Kādi pusfabrikāti ir veselīgi?

© Publicitātes foto

Viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc daudzi no mums izvēlas dažādus pusfabrikātus, gatavos produktus vai pasūtīt ēdienu uz mājām, ir tāds, ka tas šķiet ātrāk un vienkāršāk, nekā domāt un gatavot. Jā, tas ir ērti, ātri, bet ne vienmēr lētāk, kā gatavot. Bet kāpēc katru dienu nevajadzētu pārtikt no tipiskajiem pusfabrikātiem - pelmeņiem un saldētajām picām?

Bieži vien šo produktu sastāvā ir daudzas nevajadzīgas sastāvdaļas, lai šie produkti ilgāk saglabātos droši ēdami. Tiem pievienoti tauki un liels daudzums sāls, kam nebūs pozitīva ietekme uz veselību, jo pārlieku liels sāls daudzums var veicināt tūsku, tajā skaitā nākamajā rītā riskējot pamosties ar aizpampušām acīm.

Diez vai ikdienā kāds uz savas ādas (vai sejas) regulāri grib izbaudīt šīs sekas. Savukārt Pasaules Veselības organizācija pārstrādātus gaļas produktus, piemēram, cīsiņus un desu ir iekļāvusi kancerogēno (palielina vēža risku) produktu sarakstā. Tomēr es saprotu, ka īpaši vasarā negribas stundām ilgi pavadīt laiku virtuvē, gatavojot un palaižot garām vasaras priekus, tāpēc gribu pastāstīt par dažiem pusfabrikātiem vai ātri pagatavojamiem produktiem, kas ir ar labu sastāvu un ko vajadzētu turēt ledusskapī vai plauktiņā tām dienām, kad negribas domāt par ēst gatavošanu un pavadīt ilgu laiku gatavojot. Visi šie varianti aizņem maksimums 20 līdz 30 minūtes.

Saldēti otrie ēdieni

Publicitātes foto

Saldēti produkti labi saglabā savu uzturvērtību, un saldējot nav nepieciešams pievienot dažādus konservantus un pārtikas piedevas, lai tie nesabojātos. Arī glabāšanas termiņš saldētavā var būt ilgs, tāpēc tos var nopirkt rezervei. Veikalos ir pieejamas dažādas gatavas maltītes, piemēram, rīsi ar dārzeņiem un vistu vai jūras veltēm. Šādu ēdienu varēsiet uzsildīt apmēram 10 minūtēs, pilnvērtīgai ēdienam pievienojiet klāt svaigus dārzeņus un zaļumus, un tāds variants būs ātri pagatavojams, garšīgs un daudz veselīgāks par picu vai pelmeņiem.

Saldētie dārzeņu maisījumi

Publicitātes foto

Lai gan šī nebūs pilnvērtīga ēdienreize, šis ir lielisks pamats. Dažas idejas, ar ko var papildināt saldētus dārzeņus.

Izvēlieties wok dārzeņu maisījumu, pievienojiet kādu ātri pagatavojamu olbaltumvielu avotu, piemēram, vistas filejas gabaliņus, garneles vai tofu, visu apcepiet, pievienojiet nedaudz sojas mērci, garšvielas, un arī šāda maltīte būs gatava 20 minūšu laikā.

Ja gribat izskatīties pēc īstas mājsaimnieces/mājsaimnieka, pagatavojiet zupu no saldētu dārzeņu maisījuma.

Piemēram, pagatavojiet veģetāro boršču, izmantojot saldēto zupu maisījumu, pievienojot konservētas pupiņas. Lai uzlabotu zupas garšu, pielejiet buljonu, pielieciet lauru lapas un atsevišķi eļļā apceptu ķiploku, sīpolu un tomātu pastu.

Produkti, ko var ēst arī bez gatavošanas

Publicitātes foto

Šie varianti ir pat vēl labāki nekā pusfabrikāti - tos var negatavot vispār, piemēram, dažādi piena produkti - siers, biezpiens, kurus var pievienot pie dārzeņiem, klāt pilngraudu maize un ātri ir gatava garšīga un veselīga ēdienreize. Vasarā tie varētu būt svaigu dārzeņu salāti ar kādu sieru un svaigu zaļumu mērci. Sātīgākam variantam pagatavojiet vājpiena biezpienu ar krējumu, svaigu gurķi, lociņiem, dillēm un lieciet uz rupjmaizes.

Arī konservēti produkti ne vienmēr būs sliktākais variants. Protams, jāizlasa sastāvs, jāskatās sāls un cukura daudzums, bet dažādas zivis savā sulā vai pākšaugi ir labs variants ātrai maltītei. Konservētus produktus var pievienot salātos vai uzsildīt pie saldētiem dārzeņiem. Vēlams tos izvēlēties bez dažādām mērcēm, jo tad ir mazāka iespēja, ka būs pievienoti tauki, sāls vai cukurs.

Vegāniskā uzturā varat izvēlēties tofu, kam ir lieliska uzturvērtība un ko var lietot arī neapstrādātu. Tofu ir pieejami jau ar dažādām garšvielām vai tos var iemarinēt vai apcept, kas arī neaizņems daudz laika.

Ātri pagatavojami ogļhidrātu avoti

Publicitātes foto

Lai gan novārīt rīsus vai griķus jau tā neaizņem daudz laika, vēl ātrākam variantam var izmantot griķu pārslas vai pilngraudu kuskusu, kas ir tikai jāaplej ar ūdeni un jāuzbriedina. Arī makaronus var izvārīt pietiekami ātri un, pievienojot tiem kādu olbaltumvielu avotu un labi daudz dārzeņu, var pagatavot pilnvērtīgu ēdienreizi.

Arī pilngraudu rudzu maize, dažādas pilngraudu putras ir labi un ātri pagatavojami ogļhidrātu avoti.

Atliek vien izvēlēties, kas no visiem šiem produktiem varētu būt jūsu uzturā un sakombinēt no tiem pilnvērtīgas ēdienreizes tām dienām, kad virtuvē negribat pavadīt stundas gatavojot. Nopērciet šos produktus ilgākam laikam, lai tie būtu viegli pieejami. Lielākā daļa no šiem produktiem ir ar ilgu derīguma termiņu, tāpēc tie var glabāties saldētavā vai pat virtuves plauktā.

Svarīgākais