Baltās zemenes, kvadrātveida arbūzi. Kāpēc Japāna tik ļoti iecienījusi neparastus augļus?

© Foto: Nadin Thirteen

Japānā ir īsta augļu kulta tradīcija. Lai gan tos var iegādāties jebkurā lielveikalā, šeit tie tiek augstu vērtēti. Ja dzimšanas dienā jums uzdāvina meloni, arbūzu vai paciņu ar desmit baltajām zemenēm, tā ir visaugstākās cieņas zīme.

Augļi japāņu lielveikalā / @japan_fruits

Saskaņā ar socioloģisko pētījumu datiem vidējais japānis dienā patērē 144 g augļu - tas ir mazāk nekā vidēji pasaulē (200 g) un daudz mazāk nekā citās attīstītajās valstīs (itāļi dienā patērē 400 g augļu, franči, briti, amerikāņi - 300 g).

Foto: @japan_fruits

Japāņi principā ēd mazāk, bet arī augļi Japānā ir ļoti dārgi. Klimatiskie apstākļi šeit nav īpaši piemēroti augļu audzēšanai (80% valsts teritorijas ir kalni), tāpēc tos šeit uzskata par delikatesi. Protams, deficīta Japānā nav, jo imports un vietējā lauksaimniecība ir labi attīstīta, taču katru dienu atļauties ēst augļus šeit visi nevar.

Foto: @japan_fruits

Vietējie lauksaimnieki necenšas dzīties pēc kvantitātes, bet strādā pie kvalitātes, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un individuālu pieeju katram augam. Japāņu augļi bieži tiek audzēti ar rokām, katrs tiek attīstīts individuālā tīklā vai zem "lietussarga" - labākai formai un uzglabāšanai.

Foto: @japan_fruits

Japāņi ir aizrautīgi selekcionāri, tāpēc augļi ir ar visneparastāko formu, krāsu un garšu.

Lemon Melon / _Publicitātes foto

Hokaido lauksaimnieki nesen izaudzēja pavisam jaunu augli - citronu meloni. Tas ir apaļš un salds kā melone, taču tam ir nedaudz skāba garša. Tās forma ir līdzīga arbūza formai, iekšpusē tā ir balta, bet pēc konsistences līdzīga bumbierim. Tie, kas ir nogaršojuši citronu meloni, saka, ka tas ir "ideāls karstas vasaras deserts ar atsvaidzinošu skābumu". Šogad tika izaudzētas apmēram 3800 citronu meloņu, un tās būs nopērkamas Saporo lielveikalos līdz augusta beigām (visi augļi Japānā ir sezonas prece). Jaunums maksā nedaudz vairāk par 20 eiro, kas Japānā tiek uzskatīts par zemu cenu.

Kvadrātveida arbūzu iepakojums / _Scanpix

Salīdzinoši lēti un neparasti ir arbūzi, kurus Japānā audzē visdažādākajās formās un izmēros - kvadrātveida, trīsstūrveida, sirds formas. Šāda eksemplāra cena sākas no 20 eiro. Tā nav Šizuoka selekcionēta melone, kas var izmaksāt vairāk nekā 200 eiro, vai milzu selekcionēta Seto vīnogu šķirne, kas maksā vairāk nekā 40 eiro par ķekaru.

_Publicitātes foto

Dažās saimniecībās par nelielu samaksu (apmēram 10 eiro) var pusstundu ēst zemenes vai ķiršus. Taču tikai siltumnīcā - ogas no saimniecības iznest nedrīkst. Un, protams, mēs nerunājam par retajām šķirnēm.

Foto: @japan_fruits

Baltās zemenes maksās 10 dolārus par ogu. Šī šķirne, kas izaudzēta 2013. gadā, ir selekcionāra Yasuhito Teshima vairāku gadu darba rezultāts. Zemeņu baltā krāsa ir iegūta, audzējot tās pilnīgā tumsā. Šo ogu garša ir līdzīga ananāsam un daudz saldāka nekā parastajām sarkanajām zemenēm.

Lūk, daži citi japāņu augļi, kas citās valstīs praktiski nav pazīstami.

Akebi augļi, kurus sāka audzēt tikai pirms 20 gadiem, ir viegli atpazīstami pēc spilgti violetās krāsas. Tā garša ir līdzīga līčijām, taču maigāka. Šis auglis nav salds, tāpēc to bieži gatavo ar sāli un marinētu gurķi, pildītu vai ceptu tempuras mīklā.

Akebi / _Publicitātes foto

Hyuganatsu ir īpaša mandarīnu šķirne, pomelo un juzu hibrīds. Tā garša atgādina citronu, bet ir daudz saldāka. To bieži pievieno salātiem vai pasniedz kopā ar sojas mērci.

Hyuganatsu / _Publicitātes foto

Okajamas prefektūra ir slavena ar baltajiem Shimizu persikiem. Tiem ir maiga krēmīga krāsa un neticami mīksta, sulīga konsistence. Šos persikus bieži dāvina.

Augļi bieži tiek pārdoti izsolē. Šis vīrietis par 1,5 miljoniem jenu (12 400 ASV dolāru) nopirka pāris melones no Jubari provinces / _Scanpix