jāsaprot tieši, kuri pākšaugi, kā pagatavoti un kādās kombinācijās apēsti rada problēmas,” uzskata Ilze Lutere, sertificēta uztura speciāliste.

Publicitātes foto

Savukārt no saldinātiem un gāzētiem dzērieniem, kas veicina pastiprinātu gāzu veidošanos, vajadzētu atteikties vai vismaz ierobežot to lietošanu. Lai mazinātu gaisa norīšanu, ieteicams ēst lēni, rūpīgi sakožļājot katru kumosu. Austrumu medicīnā ir pat nosaukts skaitlis 33 - tas ir cik reižu sakošļāt katru kumosu.

Publicitātes foto

Tie, kas nepanes pienu un sajūt vēdera pūšanos pēc izdzertas piena glāzes, ieteicams izvēlēties pienu vai tā produktus ar uzrakstu “nesatur laktozi”, jo bieži vien laktoze jeb piena cukurs ir tas, kas veicina pūšanos.

Daži vērtīgi padomi:

1.Pēc ēdienreizes neiet atgulties, bet pretēji - vairāk kustēties. Vakariņas neēst vēlāk kā 2-4 stundas pirms gulēt iešanas.

2.Kad vēders ļoti sapūties, palīdzēs aktivētā ogle, kas uzsūks gāzu toksīnus un citas vielas, taču pastāvīgi gan to nevajadzētu izmantot.

3.Labi palīgi ir simetikonu saturošie preparāti, kas saplacina un izvada gāzu pūslīšus. Tie nekaitēs arī grūtniecēm un zīdaiņiem, jo organismā neuzsūcas. Simetikons ir iekšķīgi lietojams pretputu līdzeklis, ko lieto, lai samazinātu gāzu uzkrāšanos vēderā, vēdera uzpūšanās, diskomforta vai vēdera sāpju gadījumā. Tā ir fizioloģiski neaktīva viela, kas samazina gaisa burbulīšu virsmas spraigumu, izraisot tūlītēju burbulīšu sadalīšanos kuņģa-zarnu traktā. Tomēr kā uzskata Ilze Lutere - simetikons neatrisina problēmu. Tas tikai novērš simptomu.

4.Zarnu mikrofloras līdzsvara atjaunošanai ikdienas ēdienkartē ieteicams iekļaut skābpiena produktus, kam pievienotas baktēriju kultūras.

5.Lietot preparātus, kuru sastāvā ir ķimeņu, anīsa vai diļļu augļi, piparmētras lapu un fenheļa lakstu uzlējumi, jo tie satur ēteriskās eļļas, kas atslābina zarnu muskulatūru, saista gāzes un veicina to izvadīšanu.

Svarīgākais